Máte
otázku?

Výška výživného na tri deti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Výška výživného na tri deti

Dobrý deň, chcel by som sa orientačne spýtať, akú maximálnu výšku výživného mi môže súd určiť na troje deti (16, 14 a 5 rokov). Môj čistý príjem je 700€, manželkin 1000€. Žijeme v spoločnej domácnosti a o deti sa staráme obaja. Mesačné výdavky na chod domácnosti sú (vrátane hypotéky a pôžičky) okolo 1200€. Iný majetok okrem spoločnej nehnuteľnosti nemám. Ďakujem.

Odpoveď: Výška výživného na tri deti

Dobrý deň, výška výživného závisí aj od nákladov detí, či sú zdravé a či výdavky na domácnosť sú oprávnené. Ak nám napíšete bližšie informácie, odhadneme Vám výživné.

Trápi vás "Výška výživného na tri deti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výška výživného na tri deti (Rodinné právo)

Dobrý deň, potreboval by som poradiť ohľadom výživného. Som rozvedený a z prvého manželstva mám dve deti vo veku 9 a 15 rokov. Obaja trpia fenylketonúriou, čo znamená obmedzenia v stravovaní. Doteraz som platil výživné vo výške 500 eur na obe deti, tak ako to stanovil súd vzhľadom na ich zdravotné obmedzenia. Môj ročný príjem je v priemere 15 000 eur, pretože súd berie do úvahy len ročný príjem, aj keď môj mesačný príjem je približne 1200 eur (vrátane odmien, 13. a 14. plat). Momentálne mám priateľku a máme spoločné jednomesačné dieťa (nie sme zosobášení). Žijem vo vlastnom dome, na ktorom splácam hypotéku a dva spotrebné úvery vo výške 700 eur. Vzhľadom na prírastok v rodine a vyššie výdavky sa chcem opýtať, či je možné požiadať o zníženie platby výživného? S bývalými manželkami sa nedokážem dohodnúť, preto sa obraciam najprv na Vás s prosbou o radu. Ďakujem.

Odpoveď: Výška výživného na tri deti

(odpoveď odoslaná: 24.11.2022)

Dobrý deň,
súd pri určovaní výživného vychádza z majetkových pomerov rodiča, resp. jeho možností a schopností. Ak sa Vám narodilo ďalšie dieťa, tak treba poznamenať, že aj voči tomuto dieťaťu máte vyživovaciu povinnosť, pričom medzi odôvodnené výdavky možno zaradiť aj splácanie úverov na bývanie.

Môžete podať návrh na úpravu vyživovacej povinnosti a požadovať, aby bola výška výživného znížená. V návrhu uveďte, že sa Vám narodilo ďalšie dieťa a tým pádom Vám vznikla aj ďalšia vyživovacia povinnosť. Taktiež uveďte, že splácate úvery, ktoré ste si vzali na Váš dom. Preukázať to môžete úverovou zmluvou a výpismi s účtu. S vypracovaním takéhoto návrhu Vám môže pomôcť advokát. 

Nevieme samozrejme ako súd rozhodne, avšak vzhľadom na Vami uvedené skutočnosti by súd výšku výživného mohol primerane znížiť. Musíte preukázať ako sa Vám zmenila situácia od posledného určenia výživného. Tiež sa pripravte na to, že súd nie veľmi rád znižuje výživné. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výška výživného na tri deti (Rodinné právo)

Chcem sa opýtať, či mám poslať návrh na výživné a akú šancu mám, ak otec mojich troch maloletých detí pracuje na čierno, čo nedokážem dokázať. Jeho trvalý pobyt je u nás, avšak nezdržiava sa tu celoročne a žije s novou priateľkou v Nitre. Neviem ani, či má tam prechodné bývanie. Rád by som podotkol, že sme neboli sobášení, ale žili sme spolu ako partneri a deti sú jeho. Snaží sa vyhnúť plateniu výživného a je dobrovoľne nezamestnaný. Ďakujem.

Odpoveď: Výška výživného na tri deti

(odpoveď odoslaná: 31.07.2018)

Dobrý deň,

je samozrejmé, že musíte podať návrh na súd o určenie vyživného.

Podľa § 62 zákona o rodine platí :

"Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.

(2) Obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.

(3) Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona.

(4) Pri určení rozsahu vyživovacej povinnosti súd prihliada na to, ktorý z rodičov a v akej miere sa o dieťa osobne stará. Ak rodičia žijú spolu, prihliadne súd aj na starostlivosť rodičov o domácnosť.

(5) Výživné má prednosť pred inými výdavkami rodičov. Pri skúmaní schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča súd neberie do úvahy výdavky povinného rodiča, ktoré nie je nevyhnutné vynaložiť."

Minimálna výška výživného je od 1.7.2018 v sume 28,08 €, do 1.7.27,32 €.

Konanie o určenie výživného je oslobodené od platenia súdnych poplatkov a príslušným pre podanie návrh je súd, kde majú trvalé bydlisko deti.

Formulár pre návrh na určenie výživného nájdete aj na stránke Ministerstva spravodlivosti SR.

 

 

Trvalý pobyt : Píšete v otázke, že má u Vás trvalý pobyt, zrejme byt alebo dom je vo Vašom vlastníctve.

Podľa zákona o hlásení pobytu občanov je možné mu zrušiť trvalý pobyt. Predpokladáme, že nemá vlastnícke právo k nehnuteľnosti a ani žiadnu zmluvu o nájme, preto vlastník nehnuteľnosti mu môže zrušiť trvalý pobyt a zo zákona bude mať trvalý pobyt na obci, teda na obecný úrad mu bude zasielaná všetka pošta.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výška výživného na tri deti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.