Máte
otázku?

Vypršanie rezervačnej zmluvy o kúpu nehnuteľnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Vypršanie rezervačnej zmluvy o kúpu nehnuteľnosti

Dobrý deň, mám záujem o kúpu bytu prostredníctvom hypotekárneho úveru. Zložil som zálohu na rezerváciu bytu, ktorá vyprší 6. júna. Obávam sa, že banka mi do tohto dátumu neschváli hypotéku. V rezervačnej zmluve je uvedené, že v prípade nerealizovania kúpy bytu do určenej lehoty je potrebné zaplatiť zmluvnú pokutu. Existuje nejaká možnosť predĺžiť túto rezerváciu bez platenia pokuty? Ak áno, ako by som mal postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Vypršanie rezervačnej zmluvy o kúpu nehnuteľnosti

Dobrý deň, každú zmluvu alebo dohodu je možné po súhlase oboch zmluvných strán (alebo troch ak je v zmluve uvedená i realitná kancelária) meniť a dopĺňať. Ak máte stále vážny záujem o kúpu nehnuteľnosti, avšak banka nestíha schváliť úver v lehote, je možné sa s ostatnými zmluvnými stranami dohodnúť na predĺžení rezervačnej lehoty. S takým postupom však musia súhlasiť všetky zmluvné strany a dodatok sa musí spísať v písomnej forme. To, či budete musieť napriek tomu platiť zmluvnú pokutu alebo nie, závisí na tom, ako presne je zmluvná pokuta uvedená v rezervačnej zmluve a na zabezpečenie, ktorej Vašej povinnosti je táto zmluvná pokuta dohodnutá.

Trápi vás "Vypršanie rezervačnej zmluvy o kúpu nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vypršanie rezervačnej zmluvy o kúpu nehnuteľnosti (Občianske právo)

Dobrý deň, požiadal som o hypotekárny úver ako slobodný, no medzitým som sa oženil. Toto sa stalo práve v čase, keď mi úver schválili. Teraz, keď budem podpisovať úver, musím v ňom už byť uvedený ako ženatý? Môžem byť vedený ako vlastník bytu len ja, alebo musíme pre banku byť už uvedení ako manželia a obaja vlastníci? Ďakujem.

Odpoveď: Vypršanie rezervačnej zmluvy o kúpu nehnuteľnosti

(odpoveď odoslaná: 05.07.2017)

Dobrý deň, rozhodujúce to, kedy bola uzatvorená kúpna zmluva na byt. Ak po uzavretí manželstva a v kúpnej zmluve ste uvedený iba Vy ako vlastník, okresný úrad s vysokou pravdepodobnosťou zapíše iba Vás ako vlastníka nehnuteľnosti, hoci by ste nimi mali byť obaja. Ak si počas trvania manželstva vezmete úver alebo pôžičku, tento dlh je Vaším výlučným dlhom. V právnej teórii, ale ani v súdnej praxi však nie je ustálený právny názor na to, že ak kúpite počas trvania manželstva nehnuteľnosť výlučne z prostriedkov z úveru, ktorý je iba Váš, či sa táto nehnuteľnosť nadobúda do BSM alebo nie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vypršanie rezervačnej zmluvy o kúpu nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.