Máte
otázku?

Zmluvná pokuta - odovzdanie nehnuteľnosti ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Zmluvná pokuta - odovzdanie nehnuteľnosti ?

Dobrý deň, rád by som sa opýtal na riešenie situácie súvisiacej so zmluvnými pokutami pre nedodržanie zmluvného termínu odovzdania novostavby. Minulý rok sme zaplatili zálohu za byt v novostavbe, ktorá mala byť dokončená koncom roka 2017. Došlo však k oneskoreniu v stavebných prácach a termín odovzdania bytov sa výrazne posunul (pravdepodobne na jún 2018). V rezervačnej zmluve sa na túto tému nachádza len jeden odstavec: "Developer je povinný vrátiť kauciu záujemcovi v prípade, ak záujemcu nepozve písomne na uzavretie zmluvy o prevode vlastníctva bytu do 30. 11. 2017. V takomto prípade je developer povinný zaplatiť záujemcovi zmluvnú pokutu vo výške 15% z kúpnej ceny." Máme právo na vyplatenie zmluvnej pokuty a ponechanie si bytu? Ďakujem Vám za odpoveď a pekný deň prajem.

Odpoveď: Zmluvná pokuta - odovzdanie nehnuteľnosti ?

Dobrý deň,  na Vašu otázku odpovedáme  nasledovne :

1./ V zmysle ust. § 544 Obč. zákonníka  platí, že ak strany dojednajú pre prípad porušenia zmluvnej povinnosti zmluvnú pokutu, je účastník, ktorý túto povinnosť poruší, zaviazaný pokutu zaplatiť, aj keď oprávnenému účastníkovi porušením povinnosti nevznikne škoda. Zmluvnú pokutu možno dojednať len písomne a v dojednaní musí byť určená výška pokuty alebo určený spôsob jej určenia. Ak z dojednania o zmluvnej pokute nevyplýva niečo iné, je dlžník zaviazaný plniť povinnosť, ktorej splnenie bolo zabezpečené zmluvnou pokutou, aj po jej zaplatení.

2./ K  Vašej otázke uvádzame, že v súčasnosti keďže nedošlo ešte k omeškaniu developera nemáte nárok na zaplatenie zmluvnej pokuty, nakoľko ako píšete, zmluvná pokuta je dojednaná pre prípad oneskorenia s odovzdaním bytu, ktoré je zatiaľ písomne dojednané na " do 30.11.2017".  Teda developer sa dostane do omeškania až 01.12.2017.

Ak Vás nevyzve v lehote do 30.11.2017 k uzavretiu zmluvy o prevode vlastníctva je povinný Vám vrátiť kauciu a zaplatiť  zmluvnú pokutu 15 % kúpnej ceny. Logicky z uvedeného potom vyplýva, vychádzajúc z textu otázky, že dôjde k zániku povinnosti developera plniť - uzatvoriť zmluvu o prevode vlastníctva, nakoľko Vám vráti kauciu a je povinný Vám  zaplatiť  zmluvnú pokutu. 

Pre presné zodpovedanie otázky by sme potrebovali vidieť aj samotnú zmluvu, nakoľko z kontextu môže pre Vás vyplývať právny stav, ktorý nie vždy musí byť priaznivý,  je to  aj vec posúdenia developera. Dojednaná zml. pokuta vo výške 15 % z kúpnej ceny je síce motivujúca pre developera, aby stavbu ukončil, resp. zabezpečil jej ukončenie, ale jej výška je dosť nereálna /§ 545 Obč. zák. : Neprimerane vysokú zmluvnú pokutu môže súd znížiť s prihliadnutím na hodnotu a význam zabezpečovanej povinnosti./.

Na posúdenie zmluvy môžete kontaktovať aj našu  advokátsku kanceláriu na hlavný e-mail :  advokat@ficek.sk.

 

 

 

Trápi vás "Zmluvná pokuta - odovzdanie nehnuteľnosti ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zmluvná pokuta - odovzdanie nehnuteľnosti ? (Občianske právo)

Dobrý deň, pred dvoma rokmi som kúpil novostavbu. V kúpnej zmluve je uvedené, že termín odovzdania nehnuteľnosti je 28.2.2019. Bohužiaľ, odovzdatie bytu sa stále odkladá a teraz je už koniec septembra. Rád by som sa informoval o postupe pri vyplatení zmluvnej pokuty. V zmluve sa uvádza: "V prípade nedodržania termínu podľa článku III, bodu x. y. tejto zmluvy z dôvodov na strane budúceho predávajúceho o viac ako 6 mesiacov, má budúci kupujúci nárok na zaplatenie zmluvnej pokuty vo výške 0,03 % z kúpnej ceny bez DPH a to za každý ďalší deň omeškania presahujúci 6 mesiacov, do výšky maximálne 3 % z kúpnej ceny bez DPH. V prípade omeškania budúceho predávajúceho so splnením termínu dokončenia stavby o viac ako 6 mesiacov má budúci kupujúci právo z toho dôvodu od tejto zmluvy odstúpiť a budúci predávajúci je povinný vrátiť budúcemu kupujúcemu uhradenú celú časť kúpnej ceny podľa bodu y. x. tejto zmluvy do 15 (slovom: pätnásť) dní odo dňa účinnosti odstúpenia od zmluvy." Ďakujem a s pozdravom.

Odpoveď: Zmluvná pokuta - odovzdanie nehnuteľnosti ?

(odpoveď odoslaná: 23.09.2019)

Dobrý deň, 

ak chcete vyúčtovať budúcemu predávajúcemu zmluvnú pokutu podľa zmluvy ako to citujete v otázke, potom je potrebné budúcemu predávajúcemu zaslať doporučený list, v ktorom predmetnú pokutu vyčíslite podľa zmluvy a to 0,03 % z kúpnej ceny, avšak ako vyplýva z vašej otázky, nárok na zmluvnú pokutu máte len resp. až za obdobie po uplynutí 6 mesiacov od kedy mala byť stavba odovzdaná vám - 28.2.2019 plus 6 mesiacov = až za obdobie od 28.8.2019. Teda vyčíslite dni od 28.8.2019 ku dňu vyúčtovania pokuty; ak vychádzame z toho, že dnes je 23.9.2019, potom zmluvná pokuta je len za celkom 27 dní.
Otázkou je či by ste nemali zistiť celkový stav veci, teda kedy bude stavba skolaudovaná, či otázka nestojí skôr tak, aby ste od samotnej zmluvy odstúpili.
Odporúčame kontaktovať advokáta.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zmluvná pokuta - odovzdanie nehnuteľnosti ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.