Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Prístupová cesta


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Prístupová cesta

Dobrý deň, moja matka mi pred 2 rokmi predala rodinný dom so záhradou. Vlastnila ďalšie pozemky vedľa rodinného domu, ktoré predala pred nedávnom. Teraz som sa dozvedela, že pozemky, ktoré predala, zasahujú aj do konca mojej záhrady, čím mi odrezala prístupovú cestu do záhrady, a tým pádom nemám možnosť si čokoľvek doviezť alebo odviezť zo záhrady. Ako mám postupovať v tejto veci? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Prístupová cesta

Dobrý deň,

odporúčam najskôr skúsiť situáciu vyriešiť zmierno s novým vlastníkom pozemkov, ktoré zasahujú do Vašej záhrady. Vysvetlite mu, aký dosah má predaj týchto pozemkov na Váš prístup a pokúste sa dohodnúť na možnosti zriadenia vecného bremena spočívajúceho v práve prechodu cez tieto pozemky.

Ak sa nedohodnete, ďalšou možnosťou je obrátiť sa na súd so žiadosťou o zriadenie vecného bremena podľa Občianskeho zákonníka. Súd môže zriadiť vecné bremeno v prospech vlastníka stavby, ak prístup k stavbe nemožno zabezpečiť inak. Týmto spôsobom by sa zabezpečil Váš prístup do záhrady ak je tam stavba. Podstatné je preukázať, že prístup na Váš pozemok je reálne nemožný inak.

Je tiež možné, že dôjde k chybe alebo nejasnosti v katastrálnych záznamoch. Preto by bolo vhodné kontaktovať geodeta a vykonať presné zameranie pozemkov a právnych vzťahov medzi nimi. Možno tiež prichádza do úvahy vydržanie.

Trápi vás "Prístupová cesta " a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prístupová cesta " a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.