Máte
otázku?

Výpovedná doba a odstupné - nevylučujú sa?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Výpovedná doba a odstupné - nevylučujú sa?

Dobrý deň, pracujem vo firme šesť rokov. Zamestnávateľ chce so mnou ukončiť pracovný pomer, dôvodom je zrušenie pracovného miesta. Rada by som sa opýtala, ako je to v mojom prípade s výpovednou dobou a odstupným. Jedno nevylučuje druhé? Ak som to správne pochopila zo zákoníka práce, mala by som mať nárok na trojmesačnú výpovednú lehotu a trojmesačné odstupné. Ďakujem vopred za pomoc.

Odpoveď: Výpovedná doba a odstupné - nevylučujú sa?

Dobrý deň, výpovedná doba a odstupné sa nevylučujú navzájom. To znamená, že budete mať výpovednú dobu tri mesiace a zároveň budete mať nárok na odstupné vo výške dvojnásobku mzdy ak dostanete výpoveď. Ak by ste sa dohodli na skončení pracovného pomeru z dôvodov uvedených v zákone (napríklad podľa paragrafu 63 ods. 1 písmeno a/, b/), potom vo výške 3-násobku.

Trápi vás "Výpovedná doba a odstupné - nevylučujú sa?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výpovedná doba a odstupné - nevylučujú sa? (Pracovné právo)

Dobrý deň, mám doplňujúcu otázku. Ak mám nárok na výpovednú lehotu 3 mesiace a trojmesačné odstupné, čo sa stane, ak zamestnávateľ trvá na okamžitom skončení pracovného pomeru? Mám nárok na trojmesačné odstupné plus mzdu za tri mesiace, ktoré by som pôvodne mal odpracovať? Vopred ďakujem za odpoveď. S pozdravom, [Vaše meno]

Odpoveď: Výpovedná doba a odstupné - nevylučujú sa?

(odpoveď odoslaná: 17.06.2024)

Dobrý deň, z otázky usudzujeme, že zo strany zamestnávateľa vám má byť daná výpoveď z organizačných dôvodov na jeho strane. Potom máte v súlade s ust. § 76 Zákonníka práce nárok na odstupné podľa dĺžky trvania pracovného pomeru u zamestnávateľa. Odstupné vo výške 3 násobku priemerného mesačného zárobku je pri trvaní pracovného najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov.Je samozrejmé, že výpovednú dobu 3 mesiace bude pracovať, pokiaľ pravda nebudete práceneschopná.

Ak chce zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer dohodou z organizačných dôvodov na strane zamestnávateľa, tieto dôvody musia byť v dohode o skončení pracovného pomeru aj uvedené, je to povinnosť zamestnávateľa tieto dôvody uviesť, nie je teda daná možnosť voľby organizačné dôvody uviesť alebo neuviesť, čo vyplýva z ust. § 60 ods. 2 Zákonníka práce :

"Dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec uzatvárajú písomne. V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) až c) a f)."

Pri trvaní pracovného pomeru od 10 do 20 rokov je výška odstupného pri skončení pracovného pomeru dohodou z oranizačných dôvodov na strane zaamestnávateľa v zmysle ust. § 76 Zákonníka práce vo výške 4 násobku priemerného zárobku. V podstate by ste teda prišli o dva mesačné zárobky ak by sme vychádzali z toho, že pri výpovedi zo strany zamesntávateľa by ste neodpracovali výpovednú dobu, ale pracovný pomer by skončil dohodou.

Zamesntávateľ vás nemôže donútiť k podpísaniu dohody o skončení pracovného pomeru. Je to vec dohody.

 



 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výpovedná doba a odstupné - nevylučujú sa?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.