Máte
otázku?

Výpoveď zo strany zamestnanca


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Bratislava

Otázka: Výpoveď zo strany zamestnanca

Dobrý deň, ak zamestnanec chce podať výpoveď dňa 30.3.2024, ale nemá možnosť, lebo nikto z vedenia nie je v ten deň v práci a nemá komu výpoveď odovzdať, je to problematické. Zamestnanec môže dať výpoveď neskôr, teda 2.4.2024, ale účinnosťou k 30.3.2024 pravdepodobne nebude možná, pretože výpoveď musí byť doručená a akceptovaná zamestnávateľom. Výpovedná doba by v takom prípade začínala plynúť nasledujúci pracovný deň po doručení výpovede, teda od 1.4.2024. Pri písaní výpovede by sa mal zamestnanec odvolať na relevantné ustanovenia pracovného alebo občianskeho zákonníka, ktoré sa týkajú podávania výpovede a jej účinnosti. Na príslušný paragraf by mal upozorniť v texte výpovede. Je dôležité povedať, že konkrétne pravidlá sa môžu líšiť podľa jurisdikcie, a preto je vhodné konzultovať takýto postup so špecialistom v oblasti pracovného práva. Ďakujem za vašu otázku.

Odpoveď: Výpoveď zo strany zamestnanca

Dobrý deň,
výpovedná doba v zmysle ust. Zákonníka práce plynie od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a teda v tomto prípade bude plynúť od 1.5.2024.

Ak chcel zamestnanec podať výpoveď z prac. pomeru, zrejme to už plánoval dlhšie,a mohol doručiť výpoveď z prac. pomeru osobe alebo zaslať poštou doporučene na adresu zamestnávateľa a teda nemôže žiadať od zamestnávateľa, aby potvrdil prevzatie výpovede dňom 31.3.2024, lebo to nemá oporu v zákone.

Jediným možnosťou ako skončiť pracovný pomer skôr než ako uplynie výpovedná doba je dohodnúť sa na skončení pracovného pomeru so zamestnávateľom na základe ust. § 60 Zákonníka práce a to skončenie pracovného pomeru dohodou /citujeme/ :

"Dohoda o skončení pracovného pomeru (1) Ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na skončení pracovného pomeru, pracovný pomer sa skončí dohodnutým dňom. (2) Dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec uzatvárajú písomne. V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) až c) a f). (3) Jedno vyhotovenie dohody o skončení pracovného pomeru vydá zamestnávateľ zamestnancovi."

Trápi vás "Výpoveď zo strany zamestnanca" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výpoveď zo strany zamestnanca" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Výpoveď v práci zo strany zamestnanca

    Výpoveď môže ako zamestnanec podať z akéhokoľvek dôvodu, alebo aj bez udania dôvodu. § 67 Výpoveď daná zamestnancom. Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi ...

  • Výpoveď z PP zo strany zamestnanca - späťvzatie ?

    V ďalšom sa budeme zaoberať skončením PP formou výpovede zo strany zamestnanca. Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez ...

  • Môžem podať výpoveď počas PN?

    Ak dáva výpoveď zamestnanec ... samotná práceneschopnosť na vašej strane ako zamestnanca nie je dôvodom, aby ste neohli podať výpoveď z pracvného pomeru.

  • Výpoveď zo strany zamestnávateľa

    ak výpoveď podal zamestnanec, tak zamestnávateľ neodovzdáva výpoveď zamestnancovi. Zamestnávateľ len príjme výpoveď zamestnanca a v prípade, že je táto platná, ...

  • Výpoveď, zdravotné dôvody

    Ak podá zamestnanec výpoveď, na takéto prípady sa nevzťahuje tzv. ... zamestnanca u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede ... Dôvod výpovede zo strany ...

  • Dôvod výpovede zo strany zamestnávateľa

    b) zamestnanec je povinný podľa pokynov zamestnávateľa vykonávať práce osobne podľa pracovnej zmluvy v určenom pracovnom čase a dodržiavať pracovnú disciplínu.

  • Pracovný pomer na dobu určitú a výpovedná doba

    Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď z dôvodov uvedených v § 63 ods. ... Výpovedná doba zamestnanca, ktorému je daná výpoveď ... strany zamestnanca.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.