Máte
otázku?

Výpis Registrov trestov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Košice

Otázka: Výpis Registrov trestov

Dobrý deň, mám jednu otázku. Mám zápis v Registri trestov, ktorý mi končil 26. 05. 2017. Obdržal som podmienečný trest na jeden rok a šesť mesiacov s dvoma ročnou podmienečkou za to, že mi našli v kufri ukrajinské cigarety. Môžete mi prosím poradiť, ako si môžem vyčistiť register trestov? Na prácu potrebujem mať čistý register. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výpis Registrov trestov

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovné  :

Podľa ust. zákona o registri trestov/§ 13a nasl. / platí, že výpis z registra trestov je verejná listina, ktorou sa preukazuje, či osoba bola alebo nebola právoplatne odsúdená, v ktorom sú uvedené  aj nezahladené odsúdenia súdom SR, ako  aj súdom iného členského štátu EÚ a súdom iného štátu, ktorých rozhodnutia boli uznané súdom SR, vrátane údajov o priebehu výkonu uložených trestov, ochranných opatrení a primeraných obmedzení alebo povinností, ak sa podľa rozhodnutia súdu alebo na základe zákona nehľadí na páchateľa, ako keby nebol odsúdený.

Odpis registra trestov je verejná listina, v ktorej sa uvádzajú údaje o  každom právoplatnom odsúdení a to aj súdom iného členského štátu EÚ alebo súdom iného štátu, ktorého rozhodnutie bolo uznané súdom SR, ako aj  o  odsúdeniach, hoci podľa rozhodnutia súdu alebo na základe zákona boli zahladené.

Odpis registra trestov sa vydáva aj oprávnenej osobe, ktorou je uchádzač o zamestnanie v bezpečnostnej službe alebo technickej službe alebo zamestnanec bezpečnostnej služby alebo technickej služby, alebo uchádzač o vykonanie skúšky odbornej spôsobilosti na účely previerky bezúhonnosti a spoľahlivosti, slúži výlučne na previerku bezúhonnosti a spoľahlivosti uchádzača. Odpis z registra trestov sa vydáva aj oprávneným orgánom podľa zákona o reg. trestov /MS SR, orgánom činným v trestnom konaní, NBU, SIS a  ostatné/.

Píšete, že ešte neuplnyula doba  podmienečného odsúdenia. Za uvedeného stavu v súlade s ust. 50 a nasl. Trestného zákona vyplýva, že je potrebné, aby súd, ktorý trest uložil, vyslovil, či sa odsúdený  v skúšobnej dobe osvedčil alebo neosvedčil, resp.či sa už má za to, že sa osvedčil priamo zo zákona. Rozhodnutie o osvedčení spôsobuje to, že na páchateľa sa hľadí, akoby nebol odsúdený (tzv. zákonná fikcia).

Toto rozhodnutie však vydáva až po uplynutí doby podmienečného odsúdenia. Rozhodnutie o tom, že sa odsúdený v skúšobnej dobe osvedčil, môže so súhlasom prokurátora urobiť predseda senátu /§ 419 Trest.  poriadku/. Podľa  §  418 Trest. poriadku súd sleduje správanie osoby odsúdenej na trest odňatia slobody, ktorého výkon bol podmienečne odložený s probačným dohľadom počas skúšobnej doby. Zisťuje najmä, ako odsúdený plní povinnosti a obmedzenia vyplývajúce z uloženého probačného dohľadu; na ten účel robí najmä písomné dožiadania na orgány štátnej správy alebo obec a záujmové združenie občanov v mieste bydliska odsúdeného a zamestnávateľa odsúdeného. Pred vydaním rozhodnutia si súd vždy vyžiada z registra trestov odpis registra trestov odsúdeného od útvaru Policajného zboru, v ktorého obvode má odsúdený pobyt, správu o tom, či sa nevedie proti nemu trestné stíhanie, a od orgánu, ktorý prejednáva priestupky, či nebol v skúšobnej dobe postihnutý za obdobný priestupok.

Záver : Musíte počkať do uplynutia lehoty podmienečného  odsúdenia a následne požiadať prokurátora o podanie uvedeného návrhu, nakoľko súd môže uvedené rozhodnutie urobiť na základe súhlasu prokurátora, prípadne návrh na súd, ktorý vyžiada stanovisko prokurátora.

Trápi vás "Výpis Registrov trestov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výpis Registrov trestov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.