Máte
otázku?

Vymáhanie dlžného výživného


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Vymáhanie dlžného výživného

Je možné, aby bola zo sumy dlžného výživného odpočítaná suma na základe preukázaných dokladov za oblečenie, ktoré kúpil dcére? Myslela som si, že je jeho povinnosťou platiť výživné od 2/2016. V 12/2016 mi poslal 5 eur a teraz, v 2/2017, 6 eur. Na polícii mi bolo povedané, že mu bude zo sumy dlžného výživného odpočítané toľko, koľko dokáže preukázať, že kúpil dcére. Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Vymáhanie dlžného výživného

Podľa ustanovení zákona o rodine plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.  Obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.  Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona. Ďalej platí, že výživné má  p r e d n o s ť   pred inými výdavkami rodičov. Pri skúmaní schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča súd neberie do úvahy výdavky povinného rodiča, ktoré nie je nevyhnutné vynaložiť.

Citácia z rozhodnutia  súdu : " Súd prvého stupňa správne rozhodol, ak otcovi nezapočítal do plnenia vyživovacej povinnosti ním prezentované dary pre maloletého, pretože dary z príležitosti osobných sviatkov nemajú povahu výživného a ich účelom nie je nahrádzať vyživovaciu povinnosť povinného rodiča. Dobrovoľné plnenia otca formou peňažných a vecných darov boli rozhodne prínosom pre maloletého C. ale nemajú charakter výživného, preto sa zásadne nezapočítavajú do plnenia vyživovacej povinnosti povinného rodiča." Samotný zákon o rodine vylučuje započítanie na plnenie výživného ak sa jedná o maloletého.

Z uvedeného vyplýva, že kupovanie rôznych darov nie je možné započítať na plnenie vyživovacej povinnosti. Doporučujeme Vám preto v uvedenej veci poslať Vášmu bývalému manželovi výzvu k úhrade a ak táto zostane bez povšimnutia podať návrh na súdny výkon rozhodnutia a súčasne  vo veci dať  trestné oznámenie. V prípade omeškania s plnením výživného určeného rozhodnutím súdu máte právo požadovať úroky z omeškania z nezaplatenej sumy podľa predpisov občianskeho práva. Po podaní návrhu na vykonanie exekúcie môžete požiadať o náhradné výživné  /k návrhu bude potrebné pripojiť aj potvrdenie súdneho exekútora, že exekúcia trvá aspoň 3 mesiace po podaní návrhu na vykonanie exekúcie/.

Trápi vás "Vymáhanie dlžného výživného" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vymáhanie dlžného výživného (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám otázku ohľadom dedičského konania a výživného na plnoleté dieťa. Povinnému rodičovi bolo zo starobného dôchodku strhávané výživné na plnoleté, už 26-ročné dieťa, ktoré už nemalo byť platené a strhávané. Nakoľko rodič pre bezvládnosť nebol schopný požiadať súd o ukončenie výživného na plnoleté dieťa, ktoré už je schopné sa samo živiť a je zamestnané, tým pádom neoprávnene poberalo výživné zrážkami z dôchodku rodiča, ktorý umrel. Prosíme o informáciu, akým spôsobom je možné pozastaviť toto výživné ostatnými deťmi zosnulého? Je jasné, že po smrti rodiča už výživné nebude strhávané z dôchodku, keďže už nebude dôchodok poberaný, ale zaujíma ma, akým spôsobom bude alebo nebude môcť byť toto výživné uplatnené plnoletým dieťaťom, pokiaľ nie je súdne pozastavené. Resp. či sa môže táto povinnosť výživného dostať do dedičského konania a prejsť na ostatné deti (súrodencov plnoletého zamestnaného dieťaťa), na ktoré bolo výživné priznané a neoprávnene vyplácané od 18. do 26. roku života plnoletého dieťaťa. Je potrebné, aby pozostalé deti zomretého rodiča podali návrh na súd o zastavenie nároku na výživné, alebo tento nárok zaniká automaticky po smrti rodiča a toto dieťa už po smrti rodiča nemá na výživné žiaden nárok od dedičov ani od nikoho iného? Chceme to mať v poriadku. A ďalšia otázka - môže toto dieťa, ktoré neoprávnene poberalo výživné zrážkami z dôchodku rodiča, dediť menej o sumu neoprávnene poberaného výživného za tie roky? Nakoľko ide o bezdôvodné obohatenie neoprávneným poberaním výživného, keďže je zamestnané. Ďakujem.

Odpoveď: Vymáhanie dlžného výživného

(odpoveď odoslaná: 26.06.2024)

Dobrý deň,

v súlade so zákonom platí, že vyživovacia povinnosť voči plnoletému dieťaťu zaniká, keď sa stav dieťaťa zmení tak, že sa vie samo živiť. Pokiaľ zomrie rodič, ktorý bol povinný platiť výživné, táto povinnosť zaniká podľa Občianskeho zákonníka. Po smrti povinného rodiča už výživné nebude strhávané z dôchodku a plnoleté dieťa nebude môcť nárokovať tieto sumy od dedičov, pretože povinnosť zanikla so smrťou rodiča.

Akékoľvek budúce výživné po smrti povinného rodiča už dieťa nemá nárok uplatňovať. Plnenie vyživovacej povinnosti neoprávnene poberané môže byť považované za bezdôvodné obohatenie a môže byť riešené prostredníctvom súdu, avšak výživné sa nepresúva na dedičov.

Ohľadom bezdôvodného obohatenia, ak bolo dieťa zamestnané a neoprávnene výživné poberalo, môže sa tento nárok v dedičskom konaní zohľadniť ak to oprávnené dieťa nepoprie. Ale to je málo pravdepodobné. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vymáhanie dlžného výživného" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.