Máte
otázku?

Vyjadrenie vlastníka nehnuteľnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Bratislava

Otázka: Vyjadrenie vlastníka nehnuteľnosti

Dobrý deň,
susedia by chceli vedľa nás postaviť rodinný dom. Pozemok majú malý úzky 300m2, vyššie položený od nášho, nakoľko si ho sami zdvihli. Chcú postaviť poschodový dom. Priniesli mi papier na podpis, no žiadala som najskôr nahliadnuť do projektovej dokumentácie. Hneď ma zarazila veľkosť domu 113m2. Ďalšia vec, terasový portál nasmerovaný na našu stranu, pričom odstup dodržaný nie je a ani nebude, nakoľko sa nevojdú. To viem, že môžem s týmto nesúhlasiť, prípadne mať námietky. No vadia mi aj ich zadné okná na poschodí - prídu mi ako úzke balkónové, oni tvrdia, že sú francúzske. Tak či tak sú to veľké okná, ktoré mi značne narušia súkromie na mojom pozemku, nakoľko aj plot je iba pletivo, ktoré tam dali oni (sme susedia z bočnej strany). Pôvodné tam bol starý dom, ktorý zbúrali a ponúkli sa, že spravia plot. Nečakali sme, že dajú pletivo a naň smiešnu zelenú sieť. Vidia nás teraz ako na dlani a keď budú mať poschodový dom s veľkými oknami na poschodí vzadu, tak to bude o dosť horšie. Neviem ako to je so stavebným úradom, čo sa týka príjazdovej cesty. Splnenú majú iba obecnú príjazdovú, na svoj pozemok sa vozidlom nedostane-nevojde sa. Či na to sú nejaké zákony. Aby sa nestalo, že autami budú parkovať aj popri našom pozemku, prípadne pred. Chcem len vedieť proti čomu všetkému môžem mať námietky ohľadom umiestnenia ich domu prípadne, či môžem celkovo nesúhlasiť s ich stavbou. Podotýkam ešte, že my máme bungalov, povedľa sú tiež nižšie domy.

Odpoveď: Vyjadrenie vlastníka nehnuteľnosti

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že sused ani nepodal žiadosť on stavebný povolenie na príslušný stavebný úrad a preto jeho žiadosť osobne k vám, aby ste podpísali papier, že nemáte námietky proti výstavbe je predčasná a v stavebnom konaní pri podaní stavebného povolenia by neobstála, lebo námietky prípadne ich nepodanie z vašej strany je možné len ku konkrétnemu číslu konania na stavebnom úrade, a toto zatiaľ neexistuje, lebo nie je podaná žiadosť o stavebné povolenie.

Každá obec má svoj územný plán, je stanovený koeficient zastavanosti konkrétneho územia, koeficient zelene, ktorý musí byť dodržaný. Naviac v otázke uvádzate, že ide o poschodový rodinný dom, pričom v okolí sú len zrejme jednopodlažné rodinné domy.

Odporúčam susedovi len ústne oznámiť, aby podal žiadosť o stavebné povolenie a vy sa následne ako účastník stavebného konania, ktorým ste v zmysle ust. § 59 stavebného poriadku, vyjadríte /prístupová cesta, veľkosť domu, okná, pripojenie na el. energiu a plyn , prípadná nutnosť zriadenia vecného bremena a pod./. Námietky budete môcť podať v súlade ust. § 61 stavebného poriadku :

"(1) Stavebný úrad oznámi začatie stavebného konania dotknutým orgánom, všetkým známym účastníkom a nariadi ústne pojednávanie spojené s miestnym zisťovaním. Súčasne ich upozorní, že svoje námietky môžu uplatniť najneskoršie pri ústnom pojednávaní, inak že sa na ne neprihliadne. Na pripomienky a námietky, ktoré boli alebo mohli byť uplatnené v územnom konaní alebo pri prerokúvaní územného plánu zóny, sa neprihliada. Stavebný úrad oznámi začatie stavebného konania do 7 dní odo dňa, keď je žiadosť o stavebné povolenie úplná.
(2) Od miestneho zisťovania, prípadne aj od ústneho pojednávania môže stavebný úrad upustiť, ak sú mu dobre známe pomery staveniska a žiadosť poskytuje dostatočný podklad pre posúdenie navrhovanej stavby.
(3) Stavebný úrad oznámi účastníkom začatie stavebného konania najmenej 7 pracovných dní pred konaním miestneho zisťovania, prípadne ústneho pojednávania. Ak stavebný úrad upustí od ústneho pojednávania, určí, do kedy môžu účastníci uplatniť námietky, a upozorní ich, že sa na neskoršie podané námietky neprihliadne."

Trápi vás "Vyjadrenie vlastníka nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyjadrenie vlastníka nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.