Máte
otázku?

Vrátenie pôžičky keď dlžník jej existenciu popiera


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Vrátenie pôžičky keď dlžník jej existenciu popiera

Dobrý deň, potrebujem pomoc. S bývalou partnerkou sme sa ústne dohodli na požičiavaní peňazí, ktoré som jej mesačne uhradil vo výške od 50 do 200 eur cez Western Union v rokoch 2011 až 2016. Celkovo sa jedná o sumu 6000 eur. Avšak, keď som požadoval ich vrátenie, tvrdila, že sme nemali žiadnu ústnu dohodu. Na všetky platby na jej meno mám doklad od Western Union. Rád by som sa opýtal, ako mám postupovať a či existuje nejaká šanca na vrátenie peňazí. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vrátenie pôžičky keď dlžník jej existenciu popiera

Dobrý deň, ďakujeme za Vašu otázku ku ktorej si dovoľujeme zaujať nasledovný právny názor.

Odpoveď na Vašu otázku rozdelím na niekoľko častí.

K povahe právneho vzťahu 

Tvrdíte, že ste bývalej partnerke požičiavali peniaze prostredníctvom služby Western union. V prvom rade je potrebné si uvedomiť, ako pôžičku definuje zákon. Zmluva o pôžičke je upravená v ustanovení § 657 a § 658 Občianskeho zákonníka, podľa ktorých

§ 657

Zmluvou o pôžičke prenecháva veriteľ dlžníkovi veci určené podľa druhu, najmä peniaze, a dlžník sa zaväzuje vrátiť po uplynutí dohodnutej doby veci rovnakého druhu.

§ 658

(1) Pri peňažnej pôžičke možno dohodnúť úroky.

(2) Pri nepeňažnej pôžičke možno dojednať namiesto úrokov plnenie primeraného väčšieho množstva alebo vecí lepšej akosti, spravidla toho istého druhu.

Pojmovými znakmi zmluvy o pôžičke je najmä prenechanie veci (vo Vašom prípade peňazí) inej osobe, pričom existuje dohoda o tom, že dlžník tieto prostriedky vráti.

Na toto vymedzenie nadviažem hneď definíciou darovacej zmluvy, ktorú by mohol dlžník využiť na svoju obranu (mohol by tvrdiť, že ide o dar).

Darovacia zmluva je upravené v ustanoveniach § 628 až § 630 Občianskeho zákonníka, v zmysle ktorých 

§ 628

(1) Darovacou zmluvou darca niečo bezplatne prenecháva alebo sľubuje obdarovanému a ten dar alebo sľub prijíma.

(2) Darovacia zmluva musí byť písomná, ak je predmetom daru nehnuteľnosť, a pri hnuteľnej veci, ak nedôjde k odovzdaniu a prevzatiu veci pri darovaní.

(3) Neplatná je darovacia zmluva, podľa ktorej sa má plniť až po darcovej smrti.

§ 629 Darca je povinný pri ponuke daru upozorniť na vady, o ktorých vie. Ak má vec vady, na ktoré darca neupozornil, je obdarovaný oprávnený vec vrátiť.

§ 630 Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.

Pri darovacej zmluve, ako vyplýva z vyššie uvedených ustanovení, absentuje znak dočasnosti. Inak povedané, pri darovacej zmluve sa dlžník nezaväzuje vrátiť peniaze.

K dokazovaniu právneho nároku

Ak sa rozhodnete dlh vymáhať prostredníctvom súdu, potom je potrebné budete musieť v žalobe jednak skutkovo vymedziť právny vzťah, ktorý medzi Vami vznikol, rovnako kedy vznikol a čo bolo jeho obsahom. Svoje tvrdenia však budete musieť náležite preukázať. Podľa § 187 Civilného sporového poriadku Za dôkaz môže slúžiť všetko, čo môže prispieť k náležitému objasneniu veci a čo sa získalo zákonným spôsobom z dôkazných prostriedkov. 

Zmluva o pôžičke je tzv. neformálnou zmluvou, tzn. že na jej platné uzavretie nie je potrebná písomná forma. Stačí, aby bol prijatý návrh na jej uzavretie hoci aj ústne, alebo mĺčky. Na preukázanie toho, že skutočne ide o pôžičku bude vhodné pripojiť Vami spomínané potvrdenia o zaslaní platieb, rovnako komunikáciu medzi Vami a dlžníkom (e-maily, sms a pod.). Ide o to, preukázať súdu, že skutočne išlo o pôžičku a nie o dar, ako by mohol na svoju obranu dlžník tvrdiť.

K premlčaniu nároku

Podľa § 100 ods. 1 OZ Právo sa premlčí, ak sa nevykonalo v dobe v tomto zákone ustanovenej (§ 101 až 110). Na premlčanie súd prihliadne len na námietku dlžníka. Ak sa dlžník premlčania dovolá, nemožno premlčané právo veriteľovi priznať. Podľa § 101 OZ Pokiaľ nie je v ďalších ustanoveniach uvedené inak, premlčacia doba je trojročná a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz.

Podstatou premlčania je to, že dlžník môže po uplynutí 3 rokov od kedy bolo možné dlh vymáhať tzv. námietku premlčania, čím docieli to, že súd už nebude môcť nárok priznať.

Vzhľadom na to, že išlo o viaceré čiastkové plnenia, bude ich potrebné posudzovať samostatne. Dôležité v tomto smere je to, ako ste si dohodli splatnosť (dokedy dlžník vráti dlh). Ak ste si splatnosť nedohodli, potom sa postupuje podľa paragrafov 563 a 564 OZ:

§ 563

Ak čas splnenia nie je dohodnutý, ustanovený právnym predpisom alebo určený v rozhodnutí, je dlžník povinný splniť dlh prvého dňa po tom, čo ho o plnenie veriteľ požiadal.

§ 564

Ak je čas plnenia ponechaný na vôli dlžníka, určí ho na návrh veriteľa súd podľa okolností prípadu tak, aby to bolo v súlade s dobrými mravmi.

Ide o dve odlišné situácie. Prvá je, ak si nedohodnete splatnosť. Vtedy dlžník musí dlh vrátiť prvý deň potom, čo ho o to požiadate. Vaše právo žiadať o vrátenie dlhu sa premlčuje v lehote 3 rokov odo dňa nasledujúceho po uzavretí pôžičky.

Druhá situácia je, ak vrátenie pôžičky je ponechané na vôli dlžníka. Čiže umožníte dlžníkovi, aby vrátil dlh, keď mu to bude vyhovovať. V takom prípade by ste najprv museli požiadať súd o určenie času plnenia a až od neho by začala plynúť premlčacia doba. Pre viac informácií si môžete prečítať náš článok o tejto téme https://ficek.sk/plynutie-premlcacej-doby-pri-dlhu-bez-urcenia-splatnosti-ropzracovane-66

Nakoľko v otázke neuvádzate, ako ste sa dohodli, nie je možné presne zodpovedať, ako to bude vo Vašom prípade.

 

 

Trápi vás "Vrátenie pôžičky keď dlžník jej existenciu popiera" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vrátenie pôžičky keď dlžník jej existenciu popiera (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Požičala som peniaze kamarátke, avšak bez zmluvy. Peniaze som previedla z môjho účtu na jej. Dala mi číslo bankového účtu na súkromnú spoločnosť (v ktorej je konateľkou), kde tento dlh eviduje ako pôžičku v účtovníctve. Avšak, zrejme už peniaze nikdy neuvidím. Moja otázka je, či je bankový prevod postačujúci dôkaz pre súd, aby uznal, že mi dlžná strana je povinná vrátiť peniaze. Zaslaním emailu som od danej osoby požadovala splátkový kalendár, no odmietla spolupracovať. Rada by som vedela, ako mám postupovať a či sa vôbec oplatí túto situáciu riešiť. Chcem vedieť, či sa dokážem domáhať svojho práva, keď nemám zmluvu. Vopred d'akujem. Katarína

Odpoveď: Vrátenie pôžičky keď dlžník jej existenciu popiera

(odpoveď odoslaná: 18.04.2022)

Dobrý deň, ďakujeme za položenú otázku.

V otázke uvádzate, že ste kamarátke požičali peniaze zrejme len na základe ústnej dohody, pričom peniaze ste previedli na jej bankový účet. To, že ide o účet s.r.o. ste nevedeli, máte však teraz vedomosť o tom /nevieme odkiaľ/, že pôžička je vedená v účtovníctve spoločnosti s.r.o. ako pôžička.

Ďalšia komunikácia medzi vami prebehla zrejme len cez SMS, prípadne emailom, na ktoré dlžník nereaguje.

Nevieme ako ste sa dohodli na splatnosti požičanej sumy, teda kedy vám mala dlžníčka vrátiť požičanú sumu. Ak lehota splatnosti nebola dohodnutá, potom odporúčame poslať doporučenú výzvu k úhrade na adresu trvalého bydliska, ako aj na na jej meno na adresu zamestnávateľa, aby peniaze vrátila vo vami uvedenej lehote. Uvedený postup vyplýva z ust. § 563 Obč. zákonníka :

"Ak čas splnenia nie je dohodnutý, ustanovený právnym predpisom alebo určený v rozhodnutí, je dlžník povinný splniť dlh prvého dňa po tom, čo ho o plnenie veriteľ požiadal."

Ak k vráteniu nedôjde, kontaktujte advokáta za účelo vyporiadania celej veci, vrátane podania žaloby na súd.

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta. Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vrátenie pôžičky keď dlžník jej existenciu popiera (Občianske právo)

Dobrý večer, chcem sa informovať. V marci 2019 som požičala peniaze kamarátovi, pričom mám doklad z banky. Ten mal vrátiť peniaze do konca marca, avšak bez reakcie na moje SMS správy a telefonáty. Následne som sa obrátila na políciu. Po vyšetrovaní sa zistilo, že identita tejto osoby bola falošná. Číslo účtu, na ktorý som poslala peniaze, nepatrilo tejto osobe. Na polícii mi povedali, že majiteľka účtu predávala behúci pás, za ktorý som vlastne zaplatila. Tento pás jej následne kúpil môj domnely kamarát, pretože už mal peniaze na účte. Prosím o radu ako mám v danom prípade postupovať. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vrátenie pôžičky keď dlžník jej existenciu popiera

(odpoveď odoslaná: 02.01.2020)

Dobrý deň,

vo veci budete musieť podať žalobu na súd o vydanie bezdôvodného obohatenia v zmysle ust. § 451 a nasl. Obč. zákonníka :
" 451 (1) Kto sa na úkor iného bezdôvodne obohatí, musí obohatenie vydať.
(2) Bezdôvodným obohatením je majetkový prospech získaný plnením bez právneho dôvodu, plnením z neplatného právneho úkonu alebo plnením z právneho dôvodu, ktorý odpadol, ako aj majetkový prospech získaný z nepoctivých zdrojov.
§ 454 : Bezdôvodne sa obohatil aj ten, za koho sa plnilo, čo podľa práva mal plniť sám."

Z uvedeného zákonného textu vyplýva, že musíte osobu (kamaráta), ktorej ste chceli požičať peniaze, poslali ste ich však na účet, ktorý tejto osobe nepatril a táto osoba Vami poukázanú sumu zneužila podvodným spôsobom vo svoj prospech;  budete musieť  túto osobu vyzvať k vráteniu fin. prostriedkov, keďže sa na Váš úkor bezdôvodne obohatila.

Odporúčame poslať výzvu k vráteniu fin. prostriedkov vo Vami uvedenej lehote a Váš účet prípadne poštovou poukážkou.
Ak dlžná suma uhradená nebude, budete musieť podať návrh na súd.

 


Podotázka: Vrátenie pôžičky keď dlžník jej existenciu popiera (Občianske právo)

Dobrý deň, mám s manželkou problém. Požičali sme peniaze známemu na účet, pretože mal problémy s autom, odcestoval a nutne potreboval 2000 €. Tvrdil, že nemal bankomatovú kartičku a sľúbil, že mi obratom pošle peniaze z iného účtu a pridá 100 €, teda celkovo 2100 €. Mám fotografiu tejto transakcie, ale prevod sa neuskutočnil. Môže to byť považované za podvod? Potom sme dostali SMS správy a telefonáty, ktoré sme dokumentovali. Napriek tomu nedošlo k vráteniu peňazí. Naposledy sa nám ozval cez víkend a teraz nereaguje na naše výzvy.

Odpoveď: Vrátenie pôžičky keď dlžník jej existenciu popiera

(odpoveď odoslaná: 10.04.2019)

Dobrý deň, 

z otázky vyplýva, že máte doklad o zrealizovaní transakcie prevodu peňazí, preto je len potrebné menovanému poslať výzvu k vráteniu peňazí na Váš účet vo Vami stanovenej lehote.

V prípade, že k vráteniu peňazí nedôjde, vo veci budete musieť podať návrh na súd o vydanie platobného rozkazu. Menovaného môžete upozorniť na náklady spojené so súdnym konaním (súdny poplatok, trovy zastupovania advokátom).

V prípade, že návrh na vydanie platobného rozkazu bude podaný v súlade s ust. Civilného sporového poriadku, platobný rozkaz súd vydá do 10 pracovných dní. Súdny poplatok predstavuje 6 % z vymáhanej sumy.

Môžete nás kontaktovať.


Trápi vás "Vrátenie pôžičky keď dlžník jej existenciu popiera" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vrátenie pôžičky keď dlžník jej existenciu popiera (Občianske právo)

Dobrý deň, ja a môj manžel sme ako veritelia uzatvorili zmluvu o poskytnutí pôžičky vo výške 25 000 eur s dlžníkom. Žiaľ, nie je notársky overená, ale obsahuje všetky náležitosti, ktoré takáto zmluva obsahovať má. V zmluve sa výslovne svojim podpisom dlžník zaväzuje splatiť v deň splatnosti celú dlžnú čiastku, nie po splátkach. Prišiel čas splatenia dlhu a dlžník nám oznámil, že nám bude splácať dlžnú sumu po mesačných splátkach 500 eur, s čím ja zásadne nesúhlasím a aj v zmluve je stanovené, že veriteľ nie je povinný takéto splácanie akceptovať. Ako postupovať v takomto prípade, pretože chcem, aby mi dlžník vrátil celú sumu naraz, prípadne maximálne dvomi splátkami? Navyše, zmluva bola splatná do konca júla 2015, takže dlžník už dva mesiace mešká s vrátením peňazí. Za odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie pôžičky keď dlžník jej existenciu popiera

(odpoveď odoslaná: 23.09.2015)

Dobrý deň, Vašu pohľadávku je možné vymáhať súdnou cestou. V takýchto prípadoch odporúčame vypracovať návrh na vydanie platobného rozkazu, na základe ktorého súd v tzv. rozkaznom (skrátenom) konaní rozhodne platobným rozkazom. Z konania Vášho dlžníka je zrejmé, že si svoj dlh uvedomuje, no napriek tomu ho nevrátil v zmysle zmluvy o pôžičke. Taktiež sa môžete s dlžníkom dohodnúť, ak by dlžník súhlasil s dvoma splátkami a uzavrieť dohodu o uznaní dlhu a splácaní dlhu v splátkach. Obsahom tejto dohody by bolo stanovenie výšky dlhu, dôvod vzniku a spôsob úhrady (2 splátky). Ak by dlžník túto dohodu nedodržal je možné Vašu pohľadávku taktiež vymáhať súdne na základe tohto uznania. Pri uznaní dlhu majú veritelia tú výhodu, že dôkazné bremeno v konaní sa prenáša na dlžníka (dlžník musí preukázať, že dlh neexistoval tak ako je uvedený v uznaní dlhu). Pri bližšie informácie a právnu pomoc vo Vašej veci nás môžete kontaktovať na emailovej adrese uvedenej na pravej strane na našej internetovej stránke.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vrátenie pôžičky keď dlžník jej existenciu popiera" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.