POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Vrátenie cesty späť do vlastníctva obce a ROEP


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Vrátenie cesty späť do vlastníctva obce a ROEP

Dobrý deň, prosím o Vašu právnu radu. Po starých rodičoch, ktorí prišli ako kolonisti na Žitný ostrov, v dvadsiatych rokoch minulého storočia sme reštituovali tzv. spoločný majetok, t.j. cesty, lúky, a pasienky, močiare atď. Problém máme s jednou cestou. Ta počas socializmu, v časti intravilánu prešla do majetku obce. V r. 2004, keď sme dostali od Správy katastra Identifikáciu parciel, tam bola ako oprávnená osoba uvedená obec a druh pozemku: "cesta", v intraviláne obce. V reštitúcii nám cestu nevydali, ale dostali sme náhradu. V r. 2014 bol v obci ukončený ROEP a až teraz (keďže tam nebývam) som sa dozvedela, že táto parcela s iným parcelným číslom a väčšou rozlohou bola napísaná v 22 prípadoch na pôvodných kolonistov (neznámi vlastníci) a 2 podiely boli v r.2014 prevedené kúpnou zmluvou a darovaním na nových vlastníkov, ostatné podiely sú v správe SPF. Súčasne je stále v katastri táto cesta pod parc. číslom, známym ešte z čias socializmu s poznámkou "list vlastníctva k danej nehnuteľnosti nezaložený". Uvedené vlastníctvo nie je pre nás vhodné (sme 9 spoluvlastníci) a je nepredstaviteľné hľadať potomkov (3. -4. generácie) po ostatných 21 spoluvlastníkoch mojich starých rodičov. Považujeme za morálne vrátiť cestu späť do vlastníctva obce, pretože jednak za túto cestu sme dostali v rámci reštitúcie náhradu a ad 2) je jediným možným prístupom do rodinných domov súkromných osôb. Môžete mi prosím poradiť, komu máme adresovať naše námietky a oznámiť aká je lehota na podanie námietok voči rozhodnutiu ROEP? 3 roky? Ak áno, odkedy sa počíta, od presného dátumu, alebo platí celý rok? Ďakujem vopred! S úctou.

Odpoveď: Vrátenie cesty späť do vlastníctva obce a ROEP

Dobrý deň, na vrátenie cesty späť do vlastníctva obce nemáte z právneho hľadiska naliehavý právny záujem a preto sa nemôžete tohto domáhať. Naliehavý právny záujem je daný najmä vtedy ak by sa to týkalo Vás a zároveň by ma základe rozhodnutia by sa vo Váš prospech zmenil stav v katastri.

Rád by som Vám dal priaznivú odpoveď ale nie je to možné. 

Ohľadom tých domov a prístupovej cesty, tak vlastníci domov sa môžu domáhať zriadenia vecného bremena, ak by sa stalo, že by im niekto bránil v stupe na ich pozemok.

Trápi vás "Vrátenie cesty späť do vlastníctva obce a ROEP" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vrátenie cesty späť do vlastníctva obce a ROEP (Občianske právo)

Dobrý deň, ďakujem, pán advokát, za Vašu promptnú odpoveď. Ozaj ma neteší, je nemysliteľné, aby pôvodní vlastníci boli ešte nažive. Takže nezostáva asi žiadny iný postup, iba predať tento novoobjavený majetok? Pokiaľ sa týka druhej časti otázky, týkajúcej sa práva prístupu do svojich domov - nemali by vlastníci súkromných domov požiadať nových vlastníkov prístupovej komunikácie o zriadenie vecného bremena? Ďakujem vopred za Vašu odpoveď. S pozdravom, HM.

Odpoveď: Vrátenie cesty späť do vlastníctva obce a ROEP

(odpoveď odoslaná: 06.03.2017)

Ak aj Vy prichádzate do úvahy ako dedič, potom je riešením prededenie majetku.

Pokiaľ ide o druhu časť otázky, tak áno, prístupovú cestu si budú musieť riešiť majitelia domov sami.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vrátenie cesty späť do vlastníctva obce a ROEP" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.