POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Utajený pôrod a právo otca na dieťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Utajený pôrod a právo otca na dieťa

Dobrý deň. Obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc pri riešení môjho náročného problému, ktorý ma doviedol k totálnej zúfalosti a psychickej vyčerpanosti. Problém spočíva v nasledujúcom: Minulý rok, konkrétne v júni 2015, asi tri týždne pred termínom pôrodu, moja vtedajšia priateľka a družka, s ktorou som žil v spoločnej domácnosti spolu aj s jej dvoma deťmi z predchádzajúceho manželstva, odo mňa bez udania dôvodu odchádza na mne neznáme miesto. Neskôr tu porodila naše spoločné dieťa (synčeka), no ihneď po pôrode sa ho vzdala tým, že ho poskytla na anonymnú adopciu. Mňa pri tomto pôrode vôbec neuviedla v jeho rodnom liste ako jeho biologického otca a z tohoto dôvodu, podľa zákona o ochrane osobných údajov, nemám bez právnej pomoci najmenšiu šancu nájsť svoje dieťa a následne požiadať o jeho zverenie do mojej osobnej starostlivosti. Z mojej strany mám o neho vážny záujem. Dúfam, že Vám tieto stručné údaje budú postačovať, aby ste mi vedeli poradiť, čo ďalej. Na Okresnom i Krajskom súde v Bratislave - I, som už podal spolu 28 žiadostí s prosbou o riešenie tohto môjho problému. Za Vašu reakciu a odpoveď Vám už vopred veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Utajený pôrod a právo otca na dieťa

Dobrý deň, 

pokiaľ matka požiadala príslušné zdravotnícke zariadenie o tzv. utajený pôrod vzťahuje sa na ňu, ako aj na jej zdravotnú dokumentáciu špeciálny režim. Táto dokumentácia je oddelená od ostatných a pokiaľ matka svoju žiadosť o utajenie identity neodvolá do 6 týždňov od pôrodu, dokumentácia sa zapečatí a odošle Ministerstvu zdravotníctva. Do tejto dokumentácie nemá právo nahliadnuť ani manžel, ani blízka osoba.

Narodenie dieťaťa nahlasuje matrike lekár. V rodnom liste dieťaťa sa neuvedie ani identita matky, ani otca, ale len dátum a miesto narodenia a pohlavie dieťaťa. Matka môže určiť dieťaťu aspoň meno. V zákone o rodine platí, že otcovstvo sa odvíja (resp. určuje sa domnienkami) od matky a keďže matka nie je známa (z pohľadu Zákona o rodine), nie je možné určiť otcovstvo. Matka jednoducho využila svoje právo a do tohto jej práva nemôže nik zasiahnuť. 

 

Trápi vás "Utajený pôrod a právo otca na dieťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Utajený pôrod a právo otca na dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň. Má vydatá žena právo na tajný pôrod? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Utajený pôrod a právo otca na dieťa

(odpoveď odoslaná: 11.07.2018)

Dobrý deň, 

táto otázka už bola v našej poradni.

Ak požiadate príslušné zdravotnícke zariadenie o tzv. utajený pôrod, na tento pôrod, ako aj zdravotnú dokumentáciu  sa vzťahuje špeciálny režim. Táto dokumentácia je oddelená od ostatných a pokiaľ ako matka svoju žiadosť o utajenie identity neodvoláte do 6 týždňov od pôrodu, dokumentácia sa zapečatí a odošle Ministerstvu zdravotníctva. Do tejto dokumentácie nemá právo nahliadnuť ani manžel, ani blízka osoba. Dieťa Vám ani neukážu.

Narodenie dieťaťa nahlasuje matrike lekár. V rodnom liste dieťaťa sa neuvedie ani identita matky, ani otca, ale len dátum a miesto narodenia a pohlavie dieťaťa. 

 

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Utajený pôrod a právo otca na dieťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.