Máte
otázku?

Určenie zákazu styku dieťaťa so starými rodičmi


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Bratislava

Otázka: Určenie zákazu styku dieťaťa so starými rodičmi

Dobrý večer. Čakám na predvolanie súdu ohľadom výživného a zverenia maloletého dieťaťa do mojich rúk, som matka. Otec dieťaťa bol neprítomný už 5 týždňov, nevolá dieťaťu, ani mu nenosi žiadne veci. Múdre sa málokedy a jeho príspevok na výživné je podľa mňa nespravodlivo nízky. Túto sumu prispieva len odvtedy, keď sa dozvedel, že som podala žiadosť na súd. Jeho rodičia 4 mesiace neprejavujú žiadny záujem, vyhodili ma s malým z domu. Chcem sa informovať, či môžem požiadať súd, že si neželám, aby moje dieťa k nim chodilo, pokiaľ by ho otec tam chcel brať... Môžem taktiež požiadať o zmenu priezviska dieťaťa na rodné? Ďakujem Vám za odpoveď.

Odpoveď: Určenie zákazu styku dieťaťa so starými rodičmi

Dobrý deň, ak by ste chceli požiadať o zákaz styku starých rodičov s maloletým dieťaťom, museli by ste podať na súd ďalší návrh. Rovnako je však potrebné si uvedomiť, že súd zakáže styk určitej osobe s maloletým dieťaťom (najmä ak ide o blízkeho príbuzného) iba z dôvodu, že takýto styk nie je v záujme maloletého dieťaťa, resp. ak je ohrozený zdravý fyzický a psychický vývoj dieťaťa (týranie, nevedú riadny život, alkoholizmus...). Z Vašej otázky mi vyplýva iba to, že 4 mesiace neprejavili žiadny záujem a maloleté dieťa spolu s Vami vyhodili z ich nehnuteľnosti. Mám za to, že tieto dôvody neodôvodňujú zákaz styku starých rodičov s maloletým. Čo sa týka zmeny priezviska maloletého dieťaťa, o zmene priezviska rozhoduje príslušný okresný úrad. V prípade maloletých detí je potrebný súhlas oboch rodičov so zmenou priezviska (stačí aj písomný súhlas otca dieťaťa). Ak by Vám súhlas nedal, mohli by ste žiadať súd o nahradenie jeho súhlasu. Súdu by ste však museli odôvodniť prečo žiadate o zmenu priezviska. Súd by následne rozhodoval, či by bola zmena priezviska maloletého v jeho najlepšom záujme, či je odôvodnená. Ak bude mať za to, že je odôvodnená a v záujme maloletého, súd nahradí súhlas otca so zmenou priezviska (dôvodom na zmenu však nemôže byť nedostatočná starostlivosť a záujem otca, takýto dôvod by súd s vysokou pravdepodobnosťou neakceptoval).

Trápi vás "Určenie zákazu styku dieťaťa so starými rodičmi" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Určenie zákazu styku dieťaťa so starými rodičmi (Rodinné právo)

Dobrý deň. Chcela by som sa ešte bližšie opýtať, respektíve konkretizovať, aký je adekvátny dôvod na zmenu rodinného mena dieťaťa na rodné, ak rodič neposkytne písomný súhlas, aby súd tento návrh nezamietol. Či v rámci tohto návrhu môžu byť priložené telefonické rozhovory s vulgárnymi poznámkami (písomne zaznamenané), ako aj vyjadrenie otca, že dieťa je vlastne len moje. Zaujímalo by ma, či by tieto skutočnosti mohli byť posúdené v prospech navrhovateľa. Ďakujem za informáciu.

Odpoveď: Určenie zákazu styku dieťaťa so starými rodičmi

(odpoveď odoslaná: 01.12.2016)

Dobrý deň, na túto Vašu otázku je veľmi ťažké, až nemožné odpovedať. Súd nahradí súhlas otca so zmenou priezviska maloletého dieťaťa v prípade, že bude zmena priezviska v záujme maloletého dieťaťa. To, či súd posúdi správanie sa otca ako dôvod na zmenu priezviska je veľmi individuálne. Jeden sudca by mohol tieto skutočnosti posúdiť ako dôvodné a druhý nie. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Určenie zákazu styku dieťaťa so starými rodičmi" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.