Máte
otázku?

Určenie lehoty na zaplatenie dlhu vo výzve na zaplatenie dlhu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Žilina

Otázka: Určenie lehoty na zaplatenie dlhu vo výzve na zaplatenie dlhu

Dobrý deň. Zo spoločnosti CreditCall mi prišla výzva na zaplatenie dlhu v prospech Amslico poisťovne. V liste stálo: "Ak uhradíte istinu vášho dlhu vo výške 63,19 EUR do 10 dní od odoslania tejto výzvy, upustíme od vymáhania zvyšku dlhu". Údajne bola výzva odoslaná poštou 5.9., no neprišla mi (v schránke bola iná pošta). Dňa 13.9. mi volali a pýtali sa, či som danú poštu dostal. Oznámil som im, že nie, a poskytol som im svoju e-mailovú adresu. Následne mi naň zaslali kópiu pôvodnej výzvy. Teda prvá výzva mi prišla až dňa 13.9., nie 5.9., ako uvádzali v kópii listu, ktorý mi zaslali do pošty. Ktorý dátum je pre mňa platný? Je možné určovať takýto spôsob určovania lehoty od dátumu odoslania? Ďakujem.

Odpoveď: Určenie lehoty na zaplatenie dlhu vo výzve na zaplatenie dlhu

Dobrý deň,

k Vašej otázke možno uviesť, že Občiansky zákonník explicitne neupravuje ako má byť určená primeraná lehota na dodatočné splnenie dlhu. Vychádzajúc zo všeobecných princípov a zásad, z ktorých občianskoprávna úprava vychádza možno ale uviesť, že stanovenie lehoty na dodatočné plnenie dlhu takým spôsobom, že sa počíta odo dňa odoslania zásielky je nespravodlivá, keďže sa vlastne môže skracovať z dôvodu na strane poštového prepravcu, v dôsledku čoho môže mať dlžník neprimerane krátku lehotu na dodatočné splnenie dlhu.

V každom prípade ale možno uviesť, že rozhodujúce pre počítanie lehoty na dodatočné splnenie dlhu bude pre Vás prvé faktické doručenie uvedenej výzvy. Túto lehotu nemožno počítať odo dňa, ktorý predchádza dňu, kedy sa výzva dostala prvý krát do Vašej faktickej dispozície - teda keď ste mali prvý krát možnosť oboznámiť sa s danou výzvou a podmienkami v nej uvedenými.

Trápi vás "Určenie lehoty na zaplatenie dlhu vo výzve na zaplatenie dlhu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Určenie lehoty na zaplatenie dlhu vo výzve na zaplatenie dlhu (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, Dostala som výzvu na zaplatenie dlhu. Dohodla som sa s "známym", ktorý mi požičal určitú sumu, konkrétne 200 €, s dohodou, že mu ju vrátim, keď budem mať finančné prostriedky. Teraz mi však prišla výzva na úhradu dlhu od firmy "Credit Slovakia", ktorá sa zaoberá správou pohľadávok. Posielajú mi výzvy na zaplatenie, a vyhrážajú sa, že ma predvedú pred súd, ak nesplatím dlh do štyroch dní. Chcela by som sa opýtať, ako by som mala postupovať. Pozerala som na túto firmu a nenašla som o nej žiadne informácie, ani recenzie. Majú mi tieto peniaze, ktoré dlhujem, vrátiť spolu s úrokmi, ktoré si firma pripisuje, alebo by som mala ďalej postupovať inak? Veľmi pekne ďakujem za každú radu. S pozdravom.

Odpoveď: Určenie lehoty na zaplatenie dlhu vo výzve na zaplatenie dlhu

(odpoveď odoslaná: 07.06.2018)

Dobrý deň, pri takýchto prípadoch (mimosúdne vymáhanie pohľadávky rôznymi spoločnosťami) je potrebné si vždy zistiť akú pohľadávku vymáhajú, z čoho sa tá pohľadávka skladá (často sa stáva, že sa pokúšajú tieto spoločnosti vymáhať aj nezákonne vysoké úroky), kedy bola pohľadávka splatná (nie je ničím výnimočným keď vymáhajú touto formou aj premlčané pohľadávky)... Akonáhle by ste pristúpili k zaplateniu dlžnej sumy bez zistenia podrobností mohlo by sa stať, že by ste im uhradili aj to na čo nemajú zákonný nárok, prípadne by sa stalo, že ani zaplatením tejto sumy by nebola pohľadávka uhradená v celku. Treba s nimi nadviazať kontakt a zistiť čo najviac informácií o vymáhanej sume, podkladov pre jej vymáhanie... Až potom bude možné Vašu vec posudzovať bližšie a prípadne vypracovať právnu analýzu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Určenie lehoty na zaplatenie dlhu vo výzve na zaplatenie dlhu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.