Máte
otázku?

Únos dieťaťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Zahraničie

Otázka: Únos dieťaťa

Dobrý deň.

Mám otázku týkajúcu sa potenciálneho únosu dieťaťa do zahraničia.

V roku 2007 som uzavrela manželstvo, pred rokom sa nám narodilo dieťa.

Po jeho narodení sme sa s manželom úplne odcudzili. Nedokážeme spolu vôbec komunikovať, sme ako úplne cudzí ľudia.

Rada by som sa rozviedla. Predtým sa však potrebujem s niekým poradiť, pretože manžel žije na Slovensku už 15 rokov, má aj naše občianstvo, ale pôvodom je z Egypta a chce odísť domov v priebehu 2-3 rokov.

Je možné právne upraviť situáciu tak, aby manžel po rozvode nemohol uniesť dieťa do zahraničia?

Ako je to s únosom dieťaťa do zahraničia? Ak by bolo dieťa zverené do mojej starostlivosti, môžem požiadať súd, aby sa manžel mohol stretávať so synom len v mojej prítomnosti?

Odpoveď: Únos dieťaťa

Dobrý deň,

naša advokátska kancelária sa zaoberá únosmi detí do zahraničia a naopak tiež zo zahraničia na Slovensko (ak rodičia dieťaťa žijú v zahraničí a jeden z rodičov sa rozhodne vrátiť na Slovensko).

Z Vašej otázky vyplýva, že ste ešte nepodali návrh na súd.

Je totiž veľmi dôležité, ako budete formulovať návrh na rozvod. Ak chcete úpravu styku za prítomnosti, tak to musíte odôvodniť, pretože inak súd určí styk bez vašej prítomnosti.

V prípade, ak sa manžel chce odsťahovať do zahraničia (do Egypta) pokiaľ by ste ešte neboli rozvedení a nemali upravené zverenie dieťaťa do opatery, jeho práva sú úplne rovnaké ako tie vaše.

Na hraniciach a ani nikde inde by ho nemohli zastaviť, pretože po právnej stránke by teraz nešlo o únos dieťaťa do zahraničia.

Ak máte obavy o to, aby nevycestoval (a máte aj dôkazy, že tam chce zostať, môžete dať návrh na neodkladné opatrenie, aby mu súd zakázal vycestovať s dieťaťom do zahraničia. 

 

Ak by sa vám podarilo dohodnúť sa s manželom, potom túto dohodu dajte do písomnej podoby a upravte si práva a povinností k dieťaťu. Súd Vám dohodu schváli. 

Ak sa neviete dohodnúť, bude musieť súd rozhodnúť autoritatívne.

 

Styk sa niekedy v súdnych rozhodnutiach upravuje aj tak, že sa tam uvedie „bez obmedzenia“ (hoci to nie je správna úprava, dáva to matke možnosť rozhodovať kedy a kde bude otec s dieťaťom). Po právnej stránke to ale znamená, že bez Vášho súhlasu s dieťaťom nepôjde nikam. 

 

Pokiaľ by ste už boli rozvedení, dieťa by bolo zverené Vám, potom vycestovanie s dieťaťom mimo SR môže byť kvalifikované ako únos dieťaťa, ak to bude mimo určeného styku a bez Vášho súhlasu.

Manžel teda nebude môcť vycestovať do zahraničia bez Vášho súhlasu, len tak, kedy sa mu zachce.

Súd Vám však nevydá rozhodnutie, ktoré by mu priamo ukladalo, že nemôže s dieťaťom vycestovať do zahraničia v konaní o rozvod. 

 

Vo všeobecnosti, pokiaľ ide o dlhodobé vycestovanie s dieťaťom mimo územia jeho obvyklého pobytu je potrebný súhlas oboch rodičov (bez ohľadu na to, či sú zosobášení alebo nie). Únos dieťaťa (nielen do zahraničia) je trestným činom.

 

Pokiaľ ide o Vašu druhú otázku, stretávanie sa s otcom počas Vašej prítomnosti, ide o tzv. obmedzenie práv rodiča k dieťaťu.

 

Pokiaľ by mal súd obmedziť tieto jeho práva, musí byť na to daný dôvod.

 

Takýmito dôvodmi sú napríklad, že dieťa má z otca strach, nepozná ho, ešte sa s ním riadne nestretávalo, neprespávalo u neho, atď.

 

Často sa styk obmedzuje na prítomnosť matky, ak je dieťa ešte veľmi maličké (do 1-2 rokov), kedy dieťa potrebuje stále matku.

 

Súd je potrebné presvedčiť o tom, že obmedzenie styku (za prítomnosti matky) je dôležité pre zdravý vývoj dieťaťa.

Trápi vás "Únos dieťaťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Únos dieťaťa (Rozvod)

Dobrý deň, platí Vaša odpoveď aj v prípade, keď som s deťmi odišla z Grécka (kde sme žili spolu niekoľko rokov) naspäť na Slovensko k rodičom? Nejedná sa o únos? Sme riadne sobášení a na cestu mám aj písomné povolenie môjho manžela. No vyhráža sa mi, že ak sa nevrátim do Grécka, ohlási ma na polícii. Ako dlho môžem ostať na Slovensku resp. aké kroky by som mala podniknúť, aby som tu s deťmi mohla zostať dlhodobo? Deti aj ja máme na Slovensku trvalý pobyt. Ďakujem.

Odpoveď: Únos dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 09.10.2018)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

V otázke neuvádzate, či máte písomný súhlas manžela na návštevu Slovenska spolu s deťmi na dobu určitú napr. prázdniny, návšteva Vašej rodiny, alebo Vám manžel udelil súhlas na trvalé vysťahovanie na Slovensko spolu s deťmi.

Pokiaľ Vám udelil súhlas len na návštevu Slovenska, môže sa domáhať cestou súdu prípadne cestou iného orgánu v Grécku, o navrátenie maloletých detí na územie Grécka nakoľko ako píšete v otázke, v Grécku ste žili niekoľko rokov a teda tam aj aj obvyklý pobyt maloletých detí. Trvalý pobyt nie je podstatný.

Ak by Vám udelil písomný súhlas na trvalé vysťahovanie na Slovensko, čo je v podstate trvalé premiestnenie Vás aj detí, potom jeho návrh na navrátenie maloletých na územie Grécka neobstojí.

Nevieme akú dlhú dobu ste už na Slovensku, či tu už máte bývanie, zamestnanie, deti škôlku alebo školu, ako je zabezpečená ich zdrav. starostlivosť a podobne. Ide o to, aby toto Vaše presťahovanie na územie Slovenska malo trvalejší charakter, nie je podstatné to, že tu máte trvalé bydlisko.Ak ste na území Slovenska stále a chcete tu aj natrvalo zostať, bude potrebné splniť podmienky zákona, aby slovenský súd o Vašej veci návrhu na zverenie maloletých do osobnej starostlivosti mal právomoc rozhodovať. Bude potrebné v súdnom konaní preukázať, že tu máte zamestnanie, bývanie, ako je zabezpečovaná staroslivosť a vzdelávanie na území Slovenska. 

Odporúčame kontaktovať advokáta.

 

 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Únos dieťaťa (Rozvod)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať, ako mám reagovať, keď mi sociálne pracovníčky v Košiciach, kde moje dieťa navštevuje školu, neposkytujú žiadne informácie. Tiež mi neposielajú žiadne fotografie a nenariaďujú stretnutia s dieťaťom. Môžem sa s dieťaťom vidieť len hodinu, hoci súd nám schválil častejšie stretnutia a vychádzky. Sociálna pracovníčka nám nie je nijak nápomocná a navyše, dieťa odviezli do Maďarskej republiky, kam sa presťahovali a o tom nás nikto neinformoval. Ďakujem za odpoveď.

 

Odpoveď: Únos dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 23.09.2017)

Dobrý večer, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

Nakoľko už došlo k premiestneniu dieťaťa na územie iného štátu, je najlepšie obrátiť sa na advokáta, ktorý sa uvedenej problematike venuje, prípadne ho vybrať zo zoznamu advokátov uverejnených na stránke Slov. advokátskej komory  : https://www.sak.sk/blox/cms/sk/sak/adv/vyhladanie.

 

Môžete sa so žiadosťou o pomoc obrátiť na Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. Kontakt nájdete na tomto linku :

http://cipc.sk/poradna/?, kde po zaslaní dokladov a ozrejmení situácie Vám bude poskytnutá ďalšia  potrebná pomoc.

 


Podotázka: Únos dieťaťa (Rozvod)

Dobrý deň. Žijem s priateľom v Taliansku. On je Talian a spoločne sme mali dcéru, ktorá má už 6 týždňov. Ak by som sa rozhodla vrátiť na Slovensko bez jeho súhlasu, považovalo by sa to za únos, aj keď dieťa ešte nestihlo nadviazať silnejšie väzby s prostredím? Ďakujem.

Odpoveď: Únos dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 18.10.2016)

Dobry den, podla slovenskych predpisov nejde o unos, pokial by ste usli na Slovensko s Vasim dietatom. Podmienkou, aby slo o unos je, ze dieta by muselo byt zverene otcovi. Ked nieje zverene otcovi, unosu sa nedopustate.

 

Cim dlhsie budete zit v taliansku, tym bude odchod na slovensko z pravnej stranky zlozitejsi. Ked je dieta este tak male, tak si vymyslite zamienku, ze chcete ist k rodicom, lebo to sama nezvladate a povedzte, ze potom sa vratite... ked budete dlhsie na Slovensku, ako ste boli v Taliansku, mozete zacat uvazovat o podani navrhu tu v SR. Navrhom budete ziadat zverit dieta do svojej starostlivosti.


Trápi vás "Únos dieťaťa" a chcete pomôcť?

Podotázka: Únos dieťaťa (Rozvod)

Môj syn sa narodil v Anglicku a má rodný list v slovenskom aj anglickom jazyku. V anglickom je uvedené "Citizen of UK". Má dve pasy. Nevím, na ktorý súd sa mám obrátiť po porušení jeho práv. Po 3,5 roku života strávených v UK bol unesený na Slovensko vlastnou matkou napriek zákazu anglického súdu, ktorý jej výslovne zakázal vycestovať z krajiny na viac ako 21 dní bez písomného súhlasu druhého rodiča. Nevím, ako ďalej postupovať, na koho sa mám obrátiť?

Odpoveď: Únos dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 24.04.2016)

Dobrý deň, 

asi najlepším a najrýchlejším riešením bude, ak sa obrátite na Ústredný orgán v Británii, ktorý má na starosti práve túto agendu. Na Slovensku plní túto úlohu Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. Tieto orgány medzi sebou spolupracujú dokážu riešiť takéto situácie. Toto je stránka ústredných orgánov štátov, ktoré sú zmluvnými stranami Dohovoru o o občianskoprávnych aspektoch medzinárodných únosov detí https://www.hcch.net/en/instruments/conventions/authorities1/?cid=24. Konkrétne Veľká Británia: https://www.hcch.net/en/states/authorities/details3/?aid=132.


Podotázka: Únos dieťaťa (Rozvod)

Dobrý deň, momentálne som v rozvodovom konaní. Môj priateľ nedávno dostal pracovnú ponuku v Českej republike. Ja a môj syn by sme ho chceli nasledovať. Syn je však povinný začať v septembri školskú dochádzku, ktorú som už pre neho vybavila v Česku. Bude sa to považovať za únos? Čo by som mala urobiť? Ďakujem.

Odpoveď: Únos dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 25.08.2015)

Dobrý deň, 

trestného činu únosu sa dopúšťa ten, kto dieťa alebo osobu postihnutú duševnou poruchou alebo duševne nedostatočne vyvinutú odníme z opatrovania toho, kto má podľa zákona alebo podľa úradného rozhodnutia povinnosť starať sa o nich.

Opatrovaním v zmysle tohto ustanovenia je nielen bežná materiálna starostlivosť, ale aj všetky súvisiace úkony, ktoré sú potrebné na život a obhajobu záujmov opatrovanej osoby na základe zákona alebo úradného rozhodnutia. Povinnosť opatrovania majú napríklad rodičia, osvojitelia, opatrovník, pestún, osoba, ktorej bolo dieťa zverené do výchovy súdnym rozhodnutím, pracovníci ústavov ochrannej a ústavnej výchovy.

Pod pojmom ,,odníme z opatrovania" sa rozumie akýkoľvek zásah, ktorým sa znemožní ďalšia starostlivosť o unesenú osobu, napríklad odvedenie, odvezenie, odnesenie, alebo zadržanie takej osoby. Nie je rozhodujúce, či zámer smeruje k trvalému odňatiu unesenej osoby alebo len k odňatiu na krátky, prechodný čas. Z hľadiska trestnej zodpovednosti je taktiež bez významu, či unášaná osoba išla s únoscom dobrovoľne, pričom nezáleží na tom, aké prostriedky únosca použil (násilie, lesť, prehováranie a pod.). Dodatočný súhlas oprávnenej osoby nezbavuje páchateľa trestnosti.

Ide o úmyselný trestný čin, ktorý je dokonaný okamihom odňatia takej osoby z moci toho, kto má povinnosť sa o ňu starať. Páchateľom môže byť ktokoľvek. Vo vzťahu ku konaniu rodičov, ak jednému z nich bolo dieťa zverené do výchovy súdnym rozhodnutím a druhý rodič, ktorého rodičovské práva neboli obmedzené, ani ich nebol pozbavený rodičovských práv a odníme dieťa prvému rodičovi, ako aj k modalitám takýchto vzťahov a konaní (porovnaj R 53/1980).

Za únos v zmysle § 210 ods. 1 TZ treba považovať konanie rodiča, ktorý, hoci nebol pozbavený rodičovských práv a jeho rodičovské práva neboli ani obmedzené, odníme dieťa druhému rodičovi, ktorému bolo dieťa zverené do výchovy súdnym rozhodnutím.

O únos však nepôjde, ak rodič, hoci aj násilím alebo ľsťou, odníme dieťa druhému rodičovi vtedy, keď rodičia síce nežijú spolu, ale dieťa sa len fakticky zdržuje u jedného z rodičov, a súd dosiaľ právoplatne nerozhodol, ktorému z rodičov sa dieťa zveruje do výchovy.

Ak však dieťa žije v SR a tu má obvyklý pobyt, otec dieťaťa môže požiadať o návrat dieťata na územie SR (musí tak urobiť v lehote 1 roka od presťahovania sa).


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Únos dieťaťa (Rozvod)

Dobrý deň. S manželom sme sa dohodli na rozvode dohodou a tento návrh som podala na súde ako návrh na rozvod manželstva dohodou. Avšak manžel mi začína robiť problémy, pokiaľ ide o naše spoločné deti. Chcem sa prestahovať k priateľovi, aj s deťmi, no to je mimo Košíc a manžel ma začína vyhrážať oznámením za únos. Keďže ešte nebolo rozvodové pojednávanie, moja otázka je, či môžem odísť s deťmi byť k priateľovi ešte predtým, ako prebehne rozvodové konanie. Momentálne bývame s manželom v spoločnom podnájme, ale on mi nijako finančne nepomáha, a ja už nesmiem ťahať celú zodpovednosť na sebe. Je to, navyše, aj psychicky náročné pre mňa a aj pre deti. Predtým sme sa s manželom dohodli v návrhu, že sa o deti budem starať ja. Ďakujem za Vašu radu.

Odpoveď: Únos dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 31.07.2015)

Dobrý deň, ak sa presťahujete s deťmi mimo bydliska otca a otec vie, kde sú deti (dáte mu to vedieť mailom alebo sms) nejde o únos. Otec detí nemá deti zverené do svojej starostlivosti, preto to nie je únos. 

S deťmi môžete odísť pred rozvodovým konaním. Je to pomerné časté riešenie, ak manželia nedokážu spolu existovať. Ak Vám neplatí, podajte si predbežné opatrenie a žiadajte určiť výživné. 


Trápi vás "Únos dieťaťa" a chcete pomôcť?

Podotázka: Únos dieťaťa (Rozvod)

Dobrý deň. Ako by som mal postupovať, ak moja bývalá priateľka, s ktorou mám dieťa, odišla bez môjho vedomia do inej krajiny a vôbec mi neodpovedala na otázky, kde sa nachádza spolu s dieťaťom? Dieťa jej bolo súdne zverené do starostlivosti pred 3 rokmi, avšak doteraz som mal možnosť dieťa pravidelne vídavať. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Únos dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 16.10.2013)

Dobrý deň.

Z takto stručne opísaného skutkového stavu Vám môžem poradiť, aby ste sa čo najskôr obrátili na Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, ktoré je v zmysle slovenského právneho poriadku orgánom príslušným na riešenie tzv. medzinárodných rodičovských únosov detí.

Na danú situáciu by bol aplikovateľný Hagsky dohovor o občianskoprávnych aspektoch medzinárodných únosov detí (ďalej len „dohovor“), z ktorého uvediem nasledujúce úvodné ustanovenia:

Podľa Čl. 1 dohovoru:

Cieľom tohto dohovoru je

a) zabezpečiť okamžitý návrat detí, ktoré boli neoprávnene premiestnené do niektorého zmluvného štátu alebo sú v ňom zadržiavané, a

b) zabezpečiť, aby opatrovnícke práva a práva styku podľa právneho poriadku jedného zmluvného štátu sa účinne dodržiavali v ostatných zmluvných štátoch.

Podľa Čl. 2 dohovoru:

Zmluvné štáty prijmú všetky primerané opatrenia na zabezpečenie cieľov dohovoru na svojom území. Na tento účel použijú konania, ktoré zabezpečia čo najrýchlejšie skončenie veci.

Podľa Čl. 3 dohovoru:

Premiestnenie alebo zadržanie dieťaťa sa považuje za neoprávnené, ak

a) je porušením opatrovníckeho práva, ktoré nadobudla osoba, inštitúcia alebo iná právnická osoba buď spoločne, alebo samostatne podľa právneho poriadku štátu, na ktorého území malo dieťa svoj obvyklý pobyt bezprostredne pred premiestnením alebo zadržaním, a

b) v čase jeho premiestnenia alebo zadržania sa toto právo aj skutočne vykonávalo buď spoločne, alebo samostatne, alebo by sa takto vykonávalo, ak by nedošlo k premiestneniu či zadržaniu.

Opatrovnícke právo uvedené v písmene a) možno nadobudnúť najmä priamo zo zákona alebo na základe rozhodnutia súdu alebo správneho orgánu, alebo na základe dohody platnej podľa právneho poriadku tohto štátu.

Podľa Čl. 4 dohovoru:

Dohovor sa použije na dieťa, ktoré malo obvyklý pobyt na území zmluvného štátu bezprostredne pred porušením opatrovníckeho práva alebo práva styku. Použitie dohovoru sa skončí, keď dieťa dosiahne vek 16 rokov.

V danom prípade však zohráva významnú úlohu množstvo faktorov, napr.: do akého zmluvného štátu bolo dieťa premiestnené (resp. skutočnosť, či je tento štát zmluvnou stranou dohovoru), znenie výrokovej časti rozsudku, ktorým bolo dieťa zverené do starostlivosti matky a pod. Máte právo žiadať, aby bolo dieťa vrátené späť na územie SR, návrh však je potrebné podať do 1 (jedného) roka odo dňa premiestnenia, inak Vám táto možnosť zaniká.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Únos dieťaťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.