Máte
otázku?

Trovy právneho zastúpenia v mimosúdnom konaní


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Trovy právneho zastúpenia v mimosúdnom konaní

Dobrý deň, prosím vás o usmernenie v nasledujúcej záležitosti: Obdržali sme od uznávaného slovenského euroadvokáta Oznámenie o postúpení pohľadávky a zároveň rozpis dlhu s upozornením, že ak nebude zaplatený, pristúpi k jeho súdnemu vymáhaniu. Dlh je vo výške 30 eur a nevedeli sme o ňom. Po telefonickom preverení ho však nespochybňujeme - ide o nevrátenie satelitnej karty spred 3 alebo 4 rokov. Problém je v tom, že sme doteraz neobdržali žiadnu výzvu na zaplatenie. Pán euroadvokát si však od nás chce vymôcť trovy právneho zastúpenia vo výške 54,94 eur s odkazom na §9 a nasledujúce z Vyhlášky MŠ SR č. 655/2004. Je to prosím v poriadku? Aké možnosti obrany máme podľa zákona? Sme úplne vystavení dohode o odmene medzi postupníkom a právnym zástupcom postupníka? Je to minimálne v súlade s dobrými mravmi?

Odpoveď: Trovy právneho zastúpenia v mimosúdnom konaní

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že cca pred 3 - 4 rokmi ste nevrátili kartu k satelitu, zmluva s poskytovateľom bola rovnako ukončená pred 3 - 4 rokmi. Usudzujeme, že ide o nejakú pokutu vo výške 30 €, ktorá bola splatná v lehote pred 4 rokmi z dôvodu nevrátenia karty k satelitu.

Pokuta 30 € bola splatná už pred 3 - 4 rokmi, čo uvádzame z dôvodu, že vo veci platí všeobecná premlčacia doba 3 roky v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka, ktorá plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. Kartu ste zrejme podľa zmluvy mali vrátiť v nejakej lehote po ukončení poskytovania služieb, čo ste neurobili. Bolo povinnosťou resp. možnosťou zo strany poskytovateľa, aby predmetnú pokutu účtoval a následne pri jej nezaplatení aj vymáhal, čo však neurobil v premlčacej dobe 3 rokov od jej splatnosti.

Ak je náš predpoklad správny a teraz ste obdržali výzvu k úhrade 30 €, odporúčam len kontaktovať váš príslušný okresný súd podľa miesta trvalého bydliska a zistiť, či voči vám bola podaná nejaká žaloba zo strany prevádzkovateľa pripojenia. Ak žaloba podaná nebola a spoločnosť postúpila vymáhanie dlžnej sumy usadenému euroadvokátovi, potom nič neuhradzujte, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach a podobne. Rovnako nie je právny dôvod, aby ste uhradzovali trovy právneho zastúpenia, keďže samotná pohľadávka  30 € je premlčaná.

Teoreticky, čo však nepredpokladáme, ak by bola podaná žaloba na súde, kontaktujte našu advokátsku kanceláriu. Ani v tomto prípade  - v prípade podania žaloby na súd nič neuhradzujte.

V prípade problémov nás kontaktujte.

Trápi vás "Trovy právneho zastúpenia v mimosúdnom konaní" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Trovy právneho zastúpenia v mimosúdnom konaní" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.