Máte
otázku?

Vymáhanie dlhu a úroky z omeškania


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Trnava

Otázka: Vymáhanie dlhu a úroky z omeškania

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o postupe v prípade vymáhania dlhu vo výške približne 1600 € od bývalého kolegu. V októbri uplynú dva roky od splatnosti dlhu, ktorý bol jeho stranou uznaný a podpísaný. Neprejavil reakciu na písomné výzvy. Dlžná suma bola poskytnutá bezúročne, a preto by ma zaujímalo, či napriek tomu môžem požadovať úroky z omeškania a kto by platil prípadné súdne náklady? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vymáhanie dlhu a úroky z omeškania

Dobrý deň. Nakoľko dlžník na Vaše mimosúdne výzvy nereaguje, v danom prípade sa ako účelným spôsobom vymáhania dlhu javí súdne konanie. Ako hlavný dôkaz bude slúžiť písomné uznanie dlhu, ktoré bude Vašu procesnú situáciu zvýhodňovať v tom zmysle, že s uznaním dlhu je spojená vyvrátiteľná domnienka existencie dlhu v čase jeho uznania. Opak by preto musel v súdnom konaní preukazovať dlžník. Pokiaľ ide o druhú časť Vašej otázky, v návrhu na súd si môžete uplatniť aj zákonné úroky z omeškania a aj súdne trovy. Na ich úhradu by mal byť dlžník taktiež zaviazaný. Zákonný úrok z omeškania totiž treba odlišovať o zmluvných úrokov, a preto pokiaľ je dlžník v omeškaní s platením inak bezúročnej pôžičky, veriteľ si môže nárokovať aj na zákonné úroky z omeškania.

Trápi vás "Vymáhanie dlhu a úroky z omeškania" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vymáhanie dlhu a úroky z omeškania (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, Chcel by som sa opýtať na nasledujúcu otázku: V roku 2013 som na dražbe stratil nehnuteľnosť kvôli nesplácaniu hypotekárneho úveru. Táto nehnuteľnosť sa na dražbe predala pod hodnotou hypotekárneho úveru. Po dražbe ma banka informovala, že danú čiastku si odpíše ako nevymožiteľnú pohľadávku. Tú potom preniesla na vymáhačskú spoločnosť EOS. KSI. Tá sa mi ozvala po 4 rokoch od dražby a narátala mi zvyšnú dlžnú sumu plus úroky vo výške viac ako 12 000 eur. Celkovo sa teda jedná o cca 32 000 eur. Súhlasil som so splátkami, ale nikdy som im nepodpísal ani splátkový kalendár, ani dohodu o uznaní dlhu. Teraz, po piatich rokoch, mi poslali predžalobnú upomienku, v ktorej žiadajú o úhradu dlhu 20 989,76 eur. Táto situácia mi príde protiprávna a úroky mi pripadajú ako úžera. Existuje nejaký spôsob, ako sa proti tomuto brániť? S pozdravom, Jozef

Odpoveď: Vymáhanie dlhu a úroky z omeškania

(odpoveď odoslaná: 01.12.2022)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že dražba nehnuteľnosti bola v roku 2013 a teraz od Vás vymáhačská spoločnosť žiada uhradenie sumy 32000 €. Uvádzate, že ste sa dohodli /nevieme akou formou či telefonicky alebo písomne/ cca v roku 2017, že budete platiť splátky, pričom ste nič nepodpísali.

Uvádzame, že ak forma dohody nebola písomná a nebolo v nej uvedené, že pohľadávka je premlčaná v zmysle ust. § 588 Obč. zákonníka, potom nič neuhradzujte :

"Uznanie dlhu Ak niekto uzná písomne, že zaplatí svoj dlh určený čo do dôvodu aj výšky, predpokladá sa, že dlh v čase uznania trval. Pri premlčanom dlhu má také uznanie tento právny následok, len ak ten, kto dlh uznal, vedel o jeho premlčaní."

Vymáhačskej spoločnosti nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy, ani žiadny doklad, z ktorého by malo vyplývať, že pri čiastočnej úhrade Vám zostatok dlhu odpustia.

Odporúčam kontaktovať Váš okresný súd, či na Vás v uvedenej veci bola podaná žaloby a kedy. Aj keby žaloba bola podaná, nič vymáhačskej spoločnosti neuznávajte podľa už vyššie uvedeného, lebo stále plynie premlčacia doba od splatnosti dlhu, a nie od času, keď vymáhačská spoločnosť prevzala pohľadávku proti Vám.

Pre kontrolu dokladov kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vymáhanie dlhu a úroky z omeškania (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, čo hrozí, ak som nezaplatil ani jednu splátku?

Odpoveď: Vymáhanie dlhu a úroky z omeškania

(odpoveď odoslaná: 15.10.2021)

Dobrý deň,

neuviedli ste, na základe akého titulu ste si nesplnili svoju povinnosť splácať splátky. Tiež záleží na tom, ako ste si dohodli podmienky splácania peňazí veriteľovi. Vo všeobecnosti, ak ste nemali konkrétne podmienky dohodnuté, veriteľ Vás mohol vyzvať na dodatočné splnenie. Ak nesplníte, môže si dlh voči Vám vymáhať súdnou cestou. V takom prípade Vám súd bude žalobu doručovať (prípadne rozhodne vydaním platobného rozkazu). Dohodnuté ste mohli mať tiež to, že v prípade s omeškaním jednej splátky sa stáva splatný celý dlh, avšak uviedli ste že ste nezaplatili ani jednu splátku. Odporúčam dlh, pokiaľ je to možné, čo najskôr uhradiť a komunikovať s veriteľom. Nezaplatením splátky sa tiež dostávate do omeškania, takže celková výška Vášho dlhu každým dňom len narastá a veriteľ môže požadovať okrem istiny aj úroky z omeškania. Ak ste si požičali peniaze a nevrátili ste ani jednu splátku, mohlo by sa stať, že veriteľ podá na vás trestné oznámenie pre podvod. Vždy je potrebné preukázať úmysel splácať dlh. Samozrejme chápem, že ste sa mohli dostať do situácie, že ste neboli schopný splácať dlh, to v prípade podania trestného oznámenia je potrebné preukázať.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vymáhanie dlhu a úroky z omeškania" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.