Máte
otázku?

Patrí mi náhrada mzdy za sviatok?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Prešov

Otázka: Patrí mi náhrada mzdy za sviatok?

Vážený pán, obraciam sa na Vás s otázkou ohľadom platenia sviatkov pri delených smenách. Som zamestnaná v prevádzke, kde pracujem striedavo šesť dní jeden týždeň a päť dní druhý týždeň. Rada by som vedela, či mám nárok na platený sviatok v prípadoch, keď nepracujem kvôli tomu, že je sviatok a zároveň mi na tento deň vyjde zmena. Zároveň by som sa chcela informovať, či som mala nárok na zvýšenie platu po návrate z práceneschopnosti. Všetci moji kolegovia dostali zvýšenie platu okrem mňa. Bolo mi povedané, že ak by som nebola na PN, mala by som tiež právo na zvýšenie. Vopred ďakujem za Vašu pomoc.

Odpoveď: Patrí mi náhrada mzdy za sviatok?

Dobrý deň, v zmysle § 122 Zákonníka práce, zamestnancovi, ktorý nepracoval preto, že sviatok pripadol na jeho obvyklý pracovný deň, patrí náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku, ak mu mzda ušla pre sviatok. U zamestnanca, ktorý je odmeňovaný mesačnou mzdou, sa sviatok, ktorý pripadne na jeho obvyklý pracovný deň, považuje za odpracovaný deň, za ktorý mu patrí mzda. Tomuto zamestnancovi náhrada mzdy za sviatok nepatrí. Doba počas, ktorej bol zamestnanec práceneschopný sama o sebe nemá vplyv na zvýšenie resp. zníženie mzdy zamestnanca. Zmena mzdových podmienok je zmenou pracovnej zmluvy a pre jej platnosť sa vyžaduje súhlas zamestnávateľa i zamestnanca. 

Trápi vás "Patrí mi náhrada mzdy za sviatok?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Patrí mi náhrada mzdy za sviatok? (Pracovné právo)

Dobrý deň, má nárok aj pracovník na čiastočný úväzok na náhradu za sviatok? Ďakujem.

Odpoveď: Patrí mi náhrada mzdy za sviatok?

(odpoveď odoslaná: 06.01.2024)

Dobrý deň, áno, patrí. 
Zamestnancovi pracujúcemu na čiastočný úväzok patrí príplatok za prácu vo sviatok rovnako, ako každému inému zamestnancovi. Takéto obmedzenie by predstavovalo znevýhodnenie oproti iným zamestnancom. Obmedzenie pri príplatku za prácu vo sviatok platí pre vedúcich zamestnancov, ktorí to majú uvedené v pracovnej zmluve ako zohľadnenie v mesačnej mzde. 

Podľa § 122 ods. 1 Zákonníka práce, "Za prácu vo sviatok zamestnancovi patrí dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej 100 % jeho priemerného zárobku. Mzdové zvýhodnenie patrí aj za prácu vykonávanú vo sviatok, ktorý pripadne na deň nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni."

Podľa § 122 ods. 5 Zákonníka práce, "S vedúcim zamestnancom môže zamestnávateľ v pracovnej zmluve dohodnúť mzdu už s prihliadnutím na prípadnú prácu vo sviatok. Mzdové zvýhodnenie ani náhradné voľno za prácu vo sviatok v tomto prípade vedúcemu zamestnancovi nepatria."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Patrí mi náhrada mzdy za sviatok?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.