Máte
otázku?

Trestné oznámenie za podvod za pôžičku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Žilina

Otázka: Trestné oznámenie za podvod za pôžičku

Dobrý deň, požičal som si peniaze na základe zmluvy na jeden mesiac. Šlo o sumu 10 tisíc, ktorú som nevrátil v presne stanovenom termíne. S vrátením som meškal dva týždne, ale o tejto skutočnosti som informoval dotyčnú osobu. Medzitým mi bola podaná trestná sťažnosť za spreneveru 15 tisíc, napriek tomu, že som si od danej osoby požičal len 10 tisíc. Túto sumu som už vrátil. Zatiaľ mi neprischla žiadna informácia z polície. Osoba, od ktorej som si požičal peniaze, mi hrozí, že budem musieť zaplatiť súdne a právnickej náklady. Prosím o radu, ako mám postupovať vzhľadom na to, že som už vrátil svoj dlh, hoci s dvojtýždňovým omeškaním. Ďakujem.

Odpoveď: Trestné oznámenie za podvod za pôžičku

Dobrý deň, vôbec sa nemusíte obávať trestného stíhania voči Vašej osobe za podvod. Ak ste peniaze vrátili akékoľvek trestné oznámenie bude zamietnuté. Je to práve veriteľ, ktorý sa môže obávať trestného stíhania, pretože Vám požičal peniaze na mesiac za 50 percentný úrok, čo je možné považovať za úžeru.

Oznámte to veriteľovi a povedzte mu, že podať na neho trestné oznámenie za úžeru, pokiaľ bude od Vás naďalej požadovať uhradiť 50 percentné úroky za tak krátke obdobie.

Žiadny súd by mu takýto vysoký úrok nepriznal, aj keby to riešil súdnou cestou. Pokiaľ by Vam poslal akýkoľvek list, tak nám ho prepošlite, pomôžeme Vám.

 

Trápi vás "Trestné oznámenie za podvod za pôžičku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Trestné oznámenie za podvod za pôžičku (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela som si požičať peniaze a pred tým mi bolo požadované zaplatiť vopred 100 eur. Ani požičku som nedostala, ani peniaze nemám. Čo môžem robiť?

Odpoveď: Trestné oznámenie za podvod za pôžičku

(odpoveď odoslaná: 07.02.2024)

Dobrý deň,
vo veci uvádzame, že žiadna banka od vás vopred nebude pýtať peniaze ako poplatok za to, že vám poskytne pôžičku. Urobili ste teda chybu, resp. ste naleteli na podvod.

Spoločnostiam tohto typu /pôžička zrejme cez internet/ ide len o to, aby ste popaltok zaplatili a žiadna pôžička vám nebude poskytnutá. Toto nikdy nerobte, aby ste si požičiavali peniaze na základe takýchto inzerátov.

Odporúčam vo veci len kontaktovať vašu banku, aby od príjemcu 100 € žiadala ich vrátenie. Ak k dobrovoľnému vráteniu nedôjde, banka vám oznámi meno majiteľa účtu, na ktorý boli zaslané peniaze a vy ich budete musieť vymáhať sama prípadne aj cestou súdu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Trestné oznámenie za podvod za pôžičku (Trestné právo)

Dobrý deň, mohla by som vás poprosiť o radu? Ako by bolo možné riešiť situáciu, keď si kamarát vzal v banke úver a celú sumu poskytol vtedy svojej priateľke na bývanie, s tým, že budú spolu žiť? Avšak, po odovzdaní peňazí sa spoločné bývanie rozpadlo a kamarátovi zostal úver, ktorý spláca. Bývalá priateľka odmieta platiť alebo prispievať na splácanie úveru, napriek tomu, že celá suma úveru bola použitá na jej bývanie. Ďakujem.

Odpoveď: Trestné oznámenie za podvod za pôžičku

(odpoveď odoslaná: 21.10.2022)

Dobrý deň,   pokiaľ išlo o dar, tak sa môže domáhať vrátenia daru pri splnení podmienok podľa § 630 Občianskeho zákonníka, ktorý určuje, že: "Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."   Ak sa nejednalo o dar (nebol presne určený právny titul), potom by si peniaze mohol požadovať vydať na základe ustanovení o bezdôvodnom obohatení.   Úver ako taký však musí splácať len on, keďže je dlžník (ibaže by sa s bývalou priateľkou a prípadne aj úverujúcou bankou dohodli inak).

Podotázka: Trestné oznámenie za podvod za pôžičku (Trestné právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Chcel som si zobrať pôžičku cez internet. Poslali mi zmluvu, podpísal som ju a zaplatil dopredu zábezpeku 98 eur, no žiaľ, žiadnu pôžičku mi neposlali. Písal som im aj email, ale stále sa vyhovárali. Chcem od nich svoje peniaze späť, no už neodpisujú. Môžem na nich podať trestné oznámenie? Mám aj ich čísla účtov. Peter

Odpoveď: Trestné oznámenie za podvod za pôžičku

(odpoveď odoslaná: 25.01.2022)

Dobrý deň, zrejme ste neleteli podvodníkom. Uvádzame, že žiadna banka pri podpísaní zmluvy o pôžičke od Vás nebude žiadať peniaze vopred za to, že Vám poskytne pôžičku.

V otázke uvádzate, že ste uhradili sumu 98 € titulom zábezpeky. predpokaldáme, že ste uvedneú sumu uhradili na bankový účet niektorej banky v SR.

Vo veci odporúčame kontaktovať Vašu banku a prostredníctvom banky žiadať, aby príjemca paltb Vám vrátil sumu 98 €. Ak príjemca platby nebude reagovať na výzvu banky, banka Vám poskytne údaje príjemcu platby a sumu 98 € budete musieť vymáhať cestou súdu. Odporúčame v tejto veci podať oznámenie aj na Národnú banku Slovenska, ako aj na SLovenskú obchodnú inšpekciu podľa sídla nebankovej spoločnosti.

 


Trápi vás "Trestné oznámenie za podvod za pôžičku" a chcete pomôcť?

Podotázka: Trestné oznámenie za podvod za pôžičku (Trestné právo)

Dobrý večer, chcela by som poprosiť o radu. Ide skôr o môjho manžela. V roku 2001 mu bol odcudzený občiansky preukaz, ktorý nahlásil na polícii. V roku 2003 mu začali chodiť prvé upomienky, že si niekto na jeho odcudzený občiansky preukaz vybavil cez Profi Credit pôžičku v hodnote 6716 eur. Manžel si vybavil právnika, ktorý všetko vyriešil, s tým, že podpis ani údaje, kde mal údajne pracovať, nesedeli. Daná spoločnosť poskytla úver úplne neznámej osobe. Právnik všetko odôvodnil tak, že sa jednalo o podvod a môjho manžela vyňali z procesu. Bohužiaľ, v medzičase daný právnik zomrel. Mal k dispozícii všetky potrebné podklady, ktorými nám bohužiaľ chýbajú. Teraz, v roku 2018, prišla môjmu manželovi zrážka zo mzdy v hodnote 182 eur. Sú staré dokumenty, ktoré už neevidujeme. Ako máme, prosím, v danej veci pokračovať? K tejto veci bol aj súd, kde ho zastupoval daný právnik. No ako sa môžeme dopátrať k daným dokumentom, keď je právnik mŕtvy, aby sme dokázali, že podvod bol spáchaný krádežou občianskeho preukazu? Potrebujeme pomoc právnika v danej veci. S pozdravom, G.

Odpoveď: Trestné oznámenie za podvod za pôžičku

(odpoveď odoslaná: 16.01.2019)

Dobrý deň, na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :
1./ Pokiaľ advokát zomrel, v súlade s ustanoveniami zákona o advokácii je možné obrátiť sa na Slovenskú advokátsku komoru a zistiť kto prevzal písomnú agendu advokáta, prípadne kde sa nachádza dokumentácia advokátskej kancelárie.
Rýchlejšou možnosťou je zistiť na príslušnom súde číslo konania /t.j. podľa mena a priezviska Vášho manžela/ a nahliadnúť  do súdneho spisu. Kontaktujte informačné príslušného okresného súdu /miesto trvalého pobytu Vášho priateľa v uvedenom období súdneho konania/. Adresy súdov nájdete na stránke www.justice.sk.

2./ Zrážky zo mzdy : Pokiaľ zamestnávateľ vykonáva zrážky zo mzdy zrejme tak postupuje na základe dohody o zrážkach zo mzdy, ktorú predmetný človek podvodne podpísal za Vášho manžela. 
Preto sa musí Váš manžel obrátiť na svojho zamestnávateľa a ten mu musí zdôvodniť a zdokladovať na základe čoho vykonáva zrážky zo mzdy. Ak Váš manžel nebol nebol súdnym rozhodnutím alebo iným rozhodnutím /zdrav. poisťovňa, daňový úrad a podobne/ zaviazaný k úhrade nejakej pohľadávky a nezačalo ani exekučné konanie, zamestnávateľ nie je oprávnený vykonávať zrážky zo mzdy

Podľa ust. § 131 Zákonníka práce platí (citujeme) :
" (1) Zo mzdy zamestnanca zamestnávateľ prednostne vykoná zrážky poistného na sociálne poistenie, preddavkov poistného na verejné zdravotné poistenie, nedoplatku z ročného zúčtovania preddavkov na verejné zdravotné poistenie, príspevku na doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré platí zamestnanec podľa osobitného predpisu, zrážky preddavku na daň alebo dane, nedoplatku preddavku na daň, daňového nedoplatku, nedoplatku, ktorý vznikol zavinením daňovníka na preddavku na daň a na dani vrátane príslušenstva a nedoplatku z ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti.

(2) Po vykonaní zrážok podľa odseku 1 môže zamestnávateľ zraziť zo mzdy len

a) preddavok na mzdu, ktorý je zamestnanec povinný vrátiť preto, že neboli splnené podmienky na priznanie tejto mzdy,

b) sumy postihnuté výkonom rozhodnutia nariadeným súdom alebo správnym orgánom,

c) peňažné tresty a pokuty, ako aj náhrady uložené zamestnancovi vykonateľným rozhodnutím príslušných orgánov,

d) neprávom prijaté sumy dávok sociálneho poistenia a dôchodkov starobného dôchodkového sporenia alebo ich preddavky, štátnych sociálnych dávok, dávok v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi, peňažných príspevkov na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia, ak je zamestnanec povinný ich vrátiť na základe vykonateľného rozhodnutia podľa osobitného predpisu,

e) nevyúčtované preddavky cestovných náhrad,

f) náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo jej časť, na ktorú zamestnanec stratil nárok alebo mu nárok nevznikol,

g) náhradu mzdy za dovolenku, na ktorú zamestnanec stratil nárok, prípadne na ktorú mu nárok nevznikol,

h) sumu odstupného alebo jeho časť, ktorú je zamestnanec povinný vrátiť podľa § 76 ods. 4.

(3) Ďalšie zrážky zo mzdy, ktoré presahujú rámec zrážok uvedených v odsekoch 1 a 2, môže zamestnávateľ vykonávať len na základe písomnej dohody so zamestnancom o zrážkach zo mzdy, alebo ak povinnosť zamestnávateľa vykonávať zrážky zo mzdy a iných príjmov zamestnanca vyplýva z osobitného predpisu.

(4) Zrážky zo mzdy podľa odsekov 1 a 2 a zrážky zo mzdy podľa § 20 ods. 2 možno vykonávať len v rozsahu ustanovenom osobitným predpisom. Pri pohľadávkach, na ktoré súd alebo správny orgán nariadil výkon rozhodnutia, spôsob vykonávania zrážok a ich poradie upravujú ustanovenia o výkone rozhodnutia zrážkami zo mzdy."

Pokiaľ sa na Vášho manžela nevzťahuje ani jeden dôvod na vykonávanie zrážok zo mzdy a nebude predložený žiaden doklad o oprávnenosti vykonávania zrážok zo mzdy, nech manžel požiada zamestnávateľa, aby sa zdržal vykonávania zrážok a vykonané zrážky mu vyplatil. Ak zamestnávateľ napriek tomu bude zrážky zo mzdy vykonávať, bude sa musieť manžel obrátiť na súd. 

Budeme radi, ak nám dáte vedieť ako ste dopadli.


Podotázka: Trestné oznámenie za podvod za pôžičku (Trestné právo)

Požiadala som o úver od spoločnosti stevenmartinsfundings@gmail.com. Rada by som sa dozvedela viac o tejto firme. Niečo mi na tom nesedí. Potvrdili mi, že mi budú schopní vyplatiť požadovanú výšku úveru na môj účet, avšak až po zaplatení daňovej provízie vo výške 400 eur. Už som im v minulosti zaplatila poplatok vo výške 190 eur. Obávam sa, že by mohlo ísť o finančný podvod. Budete mi, prosím, schopní pomôcť s týmto problémom? Ďakujem. A. M.

Odpoveď: Trestné oznámenie za podvod za pôžičku

(odpoveď odoslaná: 13.09.2018)

Dobrý deň,

Vami uvedenú spoločnosť sme na internete nenašli; zrejme ste predmetnú adresu našli niekde na sociálnych sieťach.

Uvedené meno sa nenachádza ani v povoleniach daných Národnou bankou Slovenska.

Odporúčame v žiadnom prípade nič neplatiť, nakoľko sa jedná o podvodné konanie a žiaden úver ani pôžička Vám nebudú poskytnuté. Praktiky typu, aby žiadateľ o úver vopred uhradil nejaké poplatky typu daňovej provízie /vymyslený pojem/ a poplatky typu dane a podobne, sú nezákonné praktiky, ktoré slúžia iba na vylákanie peňazí o úver. 

Ak by ste  podali trestné oznámenie, nepredpokladáme, že toto bude viesť k výsledku, teda, že Vám peniaze vrátia. 

Žiadajte napriek tomu o vrátenie peňazí a informujte o podvodnom konaní Národnú banku Slovenska a Slovenskú obchodnú inšpekciu, aby tieto upozornili na takéto konania oficiálne aj napr. v tlači.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Trestné oznámenie za podvod za pôžičku (Trestné právo)

Rád by som sa vrátil k svojej otázke. Poslala som e-mail na adresu stevenmartinsfundings@gmail.com. Dostala som odpoveď, ktorá hovorí, že ide o medzinárodný prevod a preto organizácia potrebuje zaplatiť daňovú províziu. Adresa prijímateľov je Cynthia Mudembei a Caren Mutwota, 5 Ragati Road, mesto Nairobi, krajina: Keňa. Prosím vás, mohli by ste mi opäť preveriť serióznosť týchto informácií? Ďakujem, A.

Odpoveď: Trestné oznámenie za podvod za pôžičku

(odpoveď odoslaná: 13.09.2018)

Dobrý deň, 

na Vašu doplňujúcu otázku uvádzame nasledovné :

Chceme Vás poprosiť, aby ste neverili podobným inzerátom. Spoločnosť nemá žiadne oprávnenie na poskytovanie pôžičiek a úverov. 
Odporúčame Vám pozrieť si uvedené na známej sociálnej sieti.

Neplaťte žiadne poplatky a daňové provízie, lebo svoje peniaze nikdy neuvidíte a žiaden úver Vám nebude poskytnutý.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Trestné oznámenie za podvod za pôžičku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.