POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Trestné oznámenie pre podvod


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Košice

Otázka: Trestné oznámenie pre podvod

Tala sa mi taká vec, že som sa zoznámil na internete na pokeci z jednou ženou, ktorá hľadala vážnu známosť a pomoc. Začali sme si písať a napísala mi, že ma dieťa a nežije z bývalým a on jej neplatí na dieťa výživné, a že nemá ani na jedlo, nakoľko sa mi páčila tak sme si začali písať a sľubovala mi, že príde ku mne a bude so mnou žiť ale, že nech jej pošlem 50 euro na stravu, no tak to bolo viackrát až neskôr mi mapísala , že už nemá na nájom, a že majiteľ ju vyhodí na ulicu, jednalo sa o sumu 170 euro, že, keď jej pošlem tak už sa stretneme, že prídem do týždňa ku nej, že to vybaví z majiteľom. Poslal som jej na nájom , a tak po piatich dňoch som ju chcel prekvapiť tak som ku nej pricestoval autom, no na moje prekvapenie mi majiteľ u, ktorého bývala povedal, že ona nevyplatila nájom a odišla z P. do R. , že nech jej zavolám, no mne sa práve vybil mobil tak on jej zavolal a povedal mi, že sa s ňou mám stretnúť v Rožňave na námestí pri klenotníctve, no mal som vybitý mobil a pršalo tak som sa ubytoval a nabil mobil. Zavolal som jej no ona mi povedala, že je tam u kamarátky, a že cestuje z ňou do Čiech, no ja som ju prosil, že ale nech príde, že sa porozprávame, no ona, že nie, že je neskoro a oni skoro ráno cestujú do Čiech. Tak aj odcestovala z tým, že ona, keď si dačo zarobí tak príde ku mne, po týždňovom písaní na pokeci mi napísala, že ľutuje, že tam išla robiť a, že keď jej pošlem na cestu peniaze, že pricestuje z M. do M. prídem pre ňu na aute a pôjdeme domov do V., že nech jej pošlem na cestu 110 euro a pricestuje, tak už mi písala, že si už na internete pozrela aj spoj z Prahy kedy jej pôjde vlak. Poslal som jej, no ako mala prísť tak mi napísala, že nech sa nehnevám ale ona sa hanbí prísť bez peňazí, že odrobí aspoň dva týždne a príde. Medzi tým sme si písali a dva dni bolo všetko v poriadku akurát ja som jej písal, že v aute nemám sedačku pre jej dcérku V. a ona mi napísala a poslala fotku sedačky, že nech jej pošlem na sedačku 60 euro, že tam je lacnejšia, že ju donesie so sebou, tak som poslal na sedačku do auta. Na štvrtý deň mi napísala, že rozprávala z majsterkou, a že ju ešte nechcú vyplatiť ale, že chce prísť aj tak ku mne, že nech jej zavolám. Tak som jej zavolal a do telefónu mi povedala takto:Že čo mi neveríš manžel môj, veď mi sme už ako manželia, prídem ku tebe tak mi pošli na cestu. Poslal som jej na cestu ďalších 110 euro, lebo medzitým mi ešte prisahala na svoju dcérku V., že pricestuje ku mne a bude so mnou žiť. No zbytočne som čakal na ňu, písala mi, že mi vráti peniaze a neskôr, že nech sa jej nevyhrážam, že ju dám na súd. Viete mi poradiť ? Ďakujem.

Odpoveď: Trestné oznámenie pre podvod

Dobrý deň,

na Vašu otázku zasielam nasledovnú odpoveď :

Sme názoru, že ste natrafili na podvodníčku, ktorá týmto spôsobom si zabezpečuje fin. prostriedky. 

Odporúčame nič neposielať a vo veci kontaktovať advokáta za účelom vymáhania dlžnej sumy. Predpokladáme, že všetku emailovú komunikáciu máte uloženú, vrátane poštových poukazov o zaslaní fin. prostriedkov.

 

Trestné oznámenie podať môžete.

Trápi vás "Trestné oznámenie pre podvod" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Trestné oznámenie pre podvod (Trestné právo)

Dobrý deň, na internete som našiel spoločnosť, ktorá ponúka úvery. Požiadal som o úver a oni mi poslali zmluvu, ktorú som elektronicky podpísal. Následne od mňa vyžadovali poplatok za administratívne úkony. Keď som odmietol zaplatiť, dotyčný mi začal vyhrážať sa súdnym procesom. Neskôr som si však zmluvu lepšie prezrel a zdá sa mi byť falšovaná, keďže podpis nebol fyzický, ale bol realizovaný prostredníctvom aplikácie pre elektronický podpis. Ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Trestné oznámenie pre podvod

(odpoveď odoslaná: 19.01.2024)

Dobrý deň, urobili ste správne, keď ste nás kontaktovali.

Žiadne poplatky za budúci "úver" neuhradzujte, lebo uvedeným spoločnostiam ide len o to, aby ste poplatok zaplatili a potom nastane hlboké ticho, a teda žiadny úver. Na vyhrážky nereagujte nijakým spôsobom, ale emaily si ponechajte.

Žiadna banka v SR nebude od vás žiadať uhradiť poplatok za to, že vám poskytne úver.

Odporúčam prípadne vo veci kontaktovať komerčné média /napr. TV JOJ/, aby tento prípad bol zverejnený s upozornením pre iných ľudí. Vaše údaje zverejnené nebudú.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Trestné oznámenie pre podvod (Trestné právo)

Dobrý deň, jedna pani tvrdí, že mi požičala peniaze a bezdôvodne ma obviňuje, pričom tvrdí, že sa stala obeťou podvodu. Nemá žiadnu zmluvu o tom, že by mi požičala peniaze a ja som od nej skutočne žiadne peniaze nepožičal. Ako mám postupovať?

Odpoveď: Trestné oznámenie pre podvod

(odpoveď odoslaná: 14.04.2021)

Dobrý deň,
ak nie ste jej dlžníkom, ale napriek tomu Vás neustále obťažuje tým, že jej máte peniaze vrátiť, vyzvite ju písomne, aby upustila od svojho konania a neobťažovala Vás neustálymi výzvami. V prípade, že má za to, že jej niečo dlžíte, nech si uplatní svoje právo v civilnom konaní.


Podotázka: Trestné oznámenie pre podvod (Trestné právo)

Dobrý deň, môžem podať trestné oznámenie na suseda, keď cielene a vedome od nás vymáha spoluvlastnícky podiel na prístupovej ceste, hoci mu bolo odkúpenie ponúkané bývalým majiteľom písomnou formou? Máme o tom doklad aj podací lístok. Ak áno, viete nám poradiť?

Odpoveď: Trestné oznámenie pre podvod

(odpoveď odoslaná: 25.02.2021)

Dobrý deň, ak predchádzajúci spoluvlastník podielu na ceste tento ponúkol ostatným podiel. spoluvlastníkom na predaj v súlade s ust. par. 140 Obč. zákonníka a to tak, že im poskytol lehohu na uhradenie kúpnej ceny v lehote do 2 mesiacov, potom sa nemáte čoho obávať.
Ak je sused toho právneho názoru, že došlo k porušeniu predkupného práva, potom riešením z jeho strany je len podanie žaloby na súd.

Keďže nemáme Vaše doklady k predmetu veci - odkúpenie spoluvl. podielu - oporúčame konzultáciu u advokáta.

Nie je dôvod na podanie trestného oznámenia na suseda, že chce spoluvlastnícky podiel.


Trápi vás "Trestné oznámenie pre podvod" a chcete pomôcť?

Podotázka: Trestné oznámenie pre podvod (Trestné právo)

Dobrý deň! Mal som zamestnanie na skúšobnú dobu tri mesiace so základnou mzdou 580 eur brutto. Môj zamestnávateľ mi za prvý mesiac vyplatil len 217 eur a za posledné dva mesiace mi nedal nič. Dokonca ani neplatil moje odvody a dodnes mi nevydal žiadne výstupné papier. Bol som zamestnaný v období od 10. januára 2020 do 31. marca 2020. Podal som výpoveď a požiadal som ho, aby mi vyplatil mzdy. Sľúbil, že to urobí, ale teraz mi nedvíha telefón a neodpovedá na moje správy. Dlh je približne 800 eur netto. Raz sa mi ozval a začal ma vyhrážať. Prosím o radu, ako mám ďalej postupovať. Ďakujem pekne a s pozdravom, Marián Kocka.

Odpoveď: Trestné oznámenie pre podvod

(odpoveď odoslaná: 27.04.2020)

Dobrý deň,

 

v zásade máte možnosť nevyplatenú mzdu vymáhať civilnou cestou, ale v danom prípade tiež stojí z zváženie podanie trestného oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu nevyplatenia mzdy a odstupného. Pre posúdenie, či išlo o trestný čin potom bude rozhodujúce to, že zamestnávateľ mal v danom čase finančné prostriedky, ktoré nevyhnutne nepotreboval na zabezpečenie vlastnej prevádzky.


Podotázka: Trestné oznámenie pre podvod (Trestné právo)

Dobrý deň, 6. júla som si cez web hodinovymanzel.sk zavolal opravára umývačky riadu. Prišiel, nič neskúšal, objednal náhradný diel a vypýtal si zálohu 90 eur. Dostal som k tomu aj príjmový doklad emailom. Odvtedy som pána H. nevidel a ani zálohu mi nevrátil. Telefón nezdvíha, iba píše SMS, v ktorej je vždy podobný text, že je na montáži a že to neskôr vybaví. Volal som aj znovu na číslo uvedené na webovej stránke, ale reakcia bola podobná, poslal SMS, kde požiadal o číslo účtu, kam mi zálohu vráti. Dodnes sa tak nestalo. Je možné podať trestné oznámenie? Suma sa mi zdá mala na to, aby ju polícia prijala, alebo ako by som mal postupovať?

Odpoveď: Trestné oznámenie pre podvod

(odpoveď odoslaná: 09.08.2019)

Dobrý deň, 
odporúčame emailom prípadne písomne odstúpiť od objednávky a žiadať vrátenie poskytnutej zálohy vo Vami určenej lehote poštovou poukážkou. Bank. účet bude rizikom v tom smere, že zhotoviteľ sa môže stále vyhovárať, že chyba bola na strane banky a preto peniaze neboli prevedené na Váš účet. Je to ale na Vašom rozhodnutí.
Odporúčame súčasne podnikateľovi oznámiť, že toto jeho konanie oznámite aj prevádzkovateľovi stránky ako sprostredkovateľovi a súčasne aj Slovenskej obchodnej inšpekcii podľa sídla podnikateľa /www.soi.sk/.
Upozornite na možnosť podania žaloby na súd.


 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Trestné oznámenie pre podvod (Trestné právo)

Dobrý deň, objednal som si tovar zo Španielska v hodnote 660 eur. Platbu som uskutočnil vopred prevodom priamo na účet, pretože to bola podmienka predávajúceho. Od tej doby mi sľubovali, že tovar odošlú, no počas posledných dvoch týždňov už ani neodpovedajú na e-maily a neberú telefón. Myslíte, že existuje šanca, že mi polícia pomôže a ja ešte uvidím svoje peniaze? Ďakujem.

Odpoveď: Trestné oznámenie pre podvod

(odpoveď odoslaná: 15.07.2019)

Dobrý deň,

ak sa domnievate, že sa voči vám mohol niekto dopustiť trestného činu podvodu, odporúčame podať trestné oznámenie, v ktorom opíšete, ako sa mal tento skutok stať. Zároveň môžete v trestnom konaní vzniesť nárok na náhradu škody. Následne budete v postavení poškodeného a budete mať právo sa v trestnom konaní vyjadrovať, či zúčastňovať úkonov.

Konanie predávajúceho v zmysle ustanovenia § 221 ods. 1 Trestného zákona napĺňa skutkovú podstatu trestného činu podvodu, nakoľko bola predmetným konaním spôsobená aspoň malá škoda na cudzom majetku. V zmysle zákona možno za malú škodu považovať škodu v sume prevyšujúcej 266,00 Eur. 

Aj napriek tomu však máte právo domôcť sa svojich peňazí inak. Môžete sa obrátiť na občianskoprávne súdy a podať žalobu o splnenie povinnosti alebo prípadne z dôvodu omeškania predávajúceho máte nárok i na vrátenie bezdôvodného obohatenia vo výške 660 EUR. Bezdôvodné obohatenie vzniká od momentu, kedy objednávka, resp. kúpna zmluva už neexistuje, či nie je platná. Uvedené docielite tak, že predávajúcemu doručíte list s doručenkou, v ktorom z dôvodu jeho omeškania sa s tovarom od zmluvy odstupujete. Podľa Občianskeho zákonníka máte právo odstúpiť od zmluvy. Dňom doručenia odstúpenia od ,,kúpnej" zmluvy, zmluva zaniká a na strane predávajúceho dochádza k bezdôvodnému obohateniu. On má peniaze, ale vy nemáte tovar.  Ak nedisponujete adresou, môžete odstúpenie od zmluvy predávajúcemu oznámiť prostredníctvom emailu.  

 Je nevyhnutné však poznamenať, že na súde budete musieť preukázať samotnú existenciu kúpnej zmluvy a budete musieť ako žalobca zaplatiť aj súdne poplatky za podanie žaloby. Následné trovy konania sa potom v konaní znášajú v pomere úspešnosti strán sporu.

V prvom rade by ste sa mali pokúsiť o mimosúdnu dohodu a požiadať o vrátenie požičaných finančných prostriedkov, aby ste predišli zdĺhavému konaniu a zbytočnému plateniu trov konania, ktoré v konečnom dôsledku môžu byť omnoho väčšie ako samotná hodnota sporu.  


Trápi vás "Trestné oznámenie pre podvod" a chcete pomôcť?

Podotázka: Trestné oznámenie pre podvod (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, ako postupovať v nasledujúcom prípade. Prednedávnom som sa stretol s jedným dlhoročným známym, ktorý sa presťahoval do mesta, kde momentálne žijem. Druhý deň po stretnutí mi zavolal s prosbou o peniaze na benzín, pretože si údajne zabudol doma kartu a nemal ako zaplatiť. Samozrejme, požičal som mu peňažný obnos bez toho, aby mi napadlo, že by mi mohol klamať. Postupne som zistil, že dlhujú peniaze viacerým ľuďom, čím som sa stal len ďalším, ktorý na to naletel. Cítim sa podvedený a rád by som tento problém riešil. Ide však o pomerne nízku sumu - 40 eur a obávam sa, aby som nakoniec nezaplatil právnikom, venoval tomu čas a potom on vyhlásil bankrot (vzhľadom na množstvo dlhov) a ja by som sa nedočkal žiadnych peňazí a v konečnom dôsledku by som ešte strácal. Viete mi v tomto prípade poradiť, čo mám robiť? Veľmi pekne vám ďakujem za vašu odpoveď.

Odpoveď: Trestné oznámenie pre podvod

(odpoveď odoslaná: 21.06.2019)

Dobrý deň,

Konanie známeho v zmysle ustanovenia § 221 ods. 1 Trestného zákona nenapĺňa skutkovú podstatu trestného činu podvodu, nakoľko nebola predmetným konaním spôsobená aspoň malá škoda na cudzom majetku. V zmysle zákona možno za malú škodu považovať škodu v sume prevyšujúcej 266,00 Eur. 

Aj napriek tomu však máte právo domôcť sa svojich peňazí. Môžete sa obrátiť na občianskoprávne súdy a podať žalobu o zaplatenie dlžnej čiastky z titulu zmluvy o pôžičke, ktorá bola uzatvorená v ústnej forme medzi vami a vaším známym. 

 Je nevyhnutné však poznamenať, že na súde budete musieť preukázať samotnú existenciu pôžičky a budete musieť ako žalobca zaplatiť aj súdne poplatky za podanie žaloby. Následné trovy konania sa potom v konaní znášajú v pomere úspešnosti strán sporu.

V prvom rade by ste sa mali so známym dohodnúť mimosúdne a požiadať o vrátenie požičaných finančných prostriedkov, aby ste predišli zdĺhavému konaniu a zbytočnému plateniu trov konania, ktoré v konečnom dôsledku môžu byť omnoho väčšie ako samotná hodnota sporu.  


Podotázka: Trestné oznámenie pre podvod (Trestné právo)

Dobrý večer. Rada by som sa poradila ohľadom nasledujúcej situácie. Dostala som email, v ktorom sa odosielateľ vydával za majiteľa VIP leteckej spoločnosti. Oznámil mi, že podľa môjho životopisu som bola vybraná na určitú pozíciu a že je potrebné absolvovať tréning, ktorý si musím zaplatiť - a to vo výške 1400 eur. Pre zjednodušenie vám poviem, že mi poslal veľmi detailne vypracovaný rozvrh tréningu a tiež mi zaslal provizórnu zmluvu o zamestnaní. Všetko vyzeralo veľmi profesionálne a emailová adresa sa zdala byť z tejto existujúcej VIP leteckej spoločnosti. Požadovanú sumu som zaplatila na účet, informácie o ktorom mi poskytol ten pán, ktorý sa len vydáva za zamestnanca spoločnosti. Po asi 20 naliehavých emailoch mi odpísal, na ktorý účet mám poslať peniaze späť. Ja som poskytla potrebné informácie, avšak odvtedy neprichádza žiadna ďalšia komunikácia a peniaze sa nevracajú. Kontaktovala som aj príslušnú VIP spoločnosť, ktorá mi potvrdila, že tento email nepochádza od nich a že sa jedná o podvod. Prosím, poraďte mi, ako mám postupovať ďalej. Disponujem číslom účtu na ktorý som peniaze odoslala. Ďakujem.

Odpoveď: Trestné oznámenie pre podvod

(odpoveď odoslaná: 20.01.2019)

Dobrý deň, 

vo veci odporúčame podať trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu. 
Otázkou je či osoba, ktorá Vám poslala "pracovnú ponuku" je aj majiteľom účtu, na ktorý ste poslali peniaze za absolvovanie tréningu pred nástupom do zamestnania.Všetko je potrebné riadne uviesť v oznámení o podozrení zo spáchania trestného činu a bude vecou polície objasniť skutkový stav.

Odporúčame súčasne podať návrh na vydanie platobného rozkazu na dlžnú sumu. Otázkou aj tu je, či viete meno majiteľa bankového účtu, nakoľko to môže byť iná osoba, než ktorá Vám predostrela pracovnú ponuku.


Podotázka: Trestné oznámenie pre podvod (Trestné právo)

Dobrý deň, čo mám robiť, keď som sa stala obeťou podvodu? Údajne o tom polícia vie, no ja som to zistila až keď som prišla o peniaze.

Odpoveď: Trestné oznámenie pre podvod

(odpoveď odoslaná: 29.11.2018)

Dobrý deň,

ak sa domnievate, že sa voči vám mohol niekto dopustiť trestného činu podvodu, odporúčame podať trestné oznámenie, v ktorom opíšete, ako sa mal tento skutok stať. Zároveň môžete v trestnom konaní vzniesť nárok na náhradu škody. Následne budete v postavení poškodeného a budete mať právo sa v trestnom konaní vyjadrovať, či zúčastňovať úkonov.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Trestné oznámenie pre podvod" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.