Máte
otázku?

Úverový podvod - trestné oznámenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Košice

Otázka: Úverový podvod - trestné oznámenie

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môže inkasná spoločnosť proti mne podať trestné oznámenie za úverový podvod, ak nedokážem splácať svoj dlh.

Odpoveď: Úverový podvod - trestné oznámenie

Dobrý deň, ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne :

 

ROZBOR OTÁZKY 

Začneme trochou právnej teórie, ktorá je pre Vás tiež dôležitá :

1./ Skutková podstata trest. činu úver. podvodu podľa § 222 Trestného zákona znie nasledovne  /citujeme/ :
"Kto vyláka od iného úver alebo zabezpečenie úveru tým, že ho uvedie do omylu v otázke splnenia podmienok na poskytnutie úveru alebo na splácanie úveru, a tak mu spôsobí malú škodu, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.
Odňatím slobody na dva roky až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak ako zamestnanec, člen, štatutárny orgán, zástupca alebo iná osoba oprávnená konať za toho, kto úver poskytuje, umožní získať úver tomu, o kom vie, že nespĺňa podmienky určené na jeho poskytnutie.
Odňatím slobody na tri roky až desať rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2 
a) a spôsobí ním väčšiu škodu /t.j. najmenej 2660 €/
b) z osobitného motívu, alebo
c) závažnejším spôsobom konania.
Odňatím slobody na päť rokov až dvanásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2 a spôsobí ním značnú škodu /najmenej 26600  €/.
(5) Odňatím slobody na desať rokov až pätnásť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2 
a) a spôsobí ním škodu veľkého rozsahu /t.j. suma nad 133000 €/,
b) ako člen nebezpečného zoskupenia, alebo
c) za krízovej situácie.

2./  Podľa ustálenej judikatúry paltí, že ak úve­ro­vý dl­žník uve­die prav­di­vo všet­ky pod­stat­né úda­je, kto­ré ma­jú roz­ho­du­jú­ci vplyv na roz­ho­do­va­nie ve­ri­te­ľa o pos­kyt­nu­tí úve­ru, av­šak už v ča­se pod­pi­su úve­ro­vej zmlu­vy vie, že úver splá­cať ne­bu­de a te­da, že uzat­vo­re­nie úve­ro­vej zmlu­vy je len pros­tried­kom na do­siah­nu­tie fi­nan­čných pros­tried­kov, pôj­de o trest­ný čin úve­ro­vé­ho pod­vo­du pod­ľa § 222 ods.1 Trestného zákona.

Z judikatúry : 
KS Košice 5 To 22/2012-169 : 
"Pri po­su­dzo­va­ní to­ho, či doš­lo k napl­ne­niu zna­kov skut­ko­vej pod­sta­ty tres­tné­ho či­nu úve­ro­vé­ho pod­vo­du pod­ľa § 222 ods. 1 Tr. zák. je pot­reb­né, aby sa or­gá­ny čin­né v tres­tnom ko­na­ní a súd vy­spo­ria­da­li aj s otáz­kou, či uve­de­nie nep­rav­di­vé­ho úda­ju (nap­rík­lad o príj­me ob­ža­lo­va­né­ho) bo­lo v ob­jek­tív­nej po­lo­he vô­bec spô­so­bi­lé oh­ro­ziť zá­ujem chrá­ne­ný v us­ta­no­ve­ní § 222 ods.1 Tr. zák., a to z hľa­dis­ka reál­ne­ho vply­vu nep­rav­di­vé­ho úda­ju na úva­hu pos­ky­to­va­te­ľa úve­ru o náv­rat­nos­ti fi­nan­čných pros­tried­kov."

 

ODPORÚČANIE 

1./ Vo Vašom prípade sa zrejme jedná o spotrebiteľskú zmluvu o pôžičke prípadne úvere, ktorú Vám poskytla banka alebo nebanková spoločnosť. 

2./ V otázke nepíšete výšku Vášho celého záväzku, akú sumu ste doteraz splatili, ako ani označenie veriteľa.  Pre nekompletnosť údajov preto musíme vychádzať len z predpokladov na základe našej bohatej praxe aj v uvedenom smere. Keďže sa zmieňujete o vymáhačskej spoločnosti, zrejme zo strany pôvodného veriteľa došlo k postúpeniu  pohľadávky na inú spoločnosť, ktorú nazývate vymáhačská.  V zmysle ust. Obč. zákonníka Vám mali byť predložené aj príslušné oznámenia o postúpení pohľadávky.


3./ Uvádzame, že podľa  zákonov Slovenskej republiky vymáhať dlžné sumy môže len súdom ustanovený súdny exekútor na základe osobitného poverenia. Žiadna iná spoločnosť nemôže mať v uvedenom smere oprávnenia ako súdny exekútor. Pokiaľ svoj záväzok plníte nemáte sa čoho obávať. Tvrdenia o podávaní trest. oznámení sú obyčajne aj len na to, aby vzbudili u dlžníka strach  a obavy, čo je tiež neprípustné. Podľa zákona o ochrane spotrebiteľa /§ 4/ konaním v rozpore s dobrými mravmi sa rozumie najmä konanie, ktoré je v rozpore so vžitými tradíciami a ktoré vykazuje zjavné znaky diskriminácie, môže privodiť ujmu spotrebiteľovi pri nedodržaní dobromyseľnosti, čestnosti, zvyklosti a praxe, využíva najmä omyl, lesť, vyhrážku. 


Citujeme z  ustanovení zákona o ochrane spotrebiteľa : 

§ 9a/ : "Od spotrebiteľa nemožno požadovať úhradu nákladov vymáhania pohľadávky vo výške prevyšujúcej skutočné náklady, ktoré vznikli osobe, ktorá v mene veriteľa alebo vo vlastnom mene vymáha pohľadávky vyplývajúce zo spotrebiteľskej zmluvy. 
Predávajúci ani osoba, ktorá v mene veriteľa alebo vo vlastnom mene vymáha pohľadávky vyplývajúce zo spotrebiteľskej zmluvy, nesmie spotrebiteľa v súvislosti s uplatňovaním alebo vymáhaním pohľadávok osobne navštevovať v jeho domácnosti alebo na pracovisku. Na tento účel je rovnako zakázané akýmkoľvek spôsobom kontaktovať alebo obťažovať spotrebiteľa počas sviatkov, dní pracovného pokoja alebo počas pracovných dní v čase po osemnástej hodine."
 

4./ V nepodaní trestného oznámenia im môžete zabrániť plnením svojich povinností.


5./ Odporúčame obozretnosť pri platení dlhu, ktorý uhradzujte len na overený bankový účet, nikdy nie v hotovosti. Nepoznáme text Vašej zmluvy, dôležité je jej znenie, aby táto neobsahovala tzv. neprijateľné zmluvné podmienky, ktorú spôsobujú jej neplatnosť a dlžník, teda Vy, by ste boli povinná uhradiť len istinu.  Z neprijateľných podmienok v spotrebiteľskej zmluve (Obč. zákonník ich vymenúva príkladmo cez 20), ktoré v zmysle zákona sú neplatné, sú napr. :ak má spotrebiteľ plniť a s ktorými sa nemal možnosť oboznámiť pred uzavretím zmluvy, prikazujú spotrebiteľovi, aby splnil všetky záväzky aj vtedy, ak dodávateľ nesplnil záväzky, ktoré vznikli, požadujú od spotrebiteľa, ktorý nesplnil svoj záväzok, aby zaplatil neprimerane vysokú sumu ako sankciu spojenú s nesplnením jeho záväzku, obmedzujú prístup k dôkazom alebo ukladajú spotrebiteľovi povinnosti niesť dôkazné bremeno, ktoré by podľa práva, ktorým sa riadi zmluvný vzťah, mala niesť iná zmluvná strana, atď.

Dôležité pre Vás je zákonné ustanovenie o tom, že veriteľ nesmie od spotrebiteľa požadovať úrok, poplatky alebo akékoľvek iné plnenie, ktoré nie sú ustanovené zákonom alebo uvedené v zmluve o spotrebiteľskom úvere.

6./ Z vyššie uvedených dôvodov, ako aj právnej istoty, Vám odporúčame, aby ste samotnú zmluvu zaslala na posúdenie na Ministerstvo spravodlivosti SR, Župné námestie 13, 811 03 Bratislava, komisii pre posudzovanie podmienok v spotrebiteľských zmluvách. Je možné, že Vaša zmluva je bezúročná a bez poplatkov. 


7./ V uvedenej veci sa môžete obrátiť aj na našu kanceláriu, na hlavný email pána JUDr. FICEKA podľa inštrukcií na úvodnej stránke kancelárie.

 

Dúfame, že naša právna rada Vám pomôže. 
Budeme radi, ak nám dáte vedieť ako ste dopadli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trápi vás "Úverový podvod - trestné oznámenie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Úverový podvod - trestné oznámenie (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, Rada by som sa opýtala, či úverová spoločnosť môže podať na mňa trestné oznámenie z dôvodu, že som im neposkytla presné údaje týkajúce sa mojich predošlých dlhov. Napriek tomu, že som od nich žiadne peniaze nedostala, vyhrážajú sa mi, že som úmyselne klamala a zavádzala.

Odpoveď: Úverový podvod - trestné oznámenie

(odpoveď odoslaná: 07.01.2022)

Dobrý deň,
z Otázky usudzujeme, že ide o nebankovú spoločnosť.

Banka si o Vás vie zistiť údaje z oficiálneho úverového registra /tzv. spoločný register bankových infomrácií/. Ak ste od úVverovej spoločnosti nedostali žiadny úver, teda spotreb. úver Vám poskyntuý nebol, nie je právny dôvod, aby na Vás podali trestné oznámenie.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Úverový podvod - trestné oznámenie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.