Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Zrušenie pracovného miesta počas materskej


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Trenčín

Otázka: Zrušenie pracovného miesta počas materskej

Dobrý deň, bol som zamestnaný u svojho zamestnávateľa dva roky a tri mesiace. Potom som si vybral materskú dovolenku, ktorá trvala tri roky. Teraz by som sa mal vrátiť do práce, avšak počas materskej dovolenky som sa dozvedel, že moje pracovné miesto už neexistuje. Stále som ale zamestnaný, pretože mi počas materskej dovolenky nemohli dať výpoveď. Rád by som sa od Vás dozvedel, ako mám postupovať ďalej. O iné pracovné miesto v tomto podniku nemám záujem. Mojim cieľom je dosiahnuť, aby mi zamestnávateľ vyplatil odstupné. Musím preto absolvovať výpovednú dobu? Bez toho nemám nárok na odstupné? A musia mi zaplatiť dovolenku, ak by som dal ja výpoveď? Ďakujem za radu, Gabika.

Odpoveď: Zrušenie pracovného miesta počas materskej

Dobrý deň,

zamestnávateľ je Vám v takomto prípade povinný ponúknuť iné vhodné pracovné miesto. Ak však nemáte záujem o iné pracovné miesto, môže s Vami pracovný pomer ukončiť. Urobiť tak môže výpoveďou, dohodou, či okamžitým skončením. V prípade výpovede sa Váš pracovný pomer skončí až uplynutím výpovednej doby. Ak sa dohodnete na skončení pracovného pomeru, tak pracovný pomer skončí k dohodnutému dňu. 

Pokiaľ ide o odstupné, na to Vám nárok vznikne, nakoľko podľa § 76 ods. 1 ZP  Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov.

Čo sa týka preplatenia dovolenky, podľa § 116 ods. 3 ZP  Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru. Zamestnávateľ by Vám preto mal preplatiť nevyčerpanú dovolenku. 

 

Trápi vás "Zrušenie pracovného miesta počas materskej" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zrušenie pracovného miesta počas materskej (Pracovné právo)

Dobrý deň, momentálne som na rodičovskej dovolenke a firma, v ktorej som zamestnaná, ide do konkurzu. Zamestnávateľ mi ponúkol možnosť, že môžem podať výpoveď zo strany zamestnanca a zároveň mi ponúkol novú pracovnú zmluvu v novej firme. Obávam sa o nevyčerpanú dovolenku a zároveň ma zaujíma, aký to bude mať vplyv na prebiehajúce čerpanie rodičovskej dovolenky a budúcu materskú, ktorú plánujem pred ukončením troch rokov prvého dieťaťa. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zrušenie pracovného miesta počas materskej

(odpoveď odoslaná: 29.07.2023)

Dobrý deň,

ak by ste ukončili terajší pracovný pomer, Vaša rodičovská by Vám skončila. Zamestnávateľ Vám teraz nemôže dať výpoveď z dôvodu, že ste na rodičovskej dovolenke a preto Vás núti, aby ste vy podali výpoveď. 

Podľa § 64 ods. 1 písm. d) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, v dobe od oznámenia predpokladaného dňa nástupu na otcovskú dovolenku podľa § 166 ods. 3 zamestnancom, najskôr však šesť týždňov predchádzajúcich očakávanému dňu pôrodu, do skončenia otcovskej dovolenky, v dobe keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky."

Určite by sme Vám neodporúčali ukončovať pracovný pomer. 

V prípade, že by ponuka nového zamestnania bola reálna (bola by Vám predložená pracovná zmluva s novými zamestnávateľom na Vaše meno), a že by ste so skončením rodičovskej dovolenky boli stotožnená, tak v tom prípade Vám nič nehrozí (okrem tej nevyčerpanej dovolenky).

Čo sa týka nevyčerpanej dovolenky, tá Vám asi preplatená nebude, keďže Váš zamestnávateľ nemá peniaze a vyčerpať si ju tiež nemôžete, keď zrejme do posledného dňa trvania pracovného pomeru by ste boli na rodičovskej dovolenke. Len je otázne, či je naozaj pravda, to čo hovorí. Nedávajte výpoveď. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zrušenie pracovného miesta počas materskej" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.