Máte
otázku?

Susedský spor pre umiestnenie stavby


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Nitra

Otázka: Susedský spor pre umiestnenie stavby

Dobrý deň, mám spor so susedom ohľadne umiestnenia drobnej stavby, ako je napríklad septik alebo murovaný gril. Rád by som vedel, koľko metrov od jeho plota môže byť takáto stavba umiestnená. Sused nám stále hrozí súdnym konaním a tvrdí, že si stavbu musíme premiestniť. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Susedský spor pre umiestnenie stavby

Dobrý deň, umiestňovanie stavieb na pozemkoch upravuje výhlaška Ministerstva životného prostredia SR č. 532/2002 Z. z. Umiestňovaniu stavieb sa venuje v §§ 4 a 6. Vychádzajúc z týchto paragrafov však nie je možné presne na metre určiť ako ďaleko má byť Váš gril alebo septik od hranice so susedným pozemkom. Vychádzajúc však § 4 vyhlášky a z § 127 Občianskeho zákonníka je možné skonštatovať, že gril alebo septik musíte na pozemku umiestniť tak, aby ste svojho suseda nad mieru primeranú pomerom neobťažovali tzv. imisiami (dymom, zápachom...). Tzn. gril musíte mať umiestnený tak, že keď grilujete aby dym nad mieru primeranú pomerom (zákon bližšie tento pojem nedefinuje) neobťažoval Vášho suseda (napr. v dostatočnej vzdialenosti od jeho okna alebo terasy, najmä keď viete, že vietor fúka väčšinou tým smerom). V prípade, že Vášho suseda obťažujete imisiami nad mieru primeranú pomerom, môže Vás podľa § 127 žalovať, aby ste sa zdržali konaní, ktoré ho obťažujú. To však neznamená, že sa môže na súde domáhať toho, aby ste svoj gril alebo septik premiestnili. Na premiestňovanie vecí z dôvodu susedských sporov musia byť naplnené vážnejšie skutkové okolnosti (napr. sused silný alergik a astmatik, pričom Vy často grilujete a všetko hustý dym vietor fúka smerom k nemu).

Trápi vás "Susedský spor pre umiestnenie stavby" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Susedský spor pre umiestnenie stavby (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa stavebného konania. Máme dokumenty od účastníkov konania (susedov), ktorí súhlasia so stavbou a zároveň sa vzdávajú nároku na odvolanie. Je potrebné, aby tieto dokumenty boli úradne overené, alebo je dostatočný vlastnoručný podpis? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Susedský spor pre umiestnenie stavby

(odpoveď odoslaná: 10.12.2018)

Dobrý deň, 

podľa ust. § 59 stav. poriadku "účastníkmi stavebného konania sú : 

a) stavebník,

b) osoby, ktoré majú vlastnícke alebo iné práva k pozemkom a stavbám na nich vrátane susediacich pozemkov a stavieb, ak ich vlastnícke alebo iné práva k týmto pozemkom a stavbám môžu byť stavebným povolením priamo dotknuté,

c) ďalšie osoby, ktorým toto postavenie vyplýva z  osobitného predpisu,

d) stavebný dozor alebo kvalifikovaná osoba,

e) projektant v časti, ktorá sa týka projektu stavby."

Podľa § 61 stav. poriadku platí :

"Stavebný úrad oznámi začatie stavebného konania dotknutým orgánom, všetkým známym účastníkom a nariadi ústne pojednávanie spojené s miestnym zisťovaním. Súčasne ich upozorní, že svoje námietky môžu uplatniť najneskoršie pri ústnom pojednávaní, inak že sa na ne neprihliadne. Na pripomienky a námietky, ktoré boli alebo mohli byť uplatnené v územnom konaní alebo pri prerokúvaní územného plánu zóny, sa neprihliada. Stavebný úrad oznámi začatie stavebného konania do 7 dní odo dňa, keď je žiadosť o stavebné povolenie úplná."

Stav. úrad majú obyčajne príslušné tlačivá, ktorými sused ako vlastník pozemku alebo stavby na ňom postavenej súhlasí s Vami plánovanou výstavbou /napr. : http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:dfu-ggg1MQcJ:www.cabajcapor.sk/download_file_f.php%3Fid%3D577949+&cd=5&hl=sk&ct=clnk&gl=sk/

Podpisy  suseda/-ov nemusia byť overené.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Susedský spor pre umiestnenie stavby" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.