POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Starostlivost o deti po rozvode


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Žilina

Otázka: Starostlivost o deti po rozvode

Dobrý večer prajem. Prosím Vás, chcem sa rozviesť, nakoľko s manželom nerozumiem. Pred rokmi som ho podviedla, ale odpustil mi a žili sme celkom dobre. Pred istým časom si začal písať s jednou dotyčnou a tráviť u nej noci aj alkohol. Keď prišiel domov, len mi nadával; náhodou som našla SMS, ktoré si písali - tu boli výrazy ako "chcem ťa" a podobne. Tak som mu na to odpovedala, ale iným spôsobom, nič o tom, že niekoho chcem. Odkedy chodí k tej žene, neustále mi nadáva a vyhrožuje sa mi, že mi pri rozvode vezme deti, ktoré by som pritom mala nedostať vidieť - majú 9 a 4 roky. S deťmi vychádzam veľmi dobre, na rozdiel od neho. Manžel je málokedy doma, a keď by mohol byť, trávi čas u tej dotyčnej. Menšie dieťa ešte občas vezme, ale staršie nie. Aktuálne študujem a som na materskej, napriek tomu pracujem brigádne v obchode. Podala som žiadosť na byt, lebo v tom súčasnom nemienim zostať, pokiaľ mi bude nadávať a bude sa mi terorom vyhrážať. Starší syn sa ma pýta, kedy sa odsťahujeme, veľmi vníma, že nie je všetko v poriadku. Môže mi pri rozvode vziať deti, keďže mám malý príjem a ešte nemám vlastný byt? Mám po mame jednoizbový byt, ale býva tam ona s doživotným právom. Vzhľadom na to, že sa mi vyhráža, že ich nezvládnem uživiť a že deťom kurvy nedajú, som na vážkach. Mám strach, že mi ich naozaj vezme - to by som nezvládla, veľmi ich mám rada a oni mňa. Veľmi pekne ďakujem za skorú odpoveď.

Odpoveď: Starostlivost o deti po rozvode

Dobrý deň, svojvoľne Vám deti vziať po rozvode nemôže. O výkone práv a povinností rodičov k maloletým deťom na čas po rozvode rozhoduje výlučne súd (ak neschvaľuje dohodu rodičov o výkone práv a povinností). Súd nerozhoduje na základe toho, že kto je ako schopný deti uživiť. Súd musí vziať do úvahy rôzne ďalšie skutočnosti, napr. na koho sú deti viac citovo naviazané, kto sa dokáže o dieťa postarať (nielen finančne), spôsob života rodiča... Rodičovi, ktorému deti neboli zverené do osobnej starostlivosti určí súd výšku výživného, aby finančne podporoval starostlivosť druhého rodiča o deti. 

Trápi vás "Starostlivost o deti po rozvode" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Starostlivost o deti po rozvode (Rozvod)

Dobrý deň, môj bývalý manžel pred niekoľkými dňami utrpel mozgovú príhodu a následne ochrnul na jednu stranu tela. Momentálne je hospitalizovaný v nemocnici. Sme rodičia 18-ročnej dcéry, ktorá chodí na strednú školu, a súd ju zveril do mojej výchovy. Bývalý manžel má dve sestry, ale žijú mimo územia Slovenskej republiky. Chcela by som vedieť, kto je zodpovedný za poskytovanie starostlivosti môjmu bývalému manželovi po jeho prepustení z nemocnice. Som rozvedená už tri roky, mám pod svojou starostlivosťou dve nezaopatrené deti a nie som vydatá. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Starostlivost o deti po rozvode

(odpoveď odoslaná: 27.11.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že vzhľadom na skutočnosť, že manželstvo bolo rozvedené, vy ako bývalá manželka nie ste povinná sa o bývalého manžela starať a túto povinnosť vám nemôže uložiť ani súd, lebo na to neexistuje právna úprava.

Je len na vašom výlučnom rozhodnutí, či bývalému manželovi poskytnete pomoc.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Starostlivost o deti po rozvode" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.