Máte
otázku?

Spoluvlastníci a prepis nehnuteľnosti


Online právna poradňa
Oblasť práva: Žilina

Otázka: Spoluvlastníci a prepis nehnuteľnosti

Dobrý deň, rada by som využila dotáciu "Obnov dom", a preto potrebujem súhlas spoluvlastníkov. Ak by sa mi podarilo uskutočniť rekonštrukciu domu, jeho trhová hodnota by vzrástla. Preto uvažujem o tom, že by som požiadala spoluvlastníkov buď o darovanie ich podielov alebo o možnosť vyplatiť ich finančný podiel. Vedeli by ste mi poradiť, ako postupovať v týchto možnostiach? Mala by som dať dom ohodnotiť a informovať spoluvlastníkov o svojom zámere? Ďakujem za rady.

Odpoveď: Spoluvlastníci a prepis nehnuteľnosti

Dobrý deň,
uvažujete správne, ak máte záujem na zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva k predmetnej nehnuteľnosti, najlepšie by bolo, nechať si vypracovať znalecký posudok za účelom ohodnotenia nehnuteľnosti a následného určenia hodnoty spoluvlastníckych podielov jednotlivých spoluvlastníkov. Ak takýmto budete disponovať, zašlite spoluvlastníkom návrh na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, s tým, že im tam uveďte, že máte záujem nadobudnúť nehnuteľnosť do svojho výlučného vlastníctva a že preto navrhujete odkúpiť ich spoluvlastnícke podiely na nehnuteľnosti za sumu určenú znaleckým posudkom.

Ak by s vašim návrhom súhlasili, potom treba vypracovať dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva. Vlastnícke právo sa však nadobúda až jej zavkladovaním do katastra nehnuteľností.

Naopak pokiaľ by s vašim návrhom ostatní spoluvlastníci nesúhlasili, potom ak budete na zrušení podielového spoluvlastníctva trvať aj naďalej, nie je iná možnosť než je riešenie veci súdnou cestou, a to podaním žaloby o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. Tu však treba rátať s tým, že súd je viazaný pokiaľ ide vyporiadanie nehnuteľnosti zákonným poradím spôsobov vyporiadania podielového spoluvlastníctva. Tzn., že najprv bude skúmať, či je nehnuteľnosť deliteľná, pričom, ak bude mať za to, že nie je, môže vec prikázať niektorému alebo viacerým zo spoluvlastníkov za náhradu.  

Platí, že žiadneho zo spoluvlastníkov nemožno nútiť, aby zotrvával v podielovom spoluvlastníctve proti svojej vôli, t. j. vec možno vždy riešiť súdnou cestou. 

Trápi vás "Spoluvlastníci a prepis nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Spoluvlastníci a prepis nehnuteľnosti" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.