Máte
otázku?

Prepis polovice bytu na blízku osobu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Prepis polovice bytu na blízku osobu

Dobrý deň, v auguste sme urobili prepis bytu, ktorý patril mojej mame, a to darovacou zmluvou na dve polovice. Teraz ja aj mama vlastníme každá polovicu bytu. Moja sestra teraz chce urobiť prepis bytu, konkrétne maminej polovice, na svoje meno. Môžete nám prosím poradiť, ako má postupovať a aké sú s tým spojené poplatky a postupy?

Odpoveď: Prepis polovice bytu na blízku osobu

Dobrý deň, postup je totožný ako pri prvej darovacej zmluve. Vaša mama ako vlastník podielu vo výške 1/2 na predmetnej nehnuteľnosti darovať svoj podiel svojej druhej dcére. Vzhľadom na to, že ide o blízku osobu, neuplatní sa zákonné predkupné právo druhej spoluvlastníčky a nie je potrebné jej ponúknuť spoluvlastnícky podiel. Následne je potrebné spísať medzi darcom a obdarovaným darovaciu zmluvou, ktorej predmetom bude spoluvlastnícky podiel vo výške 1/2. Podpis darcu musí byť na darovacej zmluve úradne overený. Na základe tejto darovacej zmluvy je potrebné podať návrh na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností (prílohou návrhu musí byť potvrdenie správcu bytu o neexistencii nedoplatku). S podaním návrhu na vklad vzniká povinnosť uhradiť správny poplatok vo výške 66,- €. Po povolení vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností bude Vaša sestrou druhou spoluvlastníčkou nehnuteľnosti.

Trápi vás "Prepis polovice bytu na blízku osobu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Prepis polovice bytu na blízku osobu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, som rozvedený a chystám sa riešiť otázku bytu. S bývalou manželkou sme obaja spoluvlastníci tohto bytu. Prosím o radu, ako mám postupovať pri prepise jej polovice na mňa. Zvažujem tiež, či je lepšie prepísať aj existujúcu hypotéku na moje meno alebo je vhodnejšie vziať nový úver. Ďakujem.

Odpoveď: Prepis polovice bytu na blízku osobu

(odpoveď odoslaná: 15.06.2020)

Dobrý deň,
ak sa s manželkou viete dohodnúť na zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva, najjednoduchšie je spísať dohodu, v ktorom sa uvedie, že budete výlučným vlastníkom nehnuteľnosti a zároveň jediným dlžníkom v banke. S prepisom úveru na Vás musí banka súhlasiť.

V prípade, že nemáte finančné prostriedky, aby ste bývalej manželke vyplatili jej podiel, môžete prefinancovať existujúci úver novým úverom (kde budete uvedený už iba Vy ako dlžník) a navýšiť úverovú sumu tak, aby ste jej mohli vyplatiť jej podiel. Opäť aj v tomto prípade bude potrebné spísať dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva a nastaviť vyplatenie vyrovnávacieho podielu tak, že sa bude platiť z úveru.

Ak Vás zaujíma výlučne otázka, či si vziať novú hypotéku alebo nie, ide o otázku ekonomickú. Po právnej stránke je podobný postup pri oboch možnostiach, pričom obe možnosti je možné vyriešiť mimosúdnou dohodou.


Podotázka: Prepis polovice bytu na blízku osobu (Spoluvlastníctvo)



Ďakujem veľmi pekne a ešte otázka.Ona nechce aby som ju vyplatil ale aby mi ostali všetky dlhy.Co v prípade že banka nebude súhlasiť s prepisom uverov na mňa poprípade by mi neschválila jeden väčší úver,ktorým by som vyplatil všetky existujúce úvery?

Odpoveď: Prepis polovice bytu na blízku osobu

(odpoveď odoslaná: 15.06.2020)

Dobrý deň,
s prepisom úveru, resp. refinancovaním úverov jedným novým musia banky súhlasiť. Bez toho nebude možné takým spôsobom vyporiadať majetkové vzťahy. Banka totiž nie je viazaná dohodou účastníkov o tom, kto zostane jediným dlžníkom z úveru.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Prepis polovice bytu na blízku osobu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Rodičia sa rozhodli darovať rodinný dom s pozemkom. Je možné darovať dom s pozemkom dvom deťom alebo len jednému? Ďakujem.

Odpoveď: Prepis polovice bytu na blízku osobu

(odpoveď odoslaná: 08.01.2019)

Dobrý deň, rodičia môžu darovať rodinný dom s pozemkom aj jednému alebo aj dvom deťom. Deti nadobudnú dom do podielového spoluvlastníctva podľa podielov určených v darovacej zmluve.


Podotázka: Prepis polovice bytu na blízku osobu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, kúpili sme rodinný dom, z ktorého polovicu vlastním ja a moja manželka, druhú polovicu vlastní náš syn, ktorý sa časom rozviedol so svojou manželkou a odstťahoval sa do zahraničia, kde založil novú rodinu. Jeho exmanželka, teda naša bývalá nevesta, a vnuk zostali bývať u nás. Po určitom čase prestala nevesta platiť za pôžičku od prvej stavebnej spoločnosti. O tejto skutočnosti sme sa dozvedeli až keď prisšla exekúcia. Dlžná suma je 23 000 eur a chcel by som si zobrať pôžičku, ktorou by som túto dlžnú sumu uhradil. Moje otázky znejú nasledovne: Ako od bývalej nevesty, ktorá u nás už nebýva a je v druhom stave, vymáhať dlžnú čiastku, ktorú budem splácať ja? Kedy môžem ich časť, teda polovicu domu, prepísať na nášho vnuka? Chceme sa vyhnúť tomu, aby bývalá nevesta ešte raz zarobila na náš dom dlh. Ďakujem.

Odpoveď: Prepis polovice bytu na blízku osobu

(odpoveď odoslaná: 02.12.2017)

Dobrý deň, ak uhradíte dlh za nevestu, budete môcť od nej túto sumu vymáhať. 

Neznamená to však, že máte právo predať jej polovicu nehnuteľnosti.

Odporúčam vám pokúsiť sa s ňou dohodnúť na zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva. Ak sa vám to nepodarí vyriešiť dohodou, môžete podať návrh na súd a žiadať vysporiadať spoluvlastníctvo súdnou cestou. V konaní budete zaviazaní s manželkou na vyplatenie spoluvlastníčky. Môžete si však započítať povinnosť vyplatiť jej podiel s povinnosťou uhradiť Vám sumu, ktorú ste zaplatili za jej úver.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prepis polovice bytu na blízku osobu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.