Máte
otázku?

Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Trenčín

Otázka: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie

Dobrý deň. Musí inkasné spoločnosti mať aj nejaké povolenie, alebo stačí len faktoring a forfaiting? Ďakujem.

Odpoveď: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie

Dobrý deň, vymáhačské spoločnosti často používajú faktoring a forfaiting ako živnosť pre účely vymáhania pohľadávok. Táto živnosť ich však neoprávňuje vykonávať samotné vymáhanie pohľadávok, pokiaľ nedošlo k odkúpeniu pohľadávky.

Vymáhačská alebo inkasná spoločnosť, ktorá neodkúpila pohľadávky nemôže vymáhať pohľadávky. Veľa ľudí si neuvedomuje riziko, aké podstupuje, keď uzatvorí zmluvu s inkasnou spoločnosťou a podpíše s nimi zmluvu. Nielenže môže prísť o svoju pohľadávku, ale podporuje častokrát nelegálne podnikanie.

Trápi vás "Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, v roku 2018 som získal úver od banky vo výške 7000 eur, ktorý som asi rok splácal. V roku 2019 som sa z osobných dôvodov zriekol slovenského občianstva. Už v roku 2011 som obdržal maďarské občianstvo a momentálne žijem v Maďarsku. Pri vybavovaní úveru som si neuvedomil, že z právneho hľadiska už nie som slovenským občanom. Aké následky môže mať môj čin? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie

(odpoveď odoslaná: 13.04.2023)

Dobrý deň,
to, že ste sa vzdali slovenského občianstva nie je podstatné z hľadiska toho, že ste požičku neuhradili. Je to Vaše dobrovoľné rozhodnutie.

Uvádzame, ž ak veriteľ nepodal žalobu na súd /i keď sa na toto v otázke nepýtate/ a došlo k splatnosti celého dlhu v celosti naraz z dôvodu neuhradenia jednej splátky a to v lehote do 3 rokov podľa § 101 Obč. zákonníka /všeobecná premlčacia doba/, a kontaktovala by Vás vymáhačská spoločnosť bez súdneho rozhodnutia /platobný rozkaz alebo rozsudok/, potom už nič neuhradzujte. Nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach prípade dohodu o zrážkach zo mzdy, prípadne listinu, z ktorej by vyplývalo, že pri čiastočnej úhrade dlhu Vám zostatok odpustia.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, môj problém súvisí s pôžičkou v banke vo výške 5 800 €. Bral som si pôžičku kvôli dlhom a, ako to zvyčajne býva, skončilo to neslávne a nezvládal som ju splácať. Bol to v roku 2010. Napriek tomu som sa dostal do obdobia, kedy sa mi začalo trochu dariť, a rozhodol som sa konečne riešiť svoje dlhy. Kontaktoval som oddelenie pohľadávok mojej banky, ale tam mi povedali, že môj dlh už predali spoločnosti Bencont Collection. Preto som zatelefonoval tejto spoločnosti, kde mi bolo oznámené, že môj súčasný dlh je 24 000 €. Okrem toho sa ma opýtali, akú sumu by som bol schopný zaplatiť. Keď som povedal sumu 3 000 €, odpovedali, že zistia možnosti a neskôr sa mi ozvú. Asi po štyroch hodinách mi opäť zavolali a dali mi vedieť, že ak zaplatím tieto 3 000 €, dostanem zľavu a celkový dlh bude 6 800 €. To znamená, že po zaplatení 3 000 € mi zostane zaplatiť 3 800 €. Je takáto veľká zľava možná? Pripadá mi to trochu podozrivé. Poštovej banke som mal z úrokov zaplatiť viac ako 9 000 € a spoločnosť, ktorá dlh odkúpila, si po 12 rokoch môjho neplatania vystačí so sumou 6 800 €. Súhlasil som zaplatiť sumu 3 000 € do 10 dní a následne by mi mali poslať nejaké dokumenty a dohodnúť splátkový kalendár na zvyšok dlhu. Obávam sa, aby som opäť nenaletel niekomu. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie

(odpoveď odoslaná: 02.03.2023)

Dobrý deň, podstatné vo Vami položenej otázke je to, že ste 12 rokov neplatili splátky pôžičky. Ak je to tak a banka prípadne Vami uvedená spoločnosť nepodala žalobu na súd,  potom je nárok veriteľa či už banky alebo vymáhačskej spoločnosti premlčaný. Platí všeob. premlčacia doba 3 roky v zmysle ust. §  101 Obč. zákonníka, ktorá už dávno uplynula.

Vymáhačskej spoločnosti ani banke nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy, prípadne listinu o tom, že ak časť dlhu uhradíte tak Vám zostatok odpustia. Nič neuhradzujte, nič nepodpisujte.

Ak by Vás telefonicky kontaktovali, oznámte im, že ak sú toho právneho názoru, že ich nárok je právne odôvodnený, aby podali žalobu na súd a aby po jej podaní Vám poslali kópiu žaloby. Žalobu vymáhačská spoločnosť nepodaná, lebo ako sme vyššie uviedli, uplynula premlčacia doba podľa § 101 Obč. zákonníka.


Podotázka: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, Prosím Vás o radu, keďže neviem, ako postupovať. V roku 2019 som si vzala pôžičku v banke vo výške 25 000 Eur. Mesačná splátka bola približne 370 Eur. Splácala som ju až do minulého roku, kedy som prišla o zamestnanie. Nedávno mi prišla upomienka zo spoločnosti Protourion (obyčajnou poštou, nie doporučenou), že ich banka ma splnomocnila na vymáhanie pohľadávky. Zatiaľ som na to nijako nereagovala, no neviem, aký postup mám zvoliť. Žiadajú odo mňa zaplatiť viac ako 22 000 Eur. Takou sumou ani zďaleka nedisponujem, keďže som stále bez akéhokoľvek príjmu. Aké mám, prosím, možnosti? Vopred úprimne ďakujem za radu.

Odpoveď: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie

(odpoveď odoslaná: 20.02.2023)

Dobrý deň, podľa toho čo uvádzate, úver ešte nie je premlčaný, t.j. v prípade, ak by ste platiť úplne prestali hrozí, že proti vám podá nový veriteľ, na ktorého prešla pohľadávka, žalobu na súd. Odporúčame Vám preto dohodnúť sa s novým veriteľom na splácaní úveru, skúste si s nimi dohodnúť mesačné splátky v takej výške, v akej ste mali dohodnuté v zmluve o úvere. Ak to pre vás nie je možné, skúste si s nimi dohodnúť splátky v menšej sume. Určite však neprestaňte splácať, nakoľko v opačnom prípade sa vám úver bude iba zbytočne navyšovať (úroky z omeškania každý deň narastajú), pričom súčasne bude hroziť, že vás veriteľ zažaluje a pohľadávku začne vymáhať exekučnou cestou. Do poznámky pri úhrade je potrebné vždy uviesť, že ide o splátku istiny. 


Trápi vás "Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie" a chcete pomôcť?

Podotázka: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcem vyhlásiť osobný bankrot. Čo ak nepoznám všetkých veriteľov? Budem odlžený aj v tomto prípade? Je problém, ak neuvediem všetkých veriteľov? Mám dilemu, pretože moje dlhy boli predané rôznym vymáhačským firmám, ktoré nepoznám. V skutočnosti neviem, komu teraz dlžím. Stačí, ak uvediem pôvodných veriteľov?

Odpoveď: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie

(odpoveď odoslaná: 24.11.2022)

Dobrý deň, vo veci odporúčam kontaktovať Centrum právnej pomoci vo Vašom okrese/meste, keďže v zmysle zákona o konkurze a reštrukturalizácii musíte byť zastúpený uvedeným Centrom pri podaní návrhu.


Uvádzame tiež, že vymáhačským spoločnostiam nikdy nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy, prípadne prísľub, že po čiastočnej úhrade dlhu Vám vymáhačská spoločnosť ostatok dlhu odpustí ! Dôvod je ten, že by ste mohli uznať premlčaný dlh, ktorý nie je možný vymáhať cestou súdu.

Adresy kancelárií Centra právnej pomoci nájdete na internete.


Podotázka: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mohol by som sa opýtať, ako riešiť exekúciu, ktorú prevzala spoločnosť Intrum? Chcel by som to riešiť. Ďakujem. K.

Odpoveď: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie

(odpoveď odoslaná: 25.09.2022)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že spoločnosť Intrum nie je spoločnosťou, ktorá by mohla vykonávať exekúcie v zmysle ust. zákona o súdnych exekútoroch.
V otázke nepíšete, či vo vašej veci bol vydaný nejaký rozsudok alebo platobný rozkaz, a kedy a na akú sumu a či vo veci bol zo strany uvedenej spoločnosti návrh na vykonanie exekúcie. Tieto informácie vo vašej otázke chýbajú, preto odporúčame vec konzultovať s advokátom.

Uvádzame, že ak by spoločnosť kontaktovala vášho zamestnávateľa s výzvou na vykonávanie zrážok zo mzdy, zamestnávateľ na základe takejto výzvy nie je oprávnený vykonávať zrážky zo mzdy, lebo neexistuje exekučný titul.

Spoločnosti Intrum nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy, prípadne dohodu, že pri čiastočnej úhrade dlhu vám spoločnosť odpustí zostatok dlhu.

Odporúčam kontaktovať advokáta pre bližšie vysvetlenie.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mala som pôžičku od nebankovej inštitúcie, ktorú som nesplatila. Približne 6 rokov ju nevymáhali a teraz sa ozvali. Existuje možnosť, že nemusím splácať dlh a nabažené úroky po takej dobe? Ďakujem, Hela.

Odpoveď: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie

(odpoveď odoslaná: 15.04.2021)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že ste neuhradili pôžičku, ktorú ste mali od nebank. spoločnosti. Splatnú splátku ste neuhradili cca 6 rokov.

Ak je to tak, potom platí ust. § 101 Obč. zákonníka, podľa ktorého platí všeob. premlčacia doba, ktorá je tri roky a plynie odo dňa, kedy sa právo mohlo vykonať po prvý raz.

Ak sa teraz nebank. soločnosť ozvala s výzvou na úhradu, predovšetkým zistite na prísl. okresnom súde /podľa miesta trvalého bydliska/, či voči vám bola podaná žaloba uvedenou nebankovou spoločnosťou. Ak žaloba nebola podaná, nič neuhradzujte, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy. Na list neodpovedajte.

Ak žaloba bola podaná, kontaktujte nás s uvedením údajov o žalobe.


Trápi vás "Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie" a chcete pomôcť?

Podotázka: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mám istý problém a potreboval by som Váš poradca. Skončila mi poistka PZP na osobné auto, ktorú som ku koncu obdobia nezaplatil, a tak sa automaticky zrušila. Ostatnými slovami, ostal mi na zaplatenie poplatok vo výške približne 15 eur. Plánoval som zmeniť poisťovňu, a preto som PZP neobnovil. Čiernym petrom sa stal poplatok, ktorý som zabudol zaplatiť v stanovenej lehote - napríklad do 15 dní. Poplatok som nakoniec doplatil, ale už mesiac po termíne. Problematiky má však pravdepodobne viac. Prichádzajú mi upomienky od firmy EOS-KSI, v ktorých sa požaduje, aby som zaplatil oveľa vyššiu sumu ako bola pôvodná, vrátane ich úrokov a ďalšieho, podľa môjho názoru, vymysleného poplatku. Tento subjekt mi píše, že má splnomocnenie spolupracovať s poisťovňou Kooperativa a vymáhať nedoplatky. Hoci som svoj nedoplatok zaplatil priamo poisťovni, neverili mi a požadovali dôkaz v podobe fotografie alebo výpisu z účtu. Následne mi prišiel email s tým, že si situáciu preveria po dobu 2 - 3 týždňov, ale stále trvajú na zaplatení ich poplatku. Moje otázky znie: Majú právo požadovať niečo naviac? Čo by sa stalo, keby som im poplatok nezaplatil? Ide podľa mňa o vymáhačov dlhov, stránka je https://dlh.eos-ksi.sk/.

Odpoveď: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie

(odpoveď odoslaná: 09.12.2020)

Dobrý deň,
odpoveď na Vami upoloženú otázku je jednoduchá. Pokiaľ ste dlh poisťovni uhradili, nie je právny dôvod, aby ste vymáhačskej spoločnosti uhradzovali dlh znova naviac s úrokom a nejakými poplatkami.

Nepodpisujte žiadne uznanie dlhu a podobne a nedajte si nanútioť úhradu dlhu opätovne, keďže vymáhačská spoločnosť na to nemá žiadne oprávnenie.


Podotázka: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, včera som si objednala Vašu službu cez telefón a chcem Vám veľmi pekne poďakovať za rady. Avšak teraz, keďže sa moja situácia zmenila a bohužiaľ si už nemôžem dovoliť zaplatiť za ďalšiu konzultáciu, dúfam, že mi budete schopní poradiť aj tak. Moja otázka sa týka úveru z VÚB. Splatnosť celého úveru nastala v 12/2015. V rokoch 2016-2018 bol tento úver v mandátnej správe Intrum a v druhom polroku 2018 ho odkúpila spoločnosť EOS KSI (údajne od VÚB) - nepamätám si, či mi prišiel list z VÚB o odkúpení pohľadávky, ale je možné, že áno. Platí premlčacia doba aj v prípade, že úver bol odkúpený? Za celú dobu nebol vydaný žiadny platobný rozkaz ani exekúcia. Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie

(odpoveď odoslaná: 26.02.2020)

Dobrý deň, 
bez ohľadu na to, či bola pohľadávka postúpená na  vymáhačskú spoločnosť a následne na ďalšiu vymáhačskú spoločnosť, premlčacia doba plynie. Všeobecná premlčacia doba v zmysle ust. § 101 Obč. zákonníka je tri roky.
Podľa ust. § 103 Obč. zákonníka platí, že "ak bolo dohodnuté plnenie v splátkach, začína plynúť premlčacia doba jednotlivých splátok odo dňa ich zročnosti. Ak sa pre nesplnenie niektorej zo splátok stane zročným celý dlh (§ 565), začne plynúť premlčacia doba odo dňa zročnosti nesplnenej splátky."
Podľa ust. § 92 ods. 8 zákona o bankách platí :
"...Ak je napriek písomnej výzve banky alebo pobočky zahraničnej banky jej klient nepretržite dlhšie ako 90 kalendárnych dní v omeškaní so splnením čo len časti svojho peňažného záväzku voči banke alebo pobočke zahraničnej banky, môže banka alebo pobočka zahraničnej banky svoju pohľadávku zodpovedajúcu tomuto peňažnému záväzku postúpiť písomnou zmluvou inej osobe, a to aj osobe, ktorá nie je bankou (ďalej len „postupník“), aj bez súhlasu klienta; týmto nie sú dotknuté pravidlá pre postupovanie pohľadávok zo zmlúv o spotrebiteľskom úvere podľa osobitného predpisu87ac) ani pravidlá pre postupovanie pohľadávok zo zmlúv o úveroch na bývanie podľa osobitného predpisu."

Z uvedeného ust. vyplýva, že ak by banka postúpila pohľadávku v rozpore s uvedeným ustanovením, súd v konaní o vymáhanie zostatku úveru, ktorým by bola vymáhačská spoločnosť, žalobu zamietne, a to z dôvodu, že žalobca - vymáhačská spoločnosť nemôže vymáhať pohľadávku, ktorá nebola na ňu platne postúpená. Naviac premlčacia doba 3 roky sa počíta od splatnosti neuhradenej splátky, pre neuhradenie ktorej došlo k zosplatneniu úveru, a nie až po uplynutí 90 dni omeškania.


Citujeme z rozsudku  Krajsského súdu v Trenčíne, sp. zn. 19Co/87/2017 z 28. 02. 2018 :
"Postúpenie pohľadávky bankou bez splnenia podmienok uvedených v ustanovení § 92 ods. 8 zákona o bankách je potrebné považovať za konanie v rozpore so zákonom a takýto úkon je absolútne neplatný podľa § 39 Občianskeho zákonníka, pričom na absolútnu neplatnosť právneho úkonu má súd povinnosť prihliadať ex offo. V danom prípade, keďže právnym predchodcom žalobcu bola banka, bolo správne, že súd prvej inštancie zisťoval, či boli pri postúpení pohľadávky na žalobcu dodržané podmienky ustanovené zákonom o bankách, teda či postúpenie pohľadávky bolo platné.....
Súd prvej inštancie teda správne dospel k záveru, že žalobca neuniesol dôkazné bremeno o odoslaní výzvy podľa § 92 ods. 8 zákona o bankách zo strany jeho právneho predchodcu, a preto postúpenie pohľadávky voči žalovanému na žalobcu nebolo v súlade s citovaným zákonným ustanovením, čoho právnym následkom je neplatnosť postúpenia pre jeho rozpor so zákonom. Žalobca teda nepreukázal, že vstúpil do práv pôvodného veriteľa - banky, nemá preto aktívnu vecnú legitimáciu uplatňovať v súdnom konaní právo na plnenie zo záväzkovo-právneho vzťahu založeného zmluvou o spotrebiteľskom úvere, ktorú uzavrel žalovaný s Československou obchodnou bankou, a.s."

Odporúčame zmluvu o spotreb. úvere poslať na posúdenie na Komisiu pre posudzovanie podmienok  spotreb. zmlúv na Ministerstvo spravodlivosti SR, tiež zistiť v informačnom centre prísl. súdu /okresný súd Vášho bydliska/ či bola podaná nejaká žaloba na Vás a kedy a vymáhačským spoločnostiam nepodpisovať žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy.

Pre prípad, že by voči Vám bola podaná žaloba na súde, napíšte do podotázok podrobnosti o žalobe, aby sme Vám pomohli. Pripomíname opätovne, že ak od zročnosti splátky pre ktorú došlo k zosplatneniu úveru a medzi podaním žaloby na súd uplynuli viac ako tri roky, treba vzniesť námietku premlčania.

 


Podotázka: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Dostal som dokument od vymáhacej spoločnosti týkajúci sa údajného dlhu v českej mene. O tejto spoločnosti som na viacerých stránkach čítal, že je najlepšie ich dokumenty hneď zahodiť a ich emaily vymazať. Mohli by ste mi prosím poradiť, ako by som mal postupovať v tejto situácii? Ak ide o nejakého úžerníka, nechcem sa tým zbytočne zaťažovať a strácať čas. Ďakujem vám za vašu radu a želám vám pekný deň. S pozdravom, Robert.

Odpoveď: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie

(odpoveď odoslaná: 07.01.2020)

Dobrý deň,

ak ste si nepožičali žiadne peniaze od nebank. spoločnosti prípadne banky, prípadne nič nedlhujete resp. nie ste v omeškaní s platením splátok na aktuálnom dlhu, môžete uvedenej spoločnosti emailom oznámiť, že nemáte vedomosť o tom, že by ste im niečo dlhovali.

Neposkytujte vymáhačskej spoločnosti žiadne svoje osobné údaje.
Email. komunikáciu si ponechajte, rovnako aj písomné výzvy. Je možné, že nejaký dlžník Vás uviedol ako kontaktnú osobu. 


Trápi vás "Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie" a chcete pomôcť?

Podotázka: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie (Vymáhanie pohľadávok)

Prosím Vás, môj syn je dlžný banke takmer 5000 eur. Ponúknutie tejto sumy už prebehlo cez spoločnosť, ktorá sa zaoberá vymáhaním dlhov. Dočasne sa dohodol na splátkach, ale po mesiaci mu prišiel oznámenie, že celú sumu musí uhradiť naraz, inak mu hrozí exekúcia. Čo má robiť?

Odpoveď: Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie

(odpoveď odoslaná: 29.07.2019)

Dobrý deň prajem,

nie je mi zrejmé, z akého dôvodu mu prišiel šek na celú sumu, ak platil v splátkach. Ak mal dohodu s vymáhačskou spoločnosťou a riadne ju plnil, tak potom mu poslali šek neoprávnene. Ak mal dlh v banke a tá to postúpila vymáhačskej spoločnosti, tá to nemôže dať rovno exekútorovi, ale najskôr musí prebehnúť súdne konanie. Tam je možné namietať rôzne skutočnosti, napr. premlčanie, ak je pohľadávka už dlho splatná a pod. Odporúčam navštíviť advokáta. Je totiž potrebné vidieť dokumenty. 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Potrebuje vymáhačská spoločnosť nejaké povolenie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.