Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Nebanková spoločnosť vymáha dlh


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Bratislava

Otázka: Nebanková spoločnosť vymáha dlh

Dobrý deň, potrebovala by som sa poradiť v súvislosti s vymáhaním dlhu prostredníctvom spoločnosti Intrum Justitia, ktorá prevzala môj dlh vzniknutý úverom od VÚB banky.

Odpoveď: Nebanková spoločnosť vymáha dlh

Dobrý deň, 

radi by sme Vám poradili, len treba napísať konkrétne údaje.

Kedy vznikol dlh, koľko ste si požičali, koľko ste doteraz uhradili celkom /istina plus ostatné úroky a poplatky/, kedy bola uhradená posledná splátka.

Poznamenávame, že pokiaľ spoločnosť Intrum Vás žiada podpísať splátkový kalendár alebo uznanie dlhu, nič nepodpisujte.

Konkretizujte svoju otázku do podotázok.

Trápi vás "Nebanková spoločnosť vymáha dlh" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nebanková spoločnosť vymáha dlh (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mám zo zákona nárok - právo požiadať v nebankovej spoločnosti o splátkový kalendár, nakoľko som v situácii, ktorá mi neumožňuje splácať 3 úvery, ktoré tam mám. Jedná sa o nebankovú spoločnosť. Ďakujem.

Odpoveď: Nebanková spoločnosť vymáha dlh

(odpoveď odoslaná: 11.10.2024)

Dobrý deň,
nepoznáme obsah Vami podpísanej zmluvy s nebankovou spoločnosťou.

Podstatní vo Vašom prípade je to, kedy a koĹko ste si od nebankvej spoločnosti požičali, koľko ste doteraz uhradili na splátkach a úrokoch, resp. rôznych poplatkoch pre uvedenú nebankovú spoločnosť, kedy ste uhradili poslednú splátku /dátum/ a aký je zostatok pôžičky.

Ide o to, že ak ste poslednú splátku uhradili pred viac ako 3 rokmi, a podľa zmluvy o pôžičke pri neuhradení jednej splátky sa stáva splatný celý dlh naraz, potom je nárok nebankovej spoločnosti premlčaný. Všeobecná premlčacia doba podľa ust. § 101 Občianskeho zákonníka je 3 roky a plynie odo dňa keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz. AK by nebanková spoločnosť podala žalobu po uplynutí 3 rokov, súd žalobu zamietne, keďže Vy vznesiete námietku premlčania v súlade s ust. § 101 Občianskeho zákonníka.

Ako sme uvieldi vyššie, nepoznáme okolnosti prípadu, nevidíme doklady, preto neodporúčam nateraz žiadať o splátkový kalendár a už vôbec nie ho podpisovať ak by ho predložila nebankov spoločnosť. Je možné, viac pravdepodobné, že Vaša zmluvy o pôžičke obsahu neprijateľné zmluvné podmienky a v prípade súdneho skonania by súd rozhodol o jej neplatnosti a tak by ste museli zaplatiť len istinu, teda bez úrokov a poplatkov.

Odporúčam s dokladmi kontaktovať adovkáta.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nebanková spoločnosť vymáha dlh (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, bol som kontaktovaný od nebankovej spoločnosti, z ktorej som si v roku 2014 zobral pôžičku 200 €. Celú dlžnú čiastku aj s úrokom som im uhradil v roku 2015 v sume 380 €. Dnes ma kontaktovali, aby som tam doplatil 5 €. Je to podľa vás možné vymáhať? Kontaktujú ma 4 - 5x denne a vyhrážajú sa súdom a exekúciou. Ďakujem, s pozdravom R.

Odpoveď: Nebanková spoločnosť vymáha dlh

(odpoveď odoslaná: 06.10.2024)

Dobrý deň,
základom vašej odpovede je to, či vo veci exeistuje právoplatné rozhodnutie súdu na úhradu sumy 5 €. Ak nie, nič neuhradzujte, lebo nárok veriteľa je premlčaný v zmysle ust. § 101 Občianskeho zákonníka, podľa ktorého platí, že premlčacia doba je tri roky a plynie odo dňa, keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz.  

Ak by spoločnosť podala návrh na súd, čo zrejme nepodá, lebo minimálny súdny poplatok je 25 €, súd návrh zamietne s poukazom na ust. § 101 Obč. zákonníka a na ust. § 583 Občianskeho zákonníka :

"Neuplatnenie práva K zániku práva preto, že nebolo uplatnené v určenom čase, dochádza len v prípadoch uvedených v zákone. Na zánik súd prihliadne, aj keď to dlžník nenamietne."

 


Podotázka: Nebanková spoločnosť vymáha dlh (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, riešime problém ohľadom nebankovej spoločnosti. V roku 2009 bola požičaná pôžička v sume 800€. V zmluve uvádzali 100% úroky, celková suma na úhradu bola vo výške 1600€, z dôvodu vtedajšej finančnej núdze dlh nebol splácaný v dohodnutých mesačných splátkach. Po istom čase sa dlh vyšplhal na sumu 14 000 €. Voči sume sme sa ohradili tým, že v zmluve nebola uvedená žiadna RPMN. Na základe toho sme si so spoločnosťou dohodli nový splátkový kalendár vo výške 100€ mesačne a zároveň spoločnosť recipročne uhrádzala danú splátku. Týmto spôsobom sme spoločnosti uhradili už vyše 6 000€. Pravdepodobne je dlh už premlčaný, no nedávno som sa dočítala o bezdôvodnom obohatení, kde ak sú porušené právne podmienky v zmluve, je možné získať určitú sumu späť. Rada by som sa informovala, aký je postup v prípade riešenia tohto prípadu? Prípadne, či je ešte možné skúsiť túto cestu. Ďakujem veľmi pekne vopred za odpoveď.

Odpoveď: Nebanková spoločnosť vymáha dlh

(odpoveď odoslaná: 17.09.2024)

Dobrý deň, úvodom poznamenáva, aby ste uvedenej spoločnosti NIČ NEUHRADZOVALI, nepodpisovlai žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach a podobne.

Odporčúam s dokladmi, ktoré máte k dispozícii /zmluva o pôžičke, doklady o úhrade splátok a pod./ kontaktovať advokáta, aby vo veci podal žalobu o vydanie bezdôvodoného obohatenia.  Podstatné je to, kedy ste uhradili poslednú "splátku", keďže aj v tomto prípade platí premlčacia doba v zmysle ust. § 107 Občianskeho zákonníka :

 

"(1) Právo na vydanie plnenia z bezdôvodného obohatenia sa premlčí za dva roky odo dňa, keď sa oprávnený dozvie, že došlo k bezdôvodnému obohateniu a kto sa na jeho úkor obohatil. (2) Najneskôr sa právo na vydanie plnenia z bezdôvodného obohatenia premlčí za tri roky, a ak ide o úmyselné bezdôvodné obohatenie, za desať rokov odo dňa, keď k nemu došlo. (3) Ak sú účastníci neplatnej alebo zrušenej zmluvy povinní navzájom si vrátiť všetko, čo podľa nej dostali, prihliadne súd na námietku premlčania len vtedy, ak by aj druhý účastník mohol premlčanie namietať."

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

Pokiaľ máte záujem o konzultáciu, potom si ju môžete objednať na tomto odkaze https://ficek.sk/dohodnut-termin-konzultacie.html


Trápi vás "Nebanková spoločnosť vymáha dlh" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nebanková spoločnosť vymáha dlh (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcem vás pekne poprosiť o radu, čo robiť. Mám problém s nebankovou spoločnosťou, ktorá mi vyvoláva dennodenne aj 3×. Dňa 3. júla 2017 som prešla bankrotom, čo som im oznámila a doložila listinami o bankrote. Bola som aj na polícii, kde nechceli prijať trestné oznámenie. Mám aj rozhodnutie o zastavení exekúcie. Písala som aj JUDr. Žitňanskej, odkázala ma na CPP. Vraj nemám reagovať. Pohotovosť sa vyhráža a vyvoláva. Úver som mala presne od 28. septembra 2007. Vopred vám ďakujem a prajem veľa úspechov. Š.

Odpoveď: Nebanková spoločnosť vymáha dlh

(odpoveď odoslaná: 30.08.2024)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že ste nebankpvej spoločnosti oznámili, že ste prešli osobným bankrotom v roku 2017. Ak je to tak, potom v prípade komtaktovania zo strany nebankovej prípadne vymáhačsklej spoločnsoti oznámte telefonicky, že ak sú právneho názoru, že ich nárok je dôvodný, aby podali žalobu na súd. Súd však návrh v celom rozsahu zamietne.

Vy nič nepodpisujte, žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach, dohodu o zrážkach prípadne listinu, z ktorej by vyplývalo, že pri čiastočnej úhrade dlhu vám zostatok odpustia. Neuhradzujte ani jeden jediný cent.


Podotázka: Nebanková spoločnosť vymáha dlh (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, prosim o radu. V roku 2002 som si vzala nebankovú pôžičku, presnú sumu neviem, približne 30 000 korún. Teraz požadujú 4 500 eur. V roku 2009 som odišla zo Slovenska, nikto sa neozval. V roku 2016 mi zomrel manžel, vtedy sa prihlásili veritelia, ktorým som splatila dlžnú sumu, okrem nebankovej spoločnosti. Teraz som zistila, že v roku 2021 bolo vložených 10 eur. Ako mám postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Nebanková spoločnosť vymáha dlh

(odpoveď odoslaná: 17.08.2024)

Dobrý deň, vo veci úvodom poznamenávame, že ak ide o pohľadávku z roku 2001 na sumu cca 30000 Sk, a neodšlo k jej úhrade v prospech nebankpvej spoločnosti v lehote splatnosti, resp. v splátkach podľa zmliuvy o pôžičke, premlčacia doba plynie od prvého dňa od kedy nebola splatná splátka uhradená. Premlčacia doba je 3 roky v zmysle ust. § 101 Občianskeho zákonníka. Premlčacia doba plynula teda najneskoršie v roku 2004. Ak v uvedenej premlčacej dobe 3 rokov nebol podaný návrh na súd, ktorým by ste boli zaviazaná k úhrade dlžnej sumy, potom je nárok nebankovej spoločnosti premlčaný. V príapde, že by nebanková spoločnosť podala návrh na súd, vy vznesiete námietku premlčania a súd návrh zamietne.

Ak sa vám teraz ozvala nebanková spoločnosť s výzvou k úhrade, potom nič neuhradzujte, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy, prípadne listinu, z ktorej by vyplývalo, že pri čiastočnej úhrade dlhu vám zostatok odpustia.

Nepíšete v otázke kto uhradil v roku 2021 sumu 10 € titulom splátky. Uvádzame, že v zmysle ust. § 558 Občianskeho zákonníka táto úhrada 10 € nemá vplyv na plynutie premlčacej doby, ktorá už aj tak dávno uplynula a neznamená to ani uznanie premlčaného dlhu, čo vyplýva z ust. § 558  Občianskeho zákonníka :

"Ak niekto uzná písomne, že zaplatí svoj dlh určený čo do dôvodu aj výšky, predpokladá sa, že dlh v čase uznania trval. Pri premlčanom dlhu má také uznanie tento právny následok, len ak ten, kto dlh uznal, vedel o jeho premlčaní."

Ak by išlo o obchodnoprávny vzťah, potom úhrada splátky v zmysle ust. § 323 a § 407 Obchodného zákonníka má následky uznania záväzku.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Nebanková spoločnosť vymáha dlh (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, po viac ako 15 rokoch sa mi dnes ozvala exekútorka, že dlhujem nebankovke Pohotovosť 2x 4000 € a že keď sa vieme dnes dohodnúť, tak treba iba zaplatiť polovicu z každej pôžičky. Ďakujem.

Odpoveď: Nebanková spoločnosť vymáha dlh

(odpoveď odoslaná: 12.08.2024)

Dobrý deň, dovoľujeme si vysloviť pochybnosť, že vás kontaktovala telefonicky exekútorka zo SR s tým, že keď uhradíte polovicu dlhu, a zostatok vám odpustí.
Exkútor takúto formu komunikácie nevolí.


Uvádzame, že ak vo veci nie je vydaný paltobný rozkaz alebo rozsudok súdu, ktorý by vás zaväzoval k úhrade dlžnej sumy, potom nič neuhradzujte. Platí zo zákona premlčacia doba, ktorá je 3 roky v zmysle ust. § 101 Občianskeho zákonníka na podanie návrhu na súd. Ak žaloba podaná nebola, nárok bude premlčaný a žiadny exekútor nemôže dostať poverenie na vykonanie exekúcie, lebo neexistuje exekučný titul. Pani po telefóne určite nebola exekútorka. Na telef. výzvu nereagujte a nič neuhradzujte ani jeden jediný cent, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu ani na tom základe, že ak časť uhradíte, zostatok vám odpustia.


Trápi vás "Nebanková spoločnosť vymáha dlh" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nebanková spoločnosť vymáha dlh (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, potrebovala by som pomoc. Po 20 rokoch mi volajú, že mám zaplatiť 80 eur, že som mala nezaplatenú čiastku za splátku chladničky. Mala som na splátky chladničku, ale už si nepamätám v ktorom roku. Kontaktuje ma pani M. Neviem, či môžu žiadať peniaze, keď je to taká dlhá doba. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nebanková spoločnosť vymáha dlh

(odpoveď odoslaná: 30.07.2024)

Dobrý deň, pani M. je v našej poradni nejako často spomínaná /vymáhačská spoločnosť/.

Uvádzame, že aj keď ide o malú sumu a vo veci nebolo vydané žiadne súdne rozhodnutie, ktoré by vás zaväzovalo k úhrade dlžnej sumy, potom nič neuhradzujte. Uplynula rpemlčacia doba, ktorá v zmysle ust. § 101 Občianskeho zákonníka už dávno uplynula a veriteľ si v uvedenej dobe neuplatnil svoje právo na súde. Nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach a podobne. Nič neuhradzujte. Veriteľ mal dostatom času, aby vec riešil v rámci premlčacej doby.


Podotázka: Nebanková spoločnosť vymáha dlh (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, pred pár dňami nám prišiel do schránky lístok, že máme kontaktovať nejakú pani v súrnej veci. Prišiel na manželovo meno. Zistili sme, že je to nejaká pani M. a že môj manžel má dlh voči nebankovej spoločnosti ešte z roku 2009. Stále nám každý deň volajú a žiadajú zaplatiť časť, pričom zvyšok odpustia. Žiadny list neprichádza. Ako sa voči nim brániť, aby nevyvolávali? Každý deň volajú z iného čísla, všetko blokujeme, ale dokedy nás budú otravovať? Ja ako manželka mám strach, čo bude, ak sa to nezaplatí. Ďakujem krásne.

Odpoveď: Nebanková spoločnosť vymáha dlh

(odpoveď odoslaná: 18.07.2024)

Dobrý deň, riešenie problematiky je jednoduché :

Ak von veci nebol vydaný žiadny rozsudok alebo platobný rozkaz, ktorým by bol manžel zaviazaný k úhrade dlžnej sumy, potom nič uvedenej pani neuhradzujte /s jej menom sme sa v našej poradni už stretli/, lebo vy v podstate ani neviete o koho ide.

Podstatné vo veci je to, od kedy je manžel v omeškaní s úuhradou splatnej splátky. Ak je to viac ako 3 roky /čo aj predpokladáme/, a nebanková spoločnosť nepodala návrh na súd v premlčacej dobe 3 roky v súlade s ust. § 101 Občianskeho zákonníka, potom je jej nárok premlčaný. Manžel a ani vy nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach, dhodu o zrážkach prípadne listinu, z ktorej by vyplývalo, že pri čaistočnej úhrade dlhu vám zostatok odpustia.

Neuhradzujte ani jeden jediný cent !

 

 


Podotázka: Nebanková spoločnosť vymáha dlh (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mám problém s nebankovou spoločnosťou. Po tom, čo mi v februári 2014 ukradli osobné doklady, si niekto vzal pôžičku na moje meno. Ukradnutie dokladov bolo nahlásené na polícii, o čom existuje záznam. Neskôr, v roku 2017, ma nebanková spoločnosť žalovala za nesplácanie úveru. Až vtedy som sa dozvedela, že mám problém. V roku 2018 bol rozsudok súdu v môj prospech (súd zamietol žalobu), pretože som preukázala neplatnosť tvrdení od nebankovej spoločnosti. Napriek tomu mám posledné dni výhražné telefonáty od uvedenej spoločnosti, ktorá ma obviňuje z nesplácania pôžičky, narastania úrokov a z toho, že som úverová podvodníčka. Udalosť som opísala veľmi stručne, pretože si musím podrobne zosumarizovať niektoré udalosti vzhľadom na časový odstup. Potrebujem poradiť, ako mám ďalej postupovať, pretože situácia je pre mňa už neúnosná (dnes to boli 2 telefonáty a 1 SMS). V každom prípade mám záujem tento môj prípad medializovať. Ďakujem. S pozdravom, [meno]

Odpoveď: Nebanková spoločnosť vymáha dlh

(odpoveď odoslaná: 15.06.2024)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že súd žalobu nebankovej spoločnosti zamietol. Vy sa preto nateraz nemáte čoho obávať, keďže žaloba bola zamietnutá a súd už o nej nemôže rozhodovať /v práve platí prekážka rozsúdenej veci = res iudicata/.

Na telefonáty nijako nereagujte /treba upraviť nastavenia v telefóne - bolokovať tel. čísla/. Medializovanie cestou komerčných médií je tiež riešením /napr. TV JOV/, vaše meno zverejnené nebude. Uvádzame však, že problematika ako ju aj vy uvádzate je v našej poradni na dennom poriadku aj niekoľko krát, preto komerčná TV by potom musela v podstate celé televízne noviny venovať praktikám nebankových spoločností. Napriek tomu odporúčame kontaktovať komerčné média.

Vy nič nepodpisujte, žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach a podobne. Nebanková spoločnosť skúša Vás ako fyzickú osobu, voči ktorej súdny spor prehrala.


Trápi vás "Nebanková spoločnosť vymáha dlh" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nebanková spoločnosť vymáha dlh (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, môj otec bol za svojho života oddlžený v plnom rozsahu. Som jediným dedičom a chcel by som vedieť, či sa môže nebanková spoločnosť prihlásiť do dedičského konania, ak bol môj otec oddlžený a už uplynula aj premlčacia doba. Ďakujem.

Odpoveď: Nebanková spoločnosť vymáha dlh

(odpoveď odoslaná: 04.03.2024)

Dobrý deň,
ak bol otec oddĺžený potom sa nemáte čoho obávať. Nebankovej spoločnosti nemôžete zabrániť, aby svoju "pohľadávku" prihlásili do dedičského konania.

V prípade, že by došlo k úmtiu otca, v zmysle práva ak bol oddĺžený, nemá žiadne dlhy u nebankovej spoločnosti.  Nebankovej spoločnosti otec a ani vy nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o zrážkach, prípadne listinu, z ktorej by vyplývalo, že pri čiastočnej úhrade dlhu mu zostatok odpustia. Nebankové spoločnosti často nerešpektujú oddĺženie dlžníka súdom a často žiadajú úhradu dlhu s úžerníckymi úrokmi.

Nič neuhradujte nebankvej spoločnosti.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nebanková spoločnosť vymáha dlh" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.