Si advokát? Chceš napredovať v kariére? Nezmeškaj príležitosť stať sa súčasťou prestížnej advokátskej kancelárie!
Klikni sem pre viac informácií.
Máte
otázku?

Spáchanie trestného činu v skúšobnej dobe


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Banská Bystrica

Otázka: Spáchanie trestného činu v skúšobnej dobe

Dobrý deň, rád by som sa opýtal na nasledujúcu situáciu. Môj rodinný príslušník má podmienučný trest, ktorý má skúšobnú dobu dva roky. No v polovici tohoto obdobia sa dopustil toho istého činu. Bol odsúdený za marenie úradného rozhodnutia alebo vyšetrovania, momentálne si nie som istý konkrétnymi detailmi. Aktuálne sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe. Moja otázka znie: Môžu ho aj po takomto treste prepustiť na slobodu? Je totiž živiteľom rodiny, až doteraz sa venoval svojej rodine a vedie normálny život. Navyše má čistý trestný register.

Odpoveď: Spáchanie trestného činu v skúšobnej dobe

Dobrý deň

ustanovením § 49 ods. 2 TZ sa predchádza tomu, aby súd uložil podmienku na podmienku. Podľa § 50 ods. 4 ak odsúdený viedol v skúšobnej dobe riadny život  a riadne vykonal iné uložené sankcie a plnil uložené obmedzenia a povinnosti, súd vysloví, že sa osvedčil; inak nariadi nepodmienečný trest odňatia slobody, a to prípadne už v priebehu skúšobnej doby. Výnimočne môže súd vzhľadom na okolnosti prípadu ponechať podmienečné odsúdenie v platnosti, hoci odsúdený konaním spáchaným v skúšobnej dobe dal príčinu na nariadenie výkonu trestu, a súčasne môže ustanoviť 1) probačný dohľad 2) primerane predĺžiť skúšobnú dobu 3) ustanoviť doteraz neuložené primerané obmedzenia. Avšak, ak sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe je možné predpokladať, že trest mu premenia a za nový testný čin (spáchaný počas skúšobnej doby) mu uložia nový trest.

 

Trápi vás "Spáchanie trestného činu v skúšobnej dobe" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Spáchanie trestného činu v skúšobnej dobe (Trestné právo)

Dobrý deň! Chcela by som sa opýtať o situáciu môjho známeho, ktorý bol už viackrát obvinený z krádeže. Teraz mu bola podmienka na 2 roky obnovená na 10 mesiacov, a to právoplatne. Počas podmienky bol znovu chytený pri krádeži alkoholu. Momentálne je už 3 mesiace vo väzbe. Chcela by som vedieť, či sudca berie do úvahy aj skutočnosť, že bol v minulosti už trestaný? Za odpoveď vopred ďakujem!

Odpoveď: Spáchanie trestného činu v skúšobnej dobe

(odpoveď odoslaná: 17.10.2017)

Dobrý deň. Pokiaľ osoba spáchala postupne viacero trestných činov, možno hovoriť o tzv. recidíve. Pritom recidíva má aj závažné trestnoprávne dôsledky pokiaľ ide o rozhodovanie o ukladaní trestu. Recidíva sa totiž považuje za jednu z priťažujúcich okolností v zmysle ustanovenia § 37 písm. h) Trestného zákona.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Spáchanie trestného činu v skúšobnej dobe" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.