Máte
otázku?

Následky neosvedčenia sa v skúšobnej dobe


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Žilina

Otázka: Následky neosvedčenia sa v skúšobnej dobe

Dobrý deň, V skratke, Kriminálna polícia mi v lete roku 2015 v meste na strednom slovensku prehľadala auto a našla zhruba 1 a pol gramu marihuany (obsah 13% cca 180mg THC v čistom stave čo je podľa KEÚ 6 - 18 obvykle jednorázových dávok).Bol som obvinený (§171 ods.1 po mesiaci prekvalifikované na §171 ods.1, ods.2), vypovedal som a všetko sa vyriešilo bez zbytočných prieťahov a bez obmedzovania mojej slobody a vo výsledku mi prišli poštou dokumenty ktoré hovoria o tom, že mi bol uložený podmienečný trest na 12 mesiacov. Na jar roku 2016 som v meste na západnom slovensku bol zastavený hliadkou štátnej polície.Nakoľko som fajčil niekoľko desiatok minút predtým v aute a policajt to cítil tak som sa priznal k tomu, že som jazdil pod vplyvom marihuany a tak ma vzali so sebou na stanicu a následne do CPZ na 4 dni.Počas tejto procedúry sme boli u lekára u ktorého som odmietol odovzdať krv (odporučili mi to samotní policajti).Po 4 dňoch v CPZ som sa dostal pred súd kde som sa obával, že ma vzhľadom na podmienku z leta 2015 neminie väzenie ale minulo.Sudca mi uložil pokutu vo výške niekoľko stoeuro a zákaz viesť mot. vozidlo + ak som dobre pochopil ďaľšiu podmienku. Hneď na nový rok 1.1.2017 mi otec (ktorý býva na adrese mojho trv. bydliska) volal, že mi na bývalé trv. bydlisko prišla pošta z prokuratúry (list teda odoslali na zlú adresu).List bol doručený už 23.12.2016 ale vedomosť o ňom som nadobudol až 1.1. a prevzal ho teda hneď 2.1. V liste stálo, že vzhľadom na končiacu sa podmienku z leta 2015 si ma prokurátor nechal preveriť a zistil, že som spáchal ďalší trestný čin (teda ten z jari roku 2016) a ja som sa tým pádom neosvedčil takže sa v trestnom stíhaní z leta 2015 pokračuje. Rád by som sa opýtal ako je možné sa brániť alebo či je z tejto situácie ešte východisko mimo väzby.Ďakujem veľmi za prípadnú pomoc a prajem pekný deň

Odpoveď: Následky neosvedčenia sa v skúšobnej dobe

Dobrý deň,

hoci uvádzate, že za skutok v lete 2015 Vám bol uložený trest odňatia slobody podmienečne odložený na dobu 12 mesiacov, z celkového kontextu Vašej otázky vyplýva, že v skutočnosti Vám pravdepodobne v lete 2015 prokurátor alebo samosudcom svojím rozhodnutím podmienečne zastavil trestné stíhanie s tým, že Vám určil lehotu jedného roka ako skúšobnú dobu.

Keďže ale prokurátor zistil, že ste spáchali počas skúšobnej doby trestný čin (za ktorý ste už boli aj odsúdený), dospel k názoru, že ste počas skúšobnej doby neviedli riadny život (ktorý sa okrem iného vyznačuje tým, že daná osoba okrem iného riadne plní všetky svoje právne povinnosti, nedopúšťa sa priestupkov, trestných činov a pod.). Z tohto dôvodu prokurátor postupoval podľa § 217 ods. 1 Trestného poriadku, podľa ktorého ak nevedie v skúšobnej dobe obvinený riadny život, vydá prokurátor uznesenie o pokračovaní v trestnom stíhaní.

Teda z uvedeného vyplýva, že bude ďalej prebiehať trestné stíhanie v ktorom sa bude rozhodovať tak o tom, či ste spáchali trestný čin ako aj o prípadnom treste za tento trestný čin. Z toho, že sa bude pokračovať v trestnom stíhaní ešte nevyplýva, aký trest Vám bude súdom uložený. Právne predpisy nevylučujú aby Vám aj v konaní o tomto trestnom čine bol uložený iný trest ako je trest odňatia slobody, samozrejme za predpokladu, že Vás súd uzná za vinného zo spáchania daného trestného činu, pre ktorý ste obvineným. 

Trápi vás "Následky neosvedčenia sa v skúšobnej dobe" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Následky neosvedčenia sa v skúšobnej dobe" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.