Máte
otázku?

Prenájom bytu bez súhlasu spoločenstva a vlastníkov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trenčín

Otázka: Prenájom bytu bez súhlasu spoločenstva a vlastníkov

Dobrý deň, bývam v bytovom dome, kde sú štyri byty, všetky v súkromnom vlastníctve. Jeden vlastník svoj byt prenajal bez súhlasu spoločenstva. Ako mám postupovať, ak chcem získať informáciu o tom, čo je predmetom nájmu? Nájomca poškodzuje náš majetok a narušuje pokoj v bytovom dome. Ďakujem, H.

Odpoveď: Prenájom bytu bez súhlasu spoločenstva a vlastníkov

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že bytu v bytovom dome sú vo vlastníctve jednotlivých vlastníkov bytov. Ak je to tak, potom je oprávnením vlastníka bytu dať byt do nájmu inej osobe a k tomuto úkonu nepotrebuje súhlas ostatných vlastníkov bytov. Vlastník bytu môže prenajať samozrejme len výlučne svoj byt.

Ak máte zriadené spoločenstvo vlastníkov bytov, potom je vlastník bytu povinný v zmysle ust. § 11 ods. 9 zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov nahlásiť zmeny počtu osôb v byte :

 

"Vlastník bytu je povinný oznámiť bez zbytočného odkladu správcovi alebo spoločenstvu zmeny v počte osôb, ktoré užívajú byt súvisle minimálne počas dvoch mesiacov. Ak vlastník byt neužíva, je povinný oznámiť správcovi alebo spoločenstvu svoju adresu a každú jej zmenu."   Nevieme aké problémy sú s nájomcom, bytu, ale treba ho upozorniť na dodržiavanie domového poriadku, prípadne  problémy oznámiť vlastníkovi bytu, prípadne kontaktovať políciu ak dochádza k narušovaniu nočného pokoja.

Trápi vás "Prenájom bytu bez súhlasu spoločenstva a vlastníkov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Prenájom bytu bez súhlasu spoločenstva a vlastníkov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.