Máte
otázku?

Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Správne právo, Trenčín

Otázka: Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu

Vzťahuje sa na povinnosť ohlásiť drobnú stavbu premlčacia doba? Medzi mojím pozemkom a susedovým je vybudovaný plot, ktorý tam stojí už dvanásť rokov. Sused ma dnes, po 12 rokoch, žiada o doklad, ktorý by potvrdzoval, že som si splnil ohlasovaciu povinnosť na obecnom úrade. Rovnako ma žiada o doklad, ktorý by potvrdzoval, že som si splnil ohlasovaciu povinnosť, keď som menil škridlu na dome. To bolo približne pred 16 rokmi. Musím priznať, že som si vtedy ohlasovaciu povinnosť nesplnil.

Odpoveď: Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu

Dobrý deň,

pri právnych povinnostiach ustanovených vo verejnom práve (napr. v stavebnom práve ako je tomu aj vo Vašom prípade) sa inštitút premlčanie neuplatňuje. Ten je typický pre súkromnoprávne vzťahy.

Oplotenie je drobnou stavbou (§ 139b  ods. 7 písm. b) stavebného zákona). Zmena škrídly je stavebnou úpravou, ktorá sa považuje podľa stavebného zákona za zmenu dokončenej stavby (§ 139b ods. 5 písm. c) stavebného zákona).

Z Vášho opisu skutkového stavu vyplýva, že v oboch prípadoch ste boli povinný minimálne uvedenú výstavbu či stavebnú úpravu ohlásiť na stavebnom úrade (§ 55 a nasl. stavebného zákona). V prípade stavieb, na ktoré postačuje ohlásenie nie je možné ohlásenú činnosť vykonať skôr, ako stavebníkoví zašle stavebný úrad oznámenie o tom, že proti ich uskutočneniu nemá námietky. Stavebník nesmie vykonávať dané stavebné práce skôr, ako mu bude vydané uvedené oznámenie (resp. stavebné povolenie - ak pri danej stavbe nepostačuje ohlásenie). Ak ste teda uvedené stavby, resp. zmenu dokončenej stavby uskutočnili skôr, ako Vám boli vydané uvedené oznámenie, resp. rozhodnutia, porušili ste stavebný poriadok a dopustili ste sa priestupku podľa § 105 ods. 1 písm. a) stavebného poriadku (resp. § 105 ods. 2 písm. a) stavebného poriadku - ak by stavebný úrad dospel k záveru, že na danú stavbu nepostačuje ohlásenie).

Súčasne ale § 20 zákona o priestupkoch ustanovuje, že priestupok nemožno prejednať, ak od jeho spáchania uplynuli dva roky.

Vo Vašom prípade je zrejmé, že od spáchania priestupku ustanovený čas už uplynul. Teda vychádzajúc z uvedeného, hoci ste sa dopustili priestupkov podľa stavebného poriadku, Vaša zodpovednosť za ne už zanikla. Ďalej je potrebné rovnako uviesť, že Váš sused nie je oprávnený požadovať od Vás predloženie stavebných rozhodnutí, na základe ktorých ste menili Vašu stavbu na Vašom pozemku, resp. stavali oplotenie, ktoré na jeho pozemok nezasahuje.

Trápi vás "Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu (Správne právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom prístrešku pri vinárskej chatke, ktorý sme pristavili pred piatimi rokmi bez nahlásenia drobnej stavby. Prístrešok má približne 15 štvorcových metrov a je postavený na štyroch hranoloch, ktoré sú ukotvené v zemi do kovových úchytiek. Rovnako je ukotvený aj k stene pomocou kovových úchytek. Rada by som požiadala o dodatočné povolenie. Dočítala som sa tiež o dvojročnej premlčacej dobe ohlásenia, preto prosím o radu, ako to vlastne je. V rôznych zdrojoch sa píše o potrebe drobnej stavby, stavebného povolenia a dokonca o premlčaní, čo je pre mňa mätúce. Ďakujem za informáciu.

Odpoveď: Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu

(odpoveď odoslaná: 26.01.2024)

Dobrý deň,

v prípade ohlásenia drobnej stavby sa v písomnom oznámení stavebného úradu uvádza, že stavebník môže začať uskutočnovať ohlásenú stavbu do dvoch rokov odo dňa jeho doručenia. Tie 2 roky sú lehota, v ktorej musí začať stavať drobnú stavbu, ak ju nezačne počas tejto lehoty stavať, dôjde k premlčaniu a musel by podať novú žiadosť ohlásenia drobnej stavby. Tým, že oznámením stavebného úradu nedisponujete, nakoľko ste postavili prístrešok bez ohlásenia tak sa Vás táto lehota netýka. Stavebné povolenie by ste potrebovali vtedy, ak by sa na Vašom pozemku nenachádzala žiadna hlavná stavba alebo by zastavaná plocha prevyšovala 25m2 a výšku 5m, prípadne ak by stavebný úrad určil, že stavbu možno uskutočniť len na základe stavebného povolenia. Ak by však na Vašu stavbu (prístrešok) postačovalo len ohlásenie drobnej stavby nie je možné použiť postup podľa §88a Konanie o dodatočnom povolení stavby, a to z dôvodu, že uvedené konanie sa týka len stavby, ktorá bola postavená bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním a neohlásenej jednoduchej stavbe alebo jej zmene, ak bola určená na ohlásenie. Preto sa toto ustanovenie na drobné stavby, pre ktoré by postačilo ohlásenie neuplatňuje a stavebný úrad by Vám mohol nariadiť odstránenie stavby.

Odporučili by sme Vám, ak by to bolo technicky možné, že by ste prístrešok zložili a podali by ste si na stavebný úrad ohlásenie drobnej stavby a po tom ako Vám stavebný úrad zašle, že s ohlásením nemá námietky, by ste už legálne namontovali prístrešok naspäť. Prípadne môžete počkať na účinnosť nového stavebného zákona (pôvodne od 01.04.2024 - bolo však medializované odloženie účinnosti, odporúčame Vám preto si to sledovať) v zmysle, ktorého stavebný úrad na žiadosť vlastníka stavby osvedčí spôsobilosť stavby na prevádzku aj vtedy ak ide o stavbu zhotovenú bez ohlásenia.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu (Správne právo)

Dobrý deň, mám otázku. Prenajal som si pozemok od cirkvi, na ktorom som si postavil záhradnú chatku s rozmermi 4,5 x 3m. Môže mi ju starosta zrušiť a ak áno, ako by som mal postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu

(odpoveď odoslaná: 15.07.2023)

Dobrý deň,
vo vami uvedenom prípade je potrebné postupovať podľa ust. § 57 a nasl. stavebného poriadku a dodatočne ohlásiť drobnú stavbu stavebnému úradu /citujeme/ :

§ 57 ods. 1 :

Stavebník je povinný uskutočnenie stavieb, stavebných úprav a udržiavacích prác uvedených v § 55 ods. 2 vopred písomne ohlásiť stavebnému úradu. K ohláseniu drobnej stavby pripojí jednoduchý situačný výkres; ak ide o jednoduchú stavbu podľa § 55 ods. 2 písm. a), pripojí podklady s náležitosťami žiadosti o stavebné povolenie a projektovú dokumentáciu. Stavebný úrad môže určiť, že ohlásenú drobnú stavbu, stavebnú úpravu alebo udržiavacie práce možno uskutočniť len na základe stavebného povolenia.

§ 88a/ :

Ak stavebný úrad zistí, že stavba bola postavená bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním, začne z vlastného podnetu konanie a vyzve vlastníka stavby, aby v určenej lehote predložil doklady o tom, že dodatočné povolenie nie je v rozpore s verejnými záujmami chránenými týmto zákonom, najmä s cieľmi a zámermi územného plánovania, a osobitnými predpismi. Ak bola stavba začatá bez právoplatného stavebného povolenia, ktoré už bolo vydané, stavebný úrad posúdi súlad stavby s verejnými záujmami na základe záväzných stanovísk podľa § 140b a podkladov predložených v stavebnom konaní."

 

K žiadosti pripojíte súčasne aj nájomnú zmluvu s cirkvou a písomný súhlas vlastníka pozemku, že voči postaveniu drobnej stavby nemá námietky a súhlasí s drobnou stavbou. Vychádzame totiž z predpokladu, že v samotnej nájomnej zmluve nie je uvedený súčasne aj súhlas vlastníka pozemku na postavenie drobnej stavby.


Podotázka: Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu (Správne právo)

Dobrý deň, Prosím, sme dvaja spoluvlastníci dvora. Môj spoluvlastník na začiatku dvora postavil prístrešok na dve autá bez môjho vedomia. V dôsledku toho je dvor neprejazdný. Je drzý a ja nemôžem využívať nič svoje. Môžete mi poradiť, ako sa môžem brániť?

Odpoveď: Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu

(odpoveď odoslaná: 08.02.2023)

Dobrý deň,

 

ak chcel Váš spoluvlastník postaviť prístrešok na Vašom spoločnom dvore tak potreboval k tomu aj Váš súhlas, že súhlasíte s touto drobnou stavbou. Ak to postavil bez Vášho vedomia, je zrejmé, že prístrešok postavil buď na čierno, a to bez toho, aby ho ohlásil na príslušnom stavebnom úrade, alebo ak ho ohlásil a dostal súhlas stavebného úradu, že nemajú proti tejto drobnej stavbe námietky došlo k pochybeniu na strane úradníka. V zmysle § 139b ods. 7 sa drobnú stavbu považujú prízemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a výška 5 m, napríklad kôlne, práčovne, letné kuchyne, prístrešky, zariadenia na nádoby na odpadky, stavby na chov drobného zvieratstva, sauny, úschovne bicyklov a detských kočíkov, čakárne a stavby športových zariadení. V zásade pre drobné stavby postačuje ich ohlásenie, preto by som Vám najskôr odporučil overiť si na stavebnom úrade, či uvedenú žiadosť o ohlásenie drobnej stavby zo strany Vášho spoluvlastníka evidujú, a ak nie, tak môžete podať podnet na výkon štátneho stavebného dohľadu, v rámci, ktorého stavebný úrad bude skúmať, či spoluvlastník splnil alebo nesplnil ustanovenia stavebného zákona. Ak ich porušil, tak stavebný úrad môže vlastníkovi drobnej stavby postavenej bez písomného oznámenia stavebného úradu nariadiť jej odstránenie. Ak by však nastala situácia, že spoluvlastník si ohlásenie podal a stavebný úrad mu vydal súhlas, aj napriek tomu, že nepreukázal Váš súhlas ako spoluvlastníka, je nevyhnutné zaslať príslušnej prokuratúre podnet, aby prešetrila zákonnosť postupu orgánu verejnej správy. 

 


Trápi vás "Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu (Správne právo)

Dobrý deň, v roku 1993 sme si svojpomocne postavili most cez potok k našemu domu, nemali sme žiadne povolenie ani ohlásenie na obecný úrad. Môže nám byť teraz vystavená nejaká pokuta alebo je to už premlčané? Môžeme si teraz dať nejaké ohlásenie alebo ako by sme mali postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu

(odpoveď odoslaná: 15.08.2022)

Dobrý deň, ďakujeme za prejavenú dôveru.

Vo veci premostenia potoka vám zo strany obce ako stavebného úradu nemôže byť udelená pokuta z dôvodu neohlásenia drobnej stavby a to z jednoduchého dôvodu, že uplynula premlčacia doba na jej uloženie /§ 20 zákona o priestupkoch - premlčacia doba je dva roky/.

Vo veci odporúčam podať v súlade s ust. § 88a/ a nasl. stavebného poriadku žiadosť o dodatočné povolenie stavby. Ide o inžiniersku stavbu a preto pred podaním žiadosti odporúčam kontaktovať odborníka na uvedenú stavbu, aby ste k žiadosti o dodatočné povolenie stavby predložili všetky doklady, vrátane súhlasu vlastníka pozemku, správy ciest, a pod.


Podotázka: Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu (Správne právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako je to s ohlásením drobnej stavby, keď chcem zaviesť v súkromnom byte plynové kúrenie a niektorí spoluvlastníci bytov mi na to nechcú dať súhlas. Ako mám postupovať ďalej? Súčasné kúrenie je veľmi neekonomické a pre mňa nevyhovujúce. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu

(odpoveď odoslaná: 13.10.2018)

Dobrý deň,

odpojiť byt z vykurovacej sústavy v bytovom dome by ste mohli len na základe súhlasného stanoviska všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v bytovom dome a stavebného povolenia vydaného stavebným úradom, ktorý súhlas vlastníkov bytov bude vyžadovať v preukázanej forme /písomne/.

Podľa vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví č.  630/2005 Z.z., ktorou sa ustanovuje teplota teplej úžitkovej vody na odbernom mieste, pravidlá rozpočítavania množstva tepla dodaného na prípravu teplej úžitkovej vody a rozpočítavania množstva dodaného tepla, by ste sa aj naďalej museli podieľať na úhrade fixnej zložky za dodávku tepla v bytovom dome, nakoľko dochádza k prestupom tepla zo susedných bytov, zvislú vykurovaciu sústavu odstrániť z bytu nemôžete. 

 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu (Správne právo)

Dobrý deň. Chcel by som sa Vás opýtať na nasledujúcu vec. V roku 2009 som položil zámkovú dlažbu pred svoju bránu a v rámci úpravy príjazdovej cesty som zasiahnuť aj do obecnej komunikácie. Túto skutočnosť som však nenahlásil starostovi obce. Teraz je proti mne uplatňovaná námietka, že ide o takzvanú čiernu stavbu a hrozí mi potencionálne súdne konanie. Chcem sa opýtať, či môže byť takáto vec premlčaná. Ďakujem a prajem príjemný deň.

Odpoveď: Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu

(odpoveď odoslaná: 13.12.2017)

 

Dobrý deň, 

ďakujeme  otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne :

1./ Podľa ust. stav. poriadku pokuta za neohlásenie stavby v zmysle ust. § 105 môže byť až 331 €.

2./ Podľa § 107  stavebného poriadku platí :   

Lehoty ukladania a výnosy pokút

"Pokutu možno uložiť iba do dvoch rokov odo dňa, keď sa orgán oprávnený na uloženie pokuty dozvedel o tom, že právnická osoba alebo fyzická osoba oprávnená na podnikanie porušila alebo nesplnila povinnosť (§ 106), najneskoršie však do 3 rokov odo dňa, keď došlo k porušeniu povinnosti alebo keď povinnosť mala byť splnená."

3./ Záver : Z uvedeného vyplýva, že v prípade uloženie pokuty by ste vzniesol námietku premlčania. Teda v súčasnosti v zmysle zákona Vám nemôže byť uložená pokuta. 

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Premlčanie povinnosti ohlásiť drobnú stavbu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.