Máte
otázku?

Vrátenie daru


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Nitra

Otázka: Vrátenie daru

Dobrý deň, som rozvedená. My sme nadobudli byt, no ja som sa vzdala svojho podielu. Takže môj ex-manžel ho mal vo vlastníctve. Neskôr ho daroval nášmu synovi, aby sa zbavil všetkého majetku. Ja som s touto situáciou súhlasila a zostala som v byte žiť so synom, kým môj ex-manžel odišiel. Syna som sama vychovávala a dnes už má 25 rokov. Neskôr syn daroval byt mne, takže je teraz na mojom mene. Urobil tak, pretože sa zadĺžil a ja som tieto dlhy uhradila. Teraz mi môj ex-manžel dal na vedomie, že chce, aby som byt vrátila jemu. Tvrdí, že ak s tým nesúhlasím, dá ma na súd. Takže ak môj syn, na nátlak ex-manžela, bude súdom žiadať vrátenie daru, akú mám šancu tento byt udržať? Môže mi ho súd odobrať? V živote som neporušila dobré mravy, žijem čestne a o byt sa starám - platím všetky súvisiace náklady. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vrátenie daru

Dobrý deň. Vaša otázka sa týka inštitútu darovania, konkrétne možnosti vrátenia daru. Zo zadanej otázky pritom vyplýva, že v rámci vlastníckych vzťahov k predmetu daru, ktorým je byt, došlo takpovediac k reťazeniu darovania. Najskôr totiž daroval Váš exmanžel byt Vášmu synovi a neskôr ho zase daroval syn Vám.

 

Všeobecne k darovaniu

Darovacia zmluva je v našom právnom poriadku upravená pomerne stroho a to v ustanoveniach § 628 až § 630 Občianskeho zákonníka.

Podľa ustanovenia § 628 Občianskeho zákonníka platí, že: „(1) Darovacou zmluvou darca niečo bezplatne prenecháva alebo sľubuje obdarovanému a ten dar alebo sľub prijíma. (2) Darovacia zmluva musí byť písomná, ak je predmetom daru nehnuteľnosť, a pri hnuteľnej veci, ak nedôjde k odovzdaniu a prevzatiu veci pri darovaní. (3) Neplatná je darovacia zmluva, podľa ktorej sa má plniť až po darcovej smrti.“

Podľa ustanovenia § 629 Občianskeho zákonníka platí, že: „Darca je povinný pri ponuke daru upozorniť na vady, o ktorých vie. Ak má vec vady, na ktoré darca neupozornil, je obdarovaný oprávnený vec vrátiť.“

Podľa ustanovenia § 630 Občianskeho zákonníka platí, že: „Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.“

Na základe darovacej zmluvy dochádza k darovaniu. Darovacou zmluvou sa pritom darca zaväzuje poskytnúť obdarovanému určitú vec (príp. viaceré veci) dobrovoľne a bezodplatne, pričom obdarovaný darovanú túto vec (príp. veci) prijíma.

Možno skonštatovať, že darovacia zmluva je najznámejšou a najtypickejšou bezodplatnou zmluvou. Bezodplatnosť darovacej zmluvy sa pritom prejavuje tým, že darca za poskytnutý dar nedostáva žiadnu majetkovú protihodnotu. Rovnako dôležitým znakom, ako je bezodplatnosť je aj dobrovoľnosť, čo znamená, že poskytnutie daru nesmie byť plnením určitej právnej povinnosti vplývajúcej napr. zo zmluvy alebo zo zákona.

Darovacia zmluva je zároveň typickým dvojstranný právny úkon, pretože na svoj vznik si vyžaduje dva prejavy vôle, a to ponuku daru zo strany darcu a prijatie tejto ponuky obdarovaným.

 

Vrátenie daru

Vrátenie daru je ako právny inštitú upravené vo vyššie citovanom ustanovení § 630 Občianskeho zákonníka a vo svojej podstate predstavuje osobitný spôsob zániku právneho vzťahu, ktorý vznikol v dôsledku darovania. Zákon darcovi umožňuje, aby sa domáhal vrátenia daru za predpokladu, že sa obdarovaný správa voči darcovi alebo voči členom darcovej rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.

Pre naplnenie uvedeného zákonného predpokladu je však relevantné iba také správanie sa obdarovaného, ktoré sa skutočne a objektívne prejavilo. Subjektívne presvedčenie darcu preto nie je v tomto smere rozhodujúce .

Domáhanie sa vrátenia daru je z právneho hľadiska jednostranný právny úkon darcu, ktorý smeruje k tomu, aby obdarovaný vrátil dar. Zákon formu tohto úkonu výslovne neupravuje, a to ani vtedy, ak je predmetom daru nehnuteľnosť (ako je tomu aj vo Vašom prípade). Zo všeobecných ustanovení o právnych úkonoch je však zrejmé, že ak ide o vrátenie daru, ktorým je nehnuteľnosť, výzva na vrátenie daru by mala byť realizovaná písomnou formou. Pritom z výzvy na vrátenie daru by mala byť zrejmá aj vôľa darcu smerujúca k tomu, aby mu obdarovaný predmet daru vrátil.

Darca má právo domáhať sa vrátenia daru jedine vtedy, ak sa obdarovaný správa voči nemu a členom jeho rodiny tak, že hrubým spôsobom porušuje dobré mravy. Čo sa však rozumie pod pojmom hrubé porušenie dobrých mravov zákon nijako nedefinuje.

V zmysle praxe treba pod hrubým porušením dobrých mravov rozumieť také porušenie, ktoré je sústavné alebo značnej intenzity. Preto predpokladom úspešného uplatnenia práva darcu na vrátenie daru nie je akékoľvek nevhodné správanie obdarovaného voči nemu alebo členom jeho rodiny, ale len také správanie, ktoré so zreteľom na všetky okolnosti konkrétneho prípadu možno kvalifikovať ako hrubé porušenie dobrých mravov. Vždy je preto nevyhnutné skúmať individuálne okolnosti každého jedného prípadu.

V praktickej rovine teda ide o hrubé porušenie dobrých mravov napríklad vtedy, ak sa obdarovaný dopúšťa fyzického násilia, hrubých urážok voči darcovi alebo členom jeho rodiny.

Pokiaľ ide o spôsob, akým má dôjsť k vráteniu daru, tento zákon žiadnym spôsobom neupravuje. Ak však obdarovaný s vrátením daru nesúhlasí, a teda výzvu darcu na vrátenie veci nerešpektuje, musí darca, pred uplynutím trojročnej premlčacej doby, uplatniť svoj nárok na vrátenie daru súdnou cestou. V rámci súdneho konania následne musí darca preukázať to, že došlo k naplneniu zákonných predpokladov na vrátenie daru upravený v ustanovení § 630 Občianskeho zákonníka.

 

Záver

Vychádzajúc zo zadanej otázky by sa vrátenia daru musel domáhať Váš syn voči Vám. Pritom ak by mal byť pri vrátení daru úspešný, musel by preukázať spomínané hrubé porušenie dobrých mravov z Vašej strany. Pritom toto hrubé porušenie dobrých mravov by sa muselo týkať priamo Vášho syna alebo členov jeho rodiny. Ak však tento zákonný predpoklad neexistuje, a teda nie je ho možné ani preukázať v prípadnom súdnom konaní, nemôže byť žaloba na vrátenie daru úspešná.

Trápi vás "Vrátenie daru" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vrátenie daru (Občianske právo)

Dobrý deň, potrebovala by som od vás právnu radu. Svokrovci darovali môjmu manželovi dom pred 20 rokmi. K domu patrí aj prístavba, ale všetko je prepojené - jedno kúrenie atď. My sme dom opravili a dali sme novú strechu na celý dom aj na prístavbu v dobrej viere, že to bude raz naše. Manžel má jednu sestru, tá býva 200 km od rodičov a navštevuje ich trikrát do roka. Svokrovci dali ústny sľub, že dcéra je ďaleko a keďže my bývame prakticky spolu, ibaže v prístavbe (oni majú svoju domácnosť - kuchyňu a dve izby), verili sme, že je to vyriešené. My sme si v prístavbe spravili kuchyňu. Prístavba je však napísaná na svokrovcov, čo sme neriešili, mysleli sme si, že majú lepší pocit, keď bývajú vo svojom, tak nech si to tak majú. No teraz sa vyjadrili, že tú prístavbu chcú ponechať dcére, ktorá tam nič neinvestovala a o rodičov sa nikdy nestarala. Svokrovci majú 77 a 82 rokov, a bez našej pomoci by už nezvládli život na dedine, kde sa kúri tuhým palivom. Nedá sa s nimi nijako pohnúť. Manžel už stráca nervy a chce, aby sme odišli niekam do zahraničia, nech pocítia, aké to je, keď ostanú bez pomoci. Moja otázka znie: môžu žiadať o vrátenie časti domu? Bolo by to považované za hrubé porušenie mravov? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, vaše meno

Odpoveď: Vrátenie daru

(odpoveď odoslaná: 18.07.2024)

Dobrý deň,

vaša situácia je právne komplikovaná a vyžaduje komplexnejšie posúdenie. Pri darovaní nehnuteľností môže darca dar odvolať pre hrubé porušenie dobrých mravov, ak sa obdarovaný správa voči darcovi alebo jeho blízkym nevhodne. 


Rodičia môžu požadovať vrátenie daru, avšak museli by preukázať, že existuje dôvod na odvolanie daru pre hrubé porušenie mravov. 

Prístavba patrí tomu, kto ju staval. Ak oni nie sú zapísaní na liste vlastníctva, tak na to nemajú nárok. 

Vaša investícia do stavby a jej celistvosti, a nepriznanie vlastníckeho práva k pristavbe, je komplikovaný právny problém. Ak vaši svokrovci pristavbu nepreniesli na vášho manžela písomne, stále zostáva ich vlastníctvom. Aj napriek veľkým investíciám do pristavby, ak nedošlo k písomnému dokladu o darovaní, právna situácia zostáva nezmenená.

Ďalej je potrebné zvážiť, či by právne konanie viedlo k ďalším konfliktom v rodine a ako by to mohlo ovplyvniť vaše budúce vzťahy. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vrátenie daru (Občianske právo)

Dobrý deň, darom som dostal pozemok od babičky a teraz sa súdime s podielnikom, ktorý tvrdí, že je jeho. Užíval ho 30 rokov. Ja mám 7/10 pozemku, sused má 3/10. Chcem vrátiť dar, lebo vraj babka mala požičané peniaze od suseda, ktoré boli vrátené. On tvrdí, že neboli, a chce celý pozemok pre seba. Nechcem sa stále súdiť, chcem vrátiť dar, pretože som o dlhších nevedel. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vrátenie daru

(odpoveď odoslaná: 01.07.2024)

Dobrý deň,

súčasná situácia, v ktorej sa nachádzate, je komplikovaná, ale existujú viaceré spôsoby, ako postupovať. Pretože ide o otázky súvisiace s vlastníctvom a možným vrátením daru, je potrebné posúdiť niekoľko kľúčových bodov.

Po prvé, pokiaľ ide o podielové spoluvlastníctvo, Vy a sused máte určený určitý podiel na pozemku, a to konkrétne Vy 7/10 a sused 3/10. Sused môže tvrdiť, že pozemok užíval, ale užívanie samo osebe neznamená nadobudnutie vlastníckeho práva.

Po druhé, pokiaľ ide o vracanie daru, občiansky zákonník umožňuje darcovi alebo obdarovanému žiadať o vrátenie daru v určitých prípadoch. Jeden z dôvodov na vrátenie daru môže byť vážny omyl alebo podvod, ak ste o dôležitých skutočnostiach nevedeli pri akceptácii daru. 

Tiež je možnosť sa so susedom dohodnúť a uzavrieť vec zmierom. Ja by som Vám odporúčal kontaktovať suseda a povedať mu, že sa nechcete súdiť, pretože to nemá zmysel a navrhnúť mu ukončenie súdneho konania. Pretože, ak nemáte záujem o pozemok a babka by nechcela vrátiť dar a nechcete sa ani s ňou súdiť, tak potom ten zmier môže byť riešením. 


Podotázka: Vrátenie daru (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím vás o radu ohľadom vracania darovaných peňazí (dedičstva) od vlastnej matky. V roku 2011 som bez akejkoľvek prosby alebo nátlaku obdržal finančný dar na môj účet od matky. Okolo roku 2015 som obdržal ďalšiu sumu. Peniaze prišli na môj účet a v poznámke pre prijímateľa bolo uvedené, že ide o dedičstvo, bez akejkoľvek uzavretej zmluvy. V roku 2017 som sa rozviedol a následne som si našiel novú priateľku, s ktorou som uzavrel manželstvo v roku 2024. Tu však vznikol problém zo strany matky, ktorá so sobášom nesúhlasila. Teraz na mňa vyvíja psychický tlak a žiada ma o vrátenie daru. Matku som nijak nenapadol, ani fyzicky, ani verbálne. Naopak, ona sa mi vyhráža. Je z jej strany takéto niečo možné? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vrátenie daru

(odpoveď odoslaná: 27.06.2024)

Dobrý deň, úvodom len poznámka, že súhlas matky na uzatvorenie manželstva nepotrebujete, ale táto skutočnosť je vám známa.

Pokiaľ vám matka darovala penia a v dokladoch z banky je uvedneé, že ide o dedičstvo, zrejem mala na mysli váš budúci podiel na dedičstve. Len uvádzame, že vám vaša mama nemže darovať dedičstvo po nej, lebo toto právne ani neexistuje, keďže vaša matka žije.

Ak teda vychádzame z toho, že vám matka dala peniaze titulom budúceho dedenia, potom by mohla teoreticky žiadať ich vrátenia titulom vydania bezôdvodného obohatenia. Tu však v zmysle ust. § 107 Občianskeho zákonníka platí premlčacia doba 2 až 3 roky, maximálne 10 rokov. 10 ročná premlčacia doba plynie odo dňa, keď k bezdôvodnému obohateniu došlo. Táto lehota by teoreticky mohla platiť len pre sumu, ktorú ste obdržali v rok 2015. Prijatá paltba v roku 2011 je už premlčaná ak by matka žiadala vydanie bezdôvodného obohatenia.

Ak by sme poslané peniaze na váš účet posúdili ako dar /najskôr ako dar/, v zmysle ust. § 630 Občianskeho zákonníka platí, že darca, teda matka,  sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Zrejme matka žiada vrátiť peniaze z dôvodu, že ste uzatvorili manželstvo so ženou, ktorá nevyhovuje jej predstavám, ale toto nie je dôvod na to, aby matka sa mohla domáhať vrátenia daru v zmysle ust. § 630 Občianskeho zákonníka.

V prípade problémov, hlavne v prípade tom, že by ste obdržali výzvu od advokáta matky, kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.

 


Trápi vás "Vrátenie daru" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vrátenie daru (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Od roku 2014 do roku 2020 mi pestúnski rodičia bez darovacej zmluvy posielali na účet malé čiastky (20-40 €) k narodeninám a meninám. Tiež mi bez darovacej zmluvy v roku 2018 zaplatili časť svadby - prevodom na môj účet. Už 2-3 roky sa takmer vôbec nebavíme, za tú dobu sme sa nestretli, nedošlo ani k SMS ani inej komunikácii. Ignorujem ich. Teraz, keď som po predvolaní bola vypovedať proti ich synovi, že nás sexuálne napádal, bol prokurátorom obvinený. Preto pestúni chcú finančné dary naspäť vo výške 1585 €, čo dokladujú výpisom z účtu. Chcú to riešiť súdnou cestou. Chcem sa opýtať, či je možné, že im to budem musieť zaplatiť, aj keď im reálne nič nedlžím, akurát moja pravdivá výpoveď dopomohla k tomu, aby bol ich syn obvinený. Ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie daru

(odpoveď odoslaná: 26.06.2024)

Dobrý deň,

podľa slovenského práva je darovacia zmluva právny úkon, kde darca niečo bezplatne prenecháva obdarovanému a ten dar alebo sľub prijíma (§ 628 Občianskeho zákonníka). Darovacia zmluva nemusí byť písomná, ak ide o hnuteľné veci a dar bol odovzdaný a prevzatý.

Existuje však možnosť odvolania daru, ak sa obdarovaný správa k darcovi alebo jeho rodine tak, že hrubo porušuje dobré mravy (§ 630 OZ). V takom prípade môže darca žiadať vrátenie daru. Váš prípad môže byť komplikovaný, ak pestúni tvrdia, že Vaše konanie poškodzujúce ich syna súvisí s hrubým porušením dobrých mravov. Avšak, odvolanie daru musí byť dostatočne opodstatnené a súd posúdi, či naozaj došlo k porušeniu dobrých mravov z Vašej strany.

Vašou povinnosťou bude obhájiť, že Vaša výpoveď bola pravdivá a nemá súvis so zámerom poškodiť darcov. 

Ak bude uznaný vinným, nepôjde z vašej strany o porušenie dobrých mravov a oni nebudú mať nárok na vrátenie darov. 


Podotázka: Vrátenie daru (Občianske právo)

Dobrý deň, potreboval by som poradiť. Jedná sa o to, že moja mama sa háda so svojím partnerom, ktorý je pre mňa nevlastný otec. Mám 18 rokov a nie sú zobratí. Pred rokom jej partner spísal asi závet alebo niečo podobné, a zároveň sa moja mama stala spoluvlastníčkou bytu (obaja sú vlastníci 1/2). Neviem, či to bolo darovacou zmluvou, ale predpokladám, že áno. Nerozumiem sa tomu. Dnes mali veľkú hádku a partner sa jej vyhráža, že v pondelok pôjde zrušiť jej vlastníctvo a že keď zomrie, nebudeme mať kde bývať. Dá sa to vôbec takto vybaviť? Partner je veľmi výbušný, vyhráža sa zbitím, zabitím atď. Navrhol som mame, aby sme v najhoršom prípade zavolali políciu alebo podali trestné oznámenie, ale obávam sa, že by to situáciu ešte zhoršilo. Mama momentálne nepracuje, takže nemáme kam odísť. Viete mi prosím poradiť, či môže jej partner skutočne zrušiť jej spoluvlastníctvo, alebo sú to len prázdne vyhrážky a nevedomosť o tom, ako to funguje? Ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie daru

(odpoveď odoslaná: 14.06.2024)

Dobrý deň,

pokiaľ ide o vlastníctvo nehnuteľnosti a možnosti jeho zrušenia, platí, že zrušenie alebo zmenu vlastníckeho práva k nehnuteľnosti nemožno urobiť len jednostranne alebo bez súhlasu druhého vlastníka. Vaša mama a jej partner sú spoluvlastníkmi nehnuteľnosti, každý vlastní 1/2 podiel, a teda jeden z nich nemôže jednostranne zrušiť vlastníctvo druhého bez právneho základu. Darovanie nehnuteľnosti sa riadi ustanovením § 628 Občianskeho zákonníka, a ak došlo k darovaniu, musí byť uzavretá darovacia zmluva písomne a bude zapísaná v katastri nehnuteľností.

Pokiaľ sa jej partner vyhráža zrušením darovacej zmluvy, teoreticky môže požadovať vrátenie daru, ale len za určitých okolností, napríklad ak by obdarovaný hrubo porušoval dobré mravy. Ak sú splnené podmienky na vrátenie daru, môže sa domáhať súdnou cestou. Vzhľadom na to, že sa vaša mama obáva o bezpečnosť, odporúčam, aby ste pri vážnych vyhrážkach kontaktovali políciu a zvážili podanie trestného oznámenia. Ak sa niekto vyhráža zabitím alebo zbitím, je to trestný čin. Neznamená to, že hneď pôjde partner do väzenia, ale môže byť prejednan] na polícii alebo aj dokonca na súde. To niekedy stačí na to, aby sa zastavil. Mama si asi nevie sama pomôcť, preto jej pomôžte. 

Pokiaľ máte ďalšie otázky, neváhajte nás kontaktovať.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vrátenie daru (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem odobrať môjmu bratovi, ktorý je alkoholik, a synovi darovaný dom v roku 2009. Dôvodom sú hrubé urážky voči mojej osobe, osočovanie a neoprávnené využívanie môjho pozemku. Brat a syn sa o dom vôbec nestarajú, je v zanedbanom stave, strecha preteká, a po zemetrasení je stav domu ešte horší. Nedokážu alebo nechcú situáciu riešiť. Existuje právna možnosť, ako si dom vzáť späť? Akým spôsobom by som to mohol urobiť? Ďakujem. [meno]

Odpoveď: Vrátenie daru

(odpoveď odoslaná: 06.05.2024)

Dobrý deň, samotná nestarostlivosť o vami darovaný dom nie je dôvodom na vrátenie daru.

Podľa ust. § 630 Občianskeho hzákonníka platí :

"Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."

Hrubé porušenie dobrých mravov je napr. konanie, kedy by zo stran obdarovaných došlo k vášmu napadnutiu.

Riešením vo vašom prípade je dobrovoľné vrátenie daru zo strany obdarovaných.

 

 


Trápi vás "Vrátenie daru" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vrátenie daru (Občianske právo)

Dobrý deň, je možné zrušiť darovaciu zmluvu, ak obdarovaný poškodzuje statiku spoločného domu? Ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie daru

(odpoveď odoslaná: 10.03.2024)

Dobrý deň, zrušiť darovaciu zmluvu nie, skôr môžete žiadať vrátiť dar. 

Ak bola predmetom darovania "časť domu" a obdarovaný narúša statiku tohto domu, tak môžete od neho žiadať vrátenie daru. 

Podľa § 630 Občianskeho zákonníka, "Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."

Občiansky zákonník hovorí, že žiadať vrátenie daru je možné, ak sa obdarovaný správa k darcovi tak, že hrubo porušuje dobré mravy. Za hrubé porušovanie dobrých mravov je možné považovať aj skutočnosť, že obdarovaný narušovaním statiky domu ohrozuje nie len spoločný majetok ale aj bezpečnosť obyvateľov tohto domu, teda členov rodiny.

Najprv musíte vyzvať obdarovaného na vrátenie daru. Výzva na vrátenie môže byť urobená ústne ale odporúčame, aby bola výzva písomná. Ak bude výzva neúspešná, tak môžete podať žalobu na súd, ktorou budete žiadať, aby súd určil, že vlastníkom darovanej časti domu je opäť darca. K žalobe je potrebné priložiť samotnú darovaciu zmluvu, výzvu na vrátenie daru a dôkazy preukazujúce, že dochádza k porušovaniu dobrých mravov zo strany obdarovaného voči darcovi a členom jeho rodiny. 

Za žalobu sa platí súdny poplatok vo výške 6 % z predmetu konania, teda z hodnoty darovanej časti domu. Vy, ako darca a ako žalobca, môžete požiadať súd o oslobodenie od súdnych poplatkov. Žiadosť o oslobodenie od súdnych poplatkov sa realizuje vyplnením tlačiva, ktoré je zverejnené na stránke Ministerstva Slovenskej republiky, a jeho priložením k žalobe. Predmetom tlačiva je uvedenie Vášho majetku, všetkých Vašich príjmov a výdavkov, aby mohol súd vyhodnotiť, že nemáte dostatok finančných prostriedkov na zaplatenie súdneho poplatku. 


Podotázka: Vrátenie daru (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Mal som priateľku, ktorá mi kúpila mobil a darovala mi drogériu. Nikdy som ju nenútil k tomu, aby mi niečo dala. Platby za mobil prichádzali presne na čas. Teraz, keď sme sa rozišli, vyhráža sa mi políciou a súdom, pokiaľ jej všetko nevrátim. Je to problém, keďže som tieto veci nikdy nechcel? Ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie daru

(odpoveď odoslaná: 05.03.2024)

Dobrý deň,
vo vami uevdenom prípade platí ust. § 630 Občianskeho zákonníka :

"Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."

Uvedené zákonné usttanovenie je pomerne jasné. Samotný rozchod s priateľkou nie je dôvodom na vrátenie predmetných darčekov.


Podotázka: Vrátenie daru (Občianske právo)

Dobrý deň, rád by som sa informoval o nasledujúcej situácii: Ako vlastník domu som daroval polovicu nehnuteľnosti 13-ročnému synovcovi. Neskôr som však zistil, že mám vlastného syna, o ktorom som doteraz nevedel, a chcel by som svoj majetok zanechať mu. Existuje spôsob, ako môžem synovca vymazať z listu vlastníctva?

Odpoveď: Vrátenie daru

(odpoveď odoslaná: 28.11.2023)

Dobrý deň, zjednodušene povedané : vášho synovca z listu vlastníctva nemôžete vymazať. Skutočnosť tá, že ste zrejme otcom dieťaťa nezakladá právny dôvod na vrátenie daru.

Vo veci uvádzame, že v zmysle ust. § 630 Obč. zákonníka sa darca môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Ide o také konanie ako napr. fyzické napadnutie zo strany obdarovaného k vám ako darcovi.

Vo veci je samozrejme možná dohoda o vrátaní daru vám na základe dohody s obdarovaným, kde však bude potrebný súhlas súdu, keďže predpokladáme, že synovec je ešte maloletý. AK by bol synovec už plnoletý, súhlas súdu nie je potrebný.


Trápi vás "Vrátenie daru" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vrátenie daru (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať. Moja mama mi pred približne 20 rokmi prepísala byt darovacou zmluvou. Teraz chce byt vrátiť rovnako darovacou zmluvou. Rada by som sa opýtala, či v prípade jej smrti budem mať nárok aj na časť bytu, ak som jej ho predtým darovala späť. Ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie daru

(odpoveď odoslaná: 24.10.2023)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že mama vám darovala byt pred cca 20 rokmi a teraz chce od vás ako obdarovanej, aby ste jej byt darovali. Uvádzame, že chcenie samotnej matky nie je podstatné, keďže platí ust. § 630 Občianskeho zákonníka, v zmysle ktorého platí :

"Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy."

Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplývajú možnosti, kedy sa darca môže domáhať vrátenia daru. Ide napr. o prípady hrubého násilia.

Samotná nevďačnosť resp. nezáujem obdarovaného o darcu nie je dôvodom na to, aby sa mama mohla domáhať vrátania daru a to hlavne v prípade, ak tento stav spôsobuje ona samotná.

Ak by ste sa sama rozhodli dar vrátiť, následne v prípade úmrtia matky by ste mali nárok na zákonný dedičský podiel ak by nedošlo k vášmu napr. vydedeniu. Uvádzame, že ak by bola mama vlastníkom bytu na základe vrátenia daru, s bytom môže nakladať podľa svojho uváženia a teda ho predať, darovať komukoľvek a následne v prípade dedičského konania by už predmetný byt nebol predmetom dedenia, lebo mama by už nebola vlastníkom bytu a vy by ste podiel na byte už ani nemohli zdediť.

Odporúčam pre vás konzultáciu u advokáta.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vrátenie daru" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.