Máte
otázku?

Neoprávnená stavba


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Neoprávnená stavba

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako postupovať pri neoprávnenom užívaní môjho pozemku susedom. Na pozemku sú postavené neoprávnene čierne stavby a sused ho nechce odkúpiť. Navrhol som mu cenu 20 €/m, kým úradná cena je 17 €/m. Navyše, tvrdí, že aj tak mi pozemok odoberie. Ktorý zákon v tomto prípade platí na neho? Aká je pravdepodobnosť úspechu na súde? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď všetkým. S pozdravom.

Odpoveď: Neoprávnená stavba

Dobrý deň. V prvom rade je potrebné ozrejmiť rozdiel medzi čiernou stavbou (t.j. nepovolenou z hľadiska správneho práva) a neoprávnenou stavbou z občianskoprávneho hľadiska. Pojem čierna stavba sa používa vtedy, ak, stavebník nemal (resp. nemá) na stavbu oprávnenie podľa verejnoprávnych predpisov (najmä predpisov stavebného práva). Pojem neoprávnená stavba sa používa vtedy, ak stavebník nemal (resp. nemá) súkromnoprávne oprávnenie na stavbu na cudzom pozemku.
V zmysle rozsudku Najvyššieho súdu ČR sp.zn. 22 Cdo 268/2003 zo dňa 06.01.2004 platí, že: „Na kvalifikáciu stavby ako neoprávnenej nie je potrebné, aby bola na cudzom pozemku postavená celá, postačí, keď je na tomto pozemku postavená sčasti."
Občiansky zákonník je tým právnym predpisom, ktorý umožňuje usporiadanie vzťahov medzi neoprávneným stavebníkom a vlastníkom pozemku:
Podľa § 135c ods. 1 OZ: „Ak niekto zriadi stavbu na cudzom pozemku, hoci na to nemá právo, môže súd na návrh vlastníka pozemku rozhodnúť, že stavbu treba odstrániť na náklady toho, kto stavbu zriadil (ďalej len "vlastník stavby").“
Podľa § 135c ods. 2 OZ: „Pokiaľ by odstránenie stavby nebolo účelné, prikáže ju súd za náhradu do vlastníctva vlastníkovi pozemku, pokiaľ s tým vlastník pozemku súhlasí.“
Podľa § 135c ods. 3 OZ: „Súd môže usporiadať pomery medzi vlastníkom pozemku a vlastníkom stavby aj inak, najmä tiež zriadiť za náhradu vecné bremeno, ktoré je nevyhnutné na výkon vlastníckeho práva k stavbe.“

Trápi vás "Neoprávnená stavba" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Neoprávnená stavba (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o radu. V rámci dedičského konania po mojom otcovi som získal pozemok o rozlohe 16 m², ktorý sa nachádza priamo vedľa môjho domu. Na tomto pozemku, avšak, suseda postavila dreváreň, ktorá nie je nikde oficiálne zaznamenaná. Pozemok som nechal zamerať geodetom a jeho údaje sú zaznamenané aj v katastri nehnuteľností. Napriek opakovaným výzvam suseda na môj pozemok nereaguje a správa sa, akoby jej pozemok patril. Ako by som mal postupovať, aby som ju donútil vypratať svoj objekt z môjho pozemku? Za Vašu radu vám vopred veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Neoprávnená stavba

(odpoveď odoslaná: 11.01.2024)

Dobrý deň, vo vami uvedenom prípade platí, že ak suseda chcela postaviť drobnú stavbu /dreváreň/ na vašom pozemku, mala ohlasovaciu povinnosť voči stavebnému úradu, ktorým je v tomto prípade obec a súčasne mala predložiť súhlas vlastníka pozemku na postavenie predmetnej drobnej stavby. Keďže sa tak nestalo, ide o neoprávnenú stavbu a vy ste postupovali správne, ak ste ju požiadali o jej odstránenie.

Odporúčam v tomto smere susedu ešte raz písomne vyzvať na odstránenie drobnej stavby vo vami uvedenej lehote a ak sa tak nestane, oznámiť susede, že sa obrátite na súd so žalobou o odstránenie stavby v zmysle § 135c/  Občianskeho zákonníka :

"Ak niekto zriadi stavbu na cudzom pozemku, hoci na to nemá právo, môže súd na návrh vlastníka pozemku rozhodnúť, že stavbu treba odstrániť na náklady toho, kto stavbu zriadil (ďalej len „vlastník stavby“)."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že náklady na odstránenie stavby bude znášať suseda, vrátane vašich nákladov na prípadné zastupovanie v uvedenom konaní, ako aj súdny poplatok, na čo môžete susedu upozorniť v písomnej výzve.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Neoprávnená stavba (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať ohľadom nepovolenej stavby na našom pozemku. Ako postupovať, aby sme dosiahli jej odstránenie? Nepripôsobiví susedia si pristavili k svojmu domu prístavbu na náš pozemok bez akýchkoľvek povolení. Stavba má pevné základy a už postavené múry, zatiaľ bez strechy. Druhá neoprávnená stavba je len položený unimobunka, tiež na tom istom našom pozemku.

Odpoveď: Neoprávnená stavba

(odpoveď odoslaná: 28.10.2021)

Dobrý deň,
k Vašej otázke najprv uvediem, že náš právny poriadok rozlišuje medzi neoprávnenou stavbou a nepovolenou stavbou. Neoprávnenou stavbou je stavba postavená na cudzom pozemku bez toho, aby mal stavebník k takému pozemku vlastnícke alebo iné právo, ktoré by ho oprávňovalo na pozemku postaviť stavbu. Naopak nepovolenou stavbou je zase stavba postavená bez stavebného povolenia, prípadne postavená v rozpore so stavebným povolením, takýmto stavbám sa ľudovo hovorí, že sú to tzv. "čierne stavby". 

Vo Vašom prípade sa však rozhodne jedná o neoprávnenú stavbu, nakoľko ako hovoríte, sused si ju postavil na Vašom pozemku. Stavebný zákon pod pojmom stavba rozumie stavebnú konštrukciu postavenú stavebnými prácami zo stavebných výrobkov, ktorá je pevne spojená so zemou alebo ktorej osadenie vyžaduje úpravu podkladu. Súčasne v zmysle judikatúry platí, že „na to aby sme stavbu kvalifikovali ako neoprávnenú nie je potrebné, aby bola na cudzom pozemku postavená celá, postačí, keď je na tomto pozemku postavená sčasti. Čo sa týka unimobunky, tu závisí od podkladu na ktorom stojí. Pokiaľ si jej osadenie vyžiadalo úpravu podkladu (napr. vysypaním štrku pod unimobunku), tak ju možno taktiež klasifikovať ako stavbu. 

Čo sa týka Vašich nárokov ako vlastníka pozemku, toto upravuje Občiansky zákonník. Môžete sa ako vlastník pozemku domáhať na súde

a) odstránenia stavby na náklady toho, kto stavbu zriadil,

b) prikázanie neoprávnenej stavby za náhradu do Vášho vlastníctva alebo

c) iného spôsob usporiadania pomerov medzi Vami a vlastníkom stavby, najmä zriadenia vecného bremena k pozemku v prospech vlastníka stavby; toto samozrejme, za náhradu. 

Totiž pre podanie žaloby nie je podstatné, či stavba bola zriadená v súlade so stavebným povolením, ale to, že vlastník stavby nemal oprávnenie na takúto stavbu na cudzom (Vašom) pozemku. 

Súčasne platí, že aj keď si v žalobe vyberiete niektorý z vyššie uvedených spôsobov vysporiadania vzťahu s vlastníkom stavby, neznamená to, že súd vášmu návrhu aj  vyhovie. Súd totiž pri tomto type žaloby nie je viazaný žalobným návrhom, preto po posúdení všetkých okolností prípadu môže usporiadať pomery aj iným spôsobom, ako by ste sa v žalobe Vy domáhali. 

Mohol by zaviazať vlastníka stavby na odstránenie takýchto neoprávnených stavieb postavených na Vašom pozemku a to na vlastné náklady. V takomto prípade ak by vlastník stavby dobrovoľne nesplnil to, čo by mu bolo uložené právoplatným rozsudkom súdu, mohli by ste sa domáhať vykonania exekúcie. Ak by však súd vyhodnotil, že odstránenie stavby nie je účelné, mohol by prikázať stavbu do Vášho vlastníctva za náhradu, ktorú by ste uhradili tomu, kto stavbu zriadil. Takýto postup je však možný len za predpokladu, že by ste s tým ako vlastník pozemku súhlasili, pričom  však zrejme by to prichádzalo do úvahy iba v prípade unimobunky, nakoľko druhá stavba je prístavbou, podľa toho čo píšete. Tretia možnosť je, že súd by mohol rozhodnúť tak, že vlastníkom stavby je aj naďalej stavebník, ak je to spravodlivé (napr. vzhľadom na dobromyseľnosť stavebníka). V takom prípade by potom usporiadal pomery medzi Vami a vlastníkom stavieb zriadením vecného bremena za náhradu, ktoré je nevyhnutné na výkon vlastníckeho práva k stavbe.

V prípade, že máte podozrenie, že sa jedná o čierne stavby, t.j. stavby postavené bez stavebného povolenia, môžete najskôr podať na konkrétny stavebný úrad ohlásenie, že Váš sused postavil stavbu bez stavebného povolenia. Tlačivo zvykne byť umiestnené aj na stránkach konkrétneho stavebného úradu. O tomto rozhoduje stavebný úrad, pričom tento by mal konať podľa zákona najmä z vlastného podnetu. Odstránenie stavby stavebný úrad nenariadi iba v prípadoch, keď by rozhodol o vydaní dodatočného povolenia stavby. S týmto by ste však vy ako vlastník pozemku museli súhlasiť. Ak by ste s tým nesúhlasili, stavebný úrad konanie preruší a odkáže Vás na to, aby ste podali žalobu na súde. Ňou by ste sa domáhali niektorého z vyššie spomínaných nárokov vlastníka pozemku v zmysle Občianskeho zákonníka. Konanie o stavbe pred stavebným úradom by zostalo prerušené až do právoplatnosti rozhodnutia súdu vo veci.


Podotázka: Neoprávnená stavba (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa Vás opýtať, ako mám postupovať v prípade podozrenia na kontamináciu studne fekáliami. Pred približne dvoma mesiacmi sa náš nový sused nasťahoval do nedokončenej novostavby. Následne po pár týždňoch, sme zaznamenali zápach vody z našej studne. Keďže starosta zastavil vybudovanie vodovodu, naša studňa je jediným zdrojom vody a zápach vody nám spôsobuje veľké problémy. Nemám priame dôkazy, že by za tým stál náš sused, ale vzhľadom na to, ako bola jeho žumpa osadená, je zrejmé, že to nie je v súlade so stanovenými predpismi. Žumpa totiž nebola osadená do požadovanej hĺbky a vpust do žumpy sa nachádza takmer na jej dne. Okrem toho, kanalizačné potrubie z budovy vedie len niekoľko metrov od našej studne. Môžem požiadať suseda o kontrolu tesnosti jeho žumpy a kanalizačného potrubia? Aký by mal byť ďalší postup? Ďakujem.

Odpoveď: Neoprávnená stavba

(odpoveď odoslaná: 04.10.2020)

Dobrý deň,
vo veci treba uviesť, že sused na výstavbu žumpy mal stavbu minimálne ohlásiť prísl. stavebnému úradu/obec podľa ust. § 55 a nasl. stavebného poriadku.

Podľa ust. § 36 ods. 4 zákona o vodách platí :

"Vypúšťanie odpadových vôd a osobitných vôd do povrchových vôd
...

ods. 4 : Povolenie na stavbu iného primeraného systému alebo individuálneho systému podľa odsekov 2 a 3 /naša poznámka : žumpa/ možno vydať len na dobu určitú. V lokalitách, kde je vybudovaná a uvedená do prevádzky verejná kanalizácia sa po skončení platnosti povolenia toto predlžovať nebude. Ten, kto akumuluje odpadové vody v žumpe, je povinný zabezpečovať ich zneškodňovanie odvozom do čistiarne odpadových vôd a na výzvu obce47) alebo orgánu štátnej vodnej správy predložiť doklady o odvoze odpadových vôd najviac za posledné dva roky. Odvoz odpadových vôd môže vykonávať len prevádzkovateľ verejnej kanalizácie,47a) obec alebo osoba oprávnená podľa osobitného predpisu.47b) Ten, kto vykonáva odvoz odpadových vôd, je povinný vydať doklad o odvoze tomu, kto o odvoz požiadal; doklad o odvoze odpadových vôd obsahuje meno, priezvisko a adresu toho, komu bol odvoz odpadových vôd vykonaný, dátum odvozu, miesto umiestnenia žumpy, množstvo vyvezených odpadových vôd, názov osoby, ktorá odvoz odpadových vôd vykonala a adresu čistiarne odpadových vôd."

Žumpa má byť uvedená do prevádzky až po skúške jej nepriepustnosti. Môžete suseda požiadať o kontrolu nepriepustnosti žumpy, ale prípadný doklad Vám nie je povinný preukázať. Preto odporúčame zistiť, či vo Vašej obci bolo prijané všeobecne záväzné nariadenie obce o zneškodňovaní odpadových vôd zo žúmp a ich evidencii (§ 63 ods. 4 zákona o vodách).

O stave veci a vzniklej situácii odporúčame informovať ako obec, tak aj okresný úrad v sídle kraja, samozrejme písomne doporučeným podaním.

Poznamenávame, že podľa zákona o vodách v prípade nepreukázania zneškodňovania odpadových vôd zo žumpy na výzvu obce alebo orgánu štátnej vodnej správy (§ 36 ods. 4), môže byť uložená pokuta 165 €.


Trápi vás "Neoprávnená stavba" a chcete pomôcť?

Podotázka: Neoprávnená stavba (Občianske právo)

Dobrý večer. Po zakúpení chaty sme zistili, že garáž sa nachádza na cudzom pozemku. Tento stav trvá už vyše 20 rokov, no o tom, že garáž stojí na cudzom pozemku, sme nevedeli. Momentálne by sme chceli zakúpiť od majiteľa celý jeho pozemok. Avšak žiada zaň príliš vysokú sumu a v prípade, že sa nedohodneme, vyhráža sa zbúraním garáže. Chceli by sme vedieť, aké sú naše práva. Je možné, že uplynulo takzvané premlčacie obdobie po 20 rokoch jej užívania? Nemáme na ňu náhodou nejaký nárok? Ďakujem.

Odpoveď: Neoprávnená stavba

(odpoveď odoslaná: 01.10.2020)

Dobrý deň,
v tomto prípade by sa dalo uvažovať o tom, či ste predmetnú časť pozemku nevydržali. Pre posúdenie tohto právneho inštitútu je však potrebných veľa detailných informácií a preto Vám v tejto časti odporúčam kontaktovať advokáta vo Vašom okolí.

Váš postup bol však správny. Najčastejšie dochádza k tomu, že sa nehnuteľnosť (pozemok) pod stavbou odkúpi. V tomto prípade to bude zrejme neúspešné. Rovnako je však potrebné uviesť, že vlastnícke právo sa nepremlčuje. Z pohľadu stavby garáže však bude potrebné skúmať, či ide vôbec o neoprávnenú stavbu (nepredpokladám, že by išlo o nelegálnu stavbu). Je možné, že pred 20-30 rokmi, keď sa garáž stavala bol daný súhlas na stavbu na cudzom pozemku. V takom prípade by sa nemohol domáhať odstránenia stavby.


Podotázka: Neoprávnená stavba (Občianske právo)

Dobrý deň, zdedila som po otcovi veľa pozemkov. Teraz som zistila, že na niektorých sú postavené chaty. Môžete mi prosím poradiť, ako by som mala postupovať? Ďakujem, Martina.

Odpoveď: Neoprávnená stavba

(odpoveď odoslaná: 27.01.2020)

Dobrý deň, vo veci je potrebné zistiť či je vôbec nehnuteľnosť - chata zapísaná v KN.
Pomôckou pre zistenie resp. aspoň úvodné informácie môže byť stránka www.https://kataster.skgeodesy.sk/.
Následne musíte osloviť vlastníkov predmetných nehnuteľností a bude závisieť od Vás, keďže zrejme súhlas vlastníka pozemku nemali v súlade s ust. § 58 stav.poriadku :

"(1) Žiadosť o stavebné povolenie spolu s dokladmi a predpísanou dokumentáciou vypracovanou oprávnenou osobou podáva stavebník stavebnému úradu. V žiadosti uvedie účel a spôsob užívania stavby, miesto stavby a predpokladaný čas jej skončenia a pri stavbe na určitú dobu aj dobu užívania stavby.

(2) Stavebník musí preukázať, že je vlastníkom pozemku alebo že má k pozemku iné právo podľa § 139 ods. 1 tohto zákona, ktoré ho oprávňuje zriadiť na ňom požadovanú stavbu. Stavebník významnej investície, diaľnice, rýchlostnej cesty alebo železničnej dráhy preukazuje, že je vlastníkom pozemku alebo že má k pozemku iné právo podľa § 139 ods. 1 pred vydaním stavebného povolenia. To neplatí, ak tieto skutočnosti preukázal v územnom konaní a po právoplatnosti územného rozhodnutia nedošlo k zmene."

Podľa ust.§ 139 stav. poriadku platí :

"(1) Pod pojmom „iné práva k pozemkom a stavbám“ použitým v spojení „vlastnícke alebo iné práva k pozemkom a stavbám na nich“ sa podľa povahy prípadu rozumie

a) užívanie pozemku alebo stavby na základe nájomnej zmluvy, dohody o budúcej kúpnej zmluve alebo dohody o budúcej zmluve o vecnom bremene, z ktorých vyplýva právo uskutočniť stavbu alebo jej zmenu,13)

b) právo vyplývajúce z vecného bremena spojeného s pozemkom alebo stavbou,13a)

c) právo vyplývajúce z iných právnych predpisov,13b)

d) užívanie pozemku alebo stavby na základe koncesnej zmluvy, z ktorej vyplýva právo uskutočniť stavbu alebo jej zmenu.13c)"


Možnosti pre Vás ohľadom nehnuteľností postavených na Vašom pozemku ponúka ust. § 135c/ Obč. zákonníka :
"(1) Ak niekto zriadi stavbu na cudzom pozemku, hoci na to nemá právo, môže súd na návrh vlastníka pozemku rozhodnúť, že stavbu treba odstrániť na náklady toho, kto stavbu zriadil (ďalej len „vlastník stavby“).
(2) Pokiaľ by odstránenie stavby nebolo účelné, prikáže ju súd za náhradu do vlastníctva vlastníkovi pozemku, pokiaľ s tým vlastník pozemku súhlasí.
(3) Súd môže usporiadať pomery medzi vlastníkom pozemku a vlastníkom stavby aj inak, najmä tiež zriadiť za náhradu vecné bremeno, ktoré je nevyhnutné na výkon vlastníckeho práva k stavbe."

 

Odporúčame kontaktovať advokáta a vec sa vyrieši rýchlejšie.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Neoprávnená stavba (Občianske právo)

Dobrý deň! V rokoch 2015 - 2017 sme prerábali starší rodinný dom. Prerábka sa týkala výmeny strešnej krytiny, okien, dvier, zateplenia domu a ďalších drobnejších zmien v jeho vzhľade. Rekonštrukciu sme vykonali bez ohlásenia a bez stavebného povolenia. Radi by sme vedeli, či môžeme byť dodatočne sankcionovaní a či by pre nás v priebehu rokov mohli vyplynúť nejaké problémy v dôsledku týchto skutočností. Máme konflikt so susedom, ktorý by nás potenciálne mohol nahlásiť stavebnému úradu, takže nevieme, čo môžeme očakávať. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Neoprávnená stavba

(odpoveď odoslaná: 25.06.2019)

Dobrý deň,

môžete požiadať stavebný úrad o dodatočné povolenie stavby (prestavby, úpravy) podľa  § 88a/ stav. poriadku :
"Ak stavebný úrad zistí, že stavba bola postavená bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním, začne z vlastného podnetu konanie a vyzve vlastníka stavby, aby v určenej lehote predložil doklady o tom, že dodatočné povolenie nie je v rozpore s verejnými záujmami chránenými týmto zákonom, najmä s cieľmi a zámermi územného plánovania, a osobitnými predpismi. Ak bola stavba začatá bez právoplatného stavebného povolenia, ktoré už bolo vydané, stavebný úrad posúdi súlad stavby s verejnými záujmami na základe záväzných stanovísk podľa § 140b a podkladov predložených v stavebnom konaní.

Uvedené dodatočné povoľovacie konanie je potrebné aj pokiaľ zmeny a úpravy bolo potrebné len ohlásiť stavebnému úradu.

Úpravy vykonané na rodinnom dome, ktoré uvádzate, ste mali povinnosť minimálne ohlásiť stavebnému úradu a je aj pravdepodobné, že sa to malo riešiť stavebným povolením.

Ak bola potrebná len ohláška, za neohlásenie týchto úprav  môže stavebný úrad vyrúbiť pokutu až do výšky 331,93 EUR. 

Odporúčame zvážiť podanie podnetu na začatie dodatočného povoľovacieho konania na stavebnom úrade skôr ako to Váš sused ohlási. Vyhnete sa  minimálne tomu, že sa Vám bude s podobnými vecami (udanie) sused vyhrážať. Pokute by ste sa zrejme nevyhli, ani keby tieto úpravy nahlásil sused skôr ako Vy začnete dodatočné povolenie.


Trápi vás "Neoprávnená stavba" a chcete pomôcť?

Podotázka: Neoprávnená stavba (Občianske právo)

Dobrý deň. Nedávno sme susedovi dali súhlas s rekonštrukciou domu a výstavbou prístavby. Súhlasili sme s tým, že môže nadstaviť poschodie na existujúci dom, avšak nesmie mať okná smerom do našej záhrady, len malé svetlíky. Momentálne je stavba v plnom prúde a začalo sa nadstavovať poschodie aj na prístavbe, čo v plánoch nebolo vôbec zaznačené. Keď som sa suseda spýtal, čo to znamená, odpovedal mi, že to trocha zmenil. Chcel by som sa, prosím, informovať o možnom postupe v takejto situácii. Ak sa nadstavba vybuduje aj nad prístavbou, strácame kompletné súkromie na našom pozemku. Za odpoveď vopred ďakujem.

Odpoveď: Neoprávnená stavba

(odpoveď odoslaná: 20.12.2018)

Dobrý deň, 

vo veci odporúčame oznámiť stavebnému úradu uskutočňovanie stavby v rozpore s vydaným stavebným povolením.

Podľa ust. § 88 stavebného poriadku platí  (citujeme) :
"(1) Stavebný úrad nariadi vlastníkovi stavby odstránenie 
a) závadnej stavby ohrozujúcej život alebo zdravie osôb, pokiaľ ju nemožno hospodárne opraviť, 
b) stavby postavenej bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním alebo bez písomného oznámenia stavebného úradu podľa § 57 ods. 2 pri stavbách, ktoré treba ohlásiť; odstránenie stavby sa nenariadi iba v prípadoch, keď dodatočné povolenie stavby nie je v rozpore s verejnými záujmami, 
c) stavby, na ktorú bolo zrušené stavebné povolenie (§ 102 ods. 3), 
d) dočasnej stavby, pri ktorej uplynul určený čas jej trvania alebo pominul účel, na ktorý bola zriadená."

 


Podotázka: Neoprávnená stavba (Občianske právo)

Dobrý deň, v roku 2010 som si zakúpil pozemok v rekreačnej oblasti, kde sa nachádzajú postavené chaty. V neskorom, neznámom roku som zistil, že na mojom pozemku bola v minulosti pod zemou umiestnená žumpa. Predpokladám, že ju tam umiestnili majitelia chat, ktoré sa nachádzajú nad mojim pozemkom. V liste vlastníctva nemám uvedenú žiadnu ťarchu a nikde neexistuje zmienka o tejto žumpe, na ktorú sú napojené asi štyri chaty. Neskôr som sa dozvedel, že majitelia tejto žumpy si danú nádobu v minulosti sami zakúpili a umiestnili na tento pozemok, no nemajú žiadnu dohodu alebo zmluvu s pôvodným majiteľom. Nachádza sa teda na mojom pozemku nelegálna stavba podľa zákona? Plánujem na danom pozemku postaviť rekreačnú chatu, no táto zakopaná žumpa mi v tom bráni. Mám teda zaslať vlastníkom a zároveň užívateľom tejto žumpy písomnú výzvu na jej odstránenie? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, Marcel.

Odpoveď: Neoprávnená stavba

(odpoveď odoslaná: 14.12.2018)

Dobrý  deň, na Vašu otázku predkladáme odpoveď :

Podľa ust. § 138b/ stav. poriadku sa  žumpa považuje za drobnú stavbu ak spĺňa kritéria drobnej stavby , t.j. : ako podzemná stavba ktorej zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a hĺbku 3 m, na ktorú postačuje ohlásenie stavebnému úradu. 
Sused ako stavebník bol je povinný realizáciu žumpy vopred písomne ohlásiť stavebnému úradu a k ohláseniu pripojiť jednoduchý situačný výkres; pripojiť podklady s náležitosťami žiadosti o stavebné povolenie a projektovú dokumentáciu. Stavebný úrad mohol  určiť, že ohlásenú drobnú stavbu mohol uskutočniť len na základe stavebného povolenia. 
Sused ako stavebník  mohol ohlásenú drobnú stavbu uskutočniť len na základe písomného oznámenia stavebného úradu, že proti jej uskutočneniu nemá námietky.

Žumpa nesmie ohrozovať vodné zdroje, musí byť vodotesná, musí byť umiestnená a riešená tak, aby bolo možné výhľadové pripojenie stavby na verejnú kanalizáciu a umiestňovať sa musí tak, aby bolo možné vyberať jej obsah. Najmenšia vzdialenosť žumpy od studne individuálneho zásobovania vodou je daná slovenskými technickými normami a nesmie byť do nej odvádzaná zrážková voda.
 

Odporúčame vyzvať susedov na odstránenie stavby - žumpy vrátane uvedenia pozemku do pôvodného stavu. Priepis podania resp. výzvy zašlite aj na príslušný stavebný úrad doporučeným listom.
Podľa ust. § 88 stav. poriadku platí :
"Odstraňovanie stavieb 
(1) Stavebný úrad nariadi vlastníkovi stavby odstránenie 
a) závadnej stavby ohrozujúcej život alebo zdravie osôb, pokiaľ ju nemožno hospodárne opraviť, 
b) stavby postavenej bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním alebo bez písomného oznámenia stavebného úradu podľa § 57 ods. 2 pri stavbách, ktoré treba ohlásiť; odstránenie stavby sa nenariadi iba v prípadoch, keď dodatočné povolenie stavby nie je v rozpore s verejnými záujmami, 
c) stavby, na ktorú bolo zrušené stavebné povolenie (§ 102 ods. 3), 
d) dočasnej stavby, pri ktorej uplynul určený čas jej trvania alebo pominul účel, na ktorý bola zriadená."


Podotázka: Neoprávnená stavba (Občianske právo)

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, aké dôsledky ma môžu čakať, ak si nechám vytiahnuť strechu o 15 cm do susedovho pozemku, napriek tomu, že nesúhlasí. Problém je, že na tomto pozemku sú traja majitelia. Jeden z nich so zmenou súhlasí, no dvaja sú proti. Dom stojí presne na hranici a bez ich súhlasu som nemohol vybaviť stavebné povolenie. Preto som upravil projekt tak, že strecha končí rovno so stenou, aby som si mohol vybaviť stavebné povolenie. Stavebné povolenie už mám, ale aj napriek tomu by som chcel riskovať a realizovať strechu podľa pôvodného projektu, pričom by bola predĺžená o 15 cm. Realizácia tejto zmeny by mi následne umožnila zatepliť dom v budúcnosti. Preto je pre mňa tento krok riskantný, ale potrebný. Môžete mi prosím povedať, aké problémy môžem mať, ak to urobím? Ak by ma napríklad súd nútil zaplatiť odškodné do výšky 1000 €, tak by to pre mňa bolo prijateľné. Ale ak by mi súd nariadil pokutu alebo odškodné vo výške 5000 € a viac, potom by som zvážil iné možnosti. Ako sa situácia zmení, ak ma súd svolá, ale jedna z troch majiteliek, ktorá súhlasí so zmenou, sa súdu nezúčastní? Ďakujem vám.

Odpoveď: Neoprávnená stavba

(odpoveď odoslaná: 27.05.2016)

Dobrý deň, v prvom rade, ak vykonáte stavebné práce v rozpore so stavebným povolením, hrozí Vám sankcia v podobe pokuty za priestupok podľa stavebného zákona. Taktiež Vám hrozí súdny spor s vlastníkmi susediaceho pozemku, ak vysunutím strechy a s tým spojenými dôsledkami dôjde k neoprávneným zásahom do vlastníckeho práva alebo do pokojných susedských vzťahov. V žiadnom prípade nemožno predpokladať postup dotknutých spoluvlastníkov a následky, resp. finančné náklady, ktoré budete musieť znášať za zavinenie protiprávneho stavu. Dovolím si Vás upozorniť, že ochrany vlastníckeho práva pred neoprávneným zásahom a teda podať žalobu na súd, je oprávnený aj len jeden zo spoluvlastníkov nehnuteľností. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Neoprávnená stavba" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.