Máte
otázku?

Premenia mi podmienečný trest?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Premenia mi podmienečný trest?

Dobrý deň. Dostala som podmienku za neplatenie výživného, avšak bohužiaľ som pokračovala v neplatení. Prišiel mi dopis od prokurátora, v ktorom ma informoval, že podáva na mňa trestné oznámenie. Rada by som sa vyhla tomu, aby mi podmienku premenili na väzenie. Ak zaplatím výživné na tento mesiac, pomôže to nejako? Mám stanovené minimálny príspevok a momentálne som bez práce. Ďakujem.

Odpoveď: Premenia mi podmienečný trest?

Dobrý deň. Ďakujeme za Vašu otázku a zasielame Vám nasledovné vyjadrenie:

 

Vyživovacia povinnosť rodičov k deťom

Plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je v zmysle § 62 ods. 1 zákna č. 36/2005 Z. z. o rodine (ďalej len „Zákon o rodine“) ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.

 

Následne § 62 ods. 2 Zákona o rodine stanovuje, že obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov.

 

Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov.

 

Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný podľa § 62 ods. 3 Zákona o rodine plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona.

 

Dovoľujeme si zvlášť upozorniť na ust. § 62 ods. 5 Zákona o rodine, podľa ktorého má výživné prednosť pred inými výdavkami rodičov.

 

Pri skúmaní schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča súd neberie do úvahy výdavky povinného rodiča, ktoré nie je nevyhnutné vynaložiť.

 

Podmienečný odklad výkonu trestu odňatia slobody

Pri povolení podmienečného odkladu výkonu trestu odňatia slobody súd v súlade s § 50 ods. 1 zákona č. 300/2005 Z. z. Trestného zákona (ďalej len „Trestný zákon“) určí skúšobnú dobu na jeden rok až päť rokov. Skúšobná doba začína plynúť dňom nasledujúcim po dni nadobudnutia právoplatnosti rozsudku.

 

Z Vami uvádzaných skutočností máme za to, že sa stále nachádzate v skúšobnej dobe.

 

Následne podľa § 50 ods. 4 Trestného zákona platí, že ak odsúdený viedol v skúšobnej dobe riadny život a riadne vykonal iné uložené sankcie a plnil uložené obmedzenia a povinnosti, súd vysloví, že sa osvedčil; inak nariadi nepodmienečný trest odňatia slobody, a to prípadne už v priebehu skúšobnej doby.

 

Výnimočne môže súd vzhľadom na okolnosti prípadu ponechať podmienečné odsúdenie v platnosti, hoci odsúdený konaním spáchaným v skúšobnej dobe dal príčinu na nariadenie výkonu trestu, a súčasne môže

- ustanoviť nad odsúdeným probačný dohľad,

 

- primerane predĺžiť skúšobnú dobu, nie však viac ako o dva roky, pričom nesmie prekročiť hornú hranicu skúšobnej doby ustanovenej v odseku 1,

 

- ustanoviť doteraz neuložené primerané obmedzenia alebo primerané povinnosti uvedené v § 51 ods. 3 a 4 (napr. zaplatiť v súšobnej dobe dlh alebo zameškané výživné), smerujúce k tomu, aby viedol riadny život, alebo

 

- nariadiť kontrolu uložených primeraných obmedzení alebo povinností technickými prostriedkami, ak sú splnené podmienky podľa osobitného predpisu a ak takáto kontrola nebola doposiaľ nariadená.

 

 

Za výnimočné okolnosti možno považovať napr. nepriaznivý zdravotný stav blízkej osoby, ktorá žije s odsúdeným v spoločnej domácnosti a ktorý je tak vážny, že si vyžaduje nepretržitú osobnú starostlivosť bez možnosti umiestnenia takejto osoby v zariadení poskytujúcom potrebnú zdravotnú starostlivosť a tiež okolnosti, za ktorých došlo k protiprávnemu konaniu podmienečne odsúdeného v skúšobnej dobe.

 

Spáchanie ďalšieho úmyselného trestného činu v skúšobnej dobe podmienečného odsúdenia za iný úmyselný trestný čin môže byť v súlade s Uznesením Najvyššieho súdu Slovenskej republiky 4 Tost 2/2012 zo strany odsúdeného len výsledkom náhodného zhluku nepriaznivých okolností, nie nevyhnutne a výlučne prejavom negatívneho postoja odsúdeného k dodržiavaniu spoločenských noriem a vyhýbaniu sa protiprávneho konania, čo súd musí zohľadniť pri rozhodovaní o ponechaní podmienečného odsúdenia v platnosti.

 

Nakoľko nedisponujeme bližšími informáciami o výške Vášho príjmu a dôvodoch, pre ktoré ste si neplnila vyživovaciu povinnosť voči Vášmu dieťaťu, nemôžeme zaujať žiadne stanovisko o tom, či súd vo Vašom prípade zváži postup podľa vyššie citovaného ust. § 50 ods. 4 Trestného zákona.

 

Zanedbanie povinnej výživy

Kto najmenej tri mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa v súlade s § 207 ods. 1 Trestného zákona odňatím slobody až na dva roky.

 

Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa v zmysle § 207 ods. 3 Trestného zákona páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1

 

- a vydá oprávnenú osobu do nebezpečenstva núdze,

 

- závažnejším spôsobom konania, alebo

 

- hoci bol v predchádzajúcich dvadsiatich štyroch mesiacoch za taký čin odsúdený alebo z výkonu trestu odňatia slobody uloženého za taký čin prepustený.

 

V tejto súvislosti si dovoľujeme doplniť, že závažnejším spôsobom konania sa v zmysle ust. § 138 písm. b) Trestného zákona rozumie, ak bol trestný čin páchaný po dlhší čas.

 

Zánik trestnosti a trestu

V súlade ust. § 86 ods. 1 písm. a) Trestného zákona platí, že trestnosť trestného činu zanedbania povinnej výživy zaniká, ak trestný čin nemal trvalo nepriaznivé následky a páchateľ svoju povinnosť dodatočne splnil skôr, než sa súd odobral na záverečnú poradu.

 

Ďalšou možnosťou zániku trestnosti za trestný čin zanedbania povinnej výživy je podľa § 86 ods. 1 písm. b) Trestného zákona, že úrad práce, sociálnych vecí a rodiny poskytne oprávnenému náhradné výživné podľa osobitého predpisu v plnej výške podľa rozhodnutia súdu o výživnom, ak trestný čin nemal trvalo nepriaznivé následky a páchateľ úradu práce, sociálnych vecí a rodiny uhradí náhradu za poskytnuté náhradné výživné skôr než sa súd odobral na záverečnú poradu,

 

V tejto súvislosti je dôležité poznamenať, že k zániku trestnosti dôjde len v tom prípade, ak uhradíte celé dlžné výživné, nestačí, ak zaplatíte výživné len na najbližší mesiac.

 

Možnosti rodičov pri neplatení výživného povinným rodičom

Rozsudok, ktorým súd zaviaže rodiča, ktorý nemá dieťa v osobnej starostlivosti, prispieť na jeho výživu je zároveň právoplatným a vykonateľným exekučným titulom v zmysle ust. § 45 ods. 1 zákona č. 233/1995 Z. z., Exekučného poriadku (ďalej len ,,Exekučný poriadok“).

 

Na základe tohto rozhodnutia má oprávnený rodič, alebo aj plnoleté dieťa právo podľa § 48 ods. 2 Exekučného poriadku právo podať návrh na vykonanie exekúcie.

 

Náhradné výživné

Na záver si dovoľujeme uviesť základné informácie o možnosti Vášho dieťaťa podať žiadosť na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny o poskytnutie náhradného výživného.

 

V súlade s ust. § 2 ods. 1 písm. a) zákona č. 201/2008 Z. z. o náhradnom výživnom a o zmene a doplnení zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 615/2006 Z. z. (ďalej len „Zákon o náhradnom výživnom“) platí, že oprávená osoba má nárok na náhradné výživné, ak sú kumulatívne splnené nasledujúce podmienky:

  • rodič oprávnenej osoby alebo iná fyzická osoba, ktorej bola právoplatným rozhodnutím súdu alebo súdom schválenou dohodou uložená povinnosť platiť výživné oprávnenej osobe (ďalej len „povinná osoba“),

 

  • neplní vyživovaciu povinnosť v plnej výške, v lehote a spôsobom určených právoplatným rozhodnutím súdu alebo súdom schválenou dohodou najmenej tri po sebe nasledujúce mesiace od splatnosti poslednej splátky výživného a

Trápi vás "Premenia mi podmienečný trest?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Premenia mi podmienečný trest? (Rodinné právo)

Ďakujem za odpoveď. No môj bývalý manžel dostáva náhradné výživné z ÚPSVR. Komu teda mám zaplatiť dlžnú sumu? Jemu alebo ÚPSVR? Momentálne som nezamestnaná, avšak nie som evidovaná na úrade práce. Ďakujem.

Odpoveď: Premenia mi podmienečný trest?

(odpoveď odoslaná: 18.08.2017)

Dobrý deň.

V súlade s § 86 ods. 1 písm. b) Trestného zákona trestnosť trestného činu zanedbania povinnej výživy zaniká ak úrad práce, sociálnych vecí a rodiny poskytol oprávnenému náhradné výživné podľa osobitého predpisu v plnej výške podľa rozhodnutia súdu o výživnom, ak trestný čin nemal trvalo nepriaznivé následky a páchateľ úradu práce, sociálnych vecí a rodiny uhradil náhradu za poskytnuté náhradné výživné, skôr než sa súd odobral na záverečnú poradu.

 

Z uvedeného vyplýva, že dlžné výživné ste povinná zaplatiť príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý Vášmu dieťaťu vypláca náhradné výživné.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Premenia mi podmienečný trest?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.