Máte
otázku?

Nevlastný brat ako dedič ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Košice

Otázka: Nevlastný brat ako dedič ?

Dobrý deň, mám nevlastného brata (máme spoločného otca). Po rozvode nášho otca bol môj nevlastný brat pridelený do opatery mojej matky, teda jeho nevlastnej matky. Náš spoločný otec už nie je medzi živými. Môj nevlastný brat žije v Českej republike a od svojich 18 rokov neprejavil o nevlastnú matku záujem. Starostlivosť o ňu preberám ja. Naša matka žije vo svojom byte, ktorý má v osobnom vlastníctve. Chcel by som sa spýtať, či bude po jej smrti môj nevlastný brat dediť rovnakým dielom ako ja. Ďakujem.

Odpoveď: Nevlastný brat ako dedič ?

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

V otázke nepíšete, či došlo k osvojeniu Vášho nevlastného brata Vašou matkou. Ak by k osvojeniu došlo, potom by mal v zmysle Obč. zákonníka rovnaké právne postavenie ako dedič aké máte Vy sám.
Pokiaľ k osvojeniu nedošlo Váš nevlastný brat nie je dedičom zo zákona po Vašej matke. Vaša matka ho však môže určiť ako závetného dediča.  Tu však platí, že  plnoletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov.

 Vlastníctvo bytu, ako je Vám určite známe, môžete riešiť aj teraz.

Trápi vás "Nevlastný brat ako dedič ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Nevlastný brat ako dedič ? (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám tetu, ktorá je slobodná a nemá deti. Moja teta má dvoch vlastných súrodencov – moju mamu a môjho uja. Taktiež má polosúrodencov – brata a sestru, ktorí sú deťmi jej otca a jeho novej manželky, no nemajú spoločnú matku. Ako budú dediť jej vlastní a polosúrodenci podľa práva? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Nevlastný brat ako dedič ?

(odpoveď odoslaná: 19.01.2024)

Dobrý deň,

zákon nerozlišuje medzi vlastnými a nevlastnými súrodencami. Za súrodencov sa považujú osoby, ktoré majú aspoň jedného spoločného predka. Po Vašej tete, ktorá je slobodná a nemá deti teda v zmysle zákona budú dediť jej súrodenci, aj vlastní (spoločná matka aj otec) aj nevlastní (spoločný iba otec). Ak však chce Vaša teta tomuto predísť, môže spísať závet u notára a svoj majetok odkázať vyslovene iba svojim "vlastným" súrodencom. Takto zabezpečí, že majetok jej nezdedia aj jej "nevlastní" súrodenci. Ostatní potom nebudú dediť. Bežný závet stojí okolo 120-150 eur.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Nevlastný brat ako dedič ? (Dedičské právo)

Dobrý deň, moja dcéra je slobodná, nemá deti a žije v zahraničí. Napísala závet, v ktorom svoj majetok odkázala mne, svojej matke. Mohli by v tomto prípade po nej dediť nevlastní súrodenci, ktorých má bývalý manžel s ďalšími dvoma ženami? Myslím tým v prípade mojej smrti. Ďakujem.

Odpoveď: Nevlastný brat ako dedič ?

(odpoveď odoslaná: 22.10.2023)

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že vzhľadom na skutočnosť, že vaša dcéra nemá deti, v zmysle ust. Občianskeho zákonníka je jej oprávnením, aby ako závetných dedičov určila kohokoľvek, teda aj výlučne vás ako matku. Neopomenuteľnými dedičmi v zmysle ust. Obč. zákonníka sú výlučne deti poručiteľa, či už jeho vlastné alebo osvojené.

Ak by ste sa smrti vašej dcéry nedožili, potom zákonným dedičom po dcére bude jej otec. Ak by sa ani on nedožil úmrtia dcéry, a teda zomrel by skôr ako dcéra, potom dedičmi budú deti otca vašej dcéry.

Nevieme čo chce dcéra celkovo dosiahnuť aj vo vyššie uvedených prípadoch a teda aby dedili alebo nededili deti jej otca, potom treba závet  doplniť resp. zmeniť aj o uvedené prípady resp. určiť závetného dediča.

Otec a ani jeho deti nebudú môcť takto spísaný závet napadnúť z dôvodu, že nie sú dedičmi, lebo dcéra nemá neopomenuteľných dedičov a preto rep prípad úmrtia s ním nakladať ako len chce.

 


Podotázka: Nevlastný brat ako dedič ? (Dedičské právo)

Dobrý deň, potrebovali by sme radu v neľahkej situácii. Momentálne v našom prípade prebieha dedičské konanie a situácia je nasledovná: Otec zomrel začiatkom augusta a s mamou boli bezpodieloví vlastníci bytu, v ktorom momentálne bývame - ja, brat a mama. Avšak otec má z prvého manželstva dcéru, o ktorej nikto nič nevie a neboli sme v kontakte vyše 25 rokov. Podľa zákona je však právoplatným dedičom a dediť by mala 1/4 z otčej polovice. Keďže otec nemal žiadne iné majetky a v dedičskom konaní je len byt, v ktorom žijeme, rada by som sa opýtala, či existujú nejaké možnosti, ako sa v tejto situácii zachovať. O otca sme sa 5 rokov intenzívne starali - opatrovali sme ho a po finančnej stránke sme ho podporovali, keďže bol ťažko chorý dôchodca. Nevlastná sestra, ako som už vyššie spomínala, bola 25 rokov neaktívna a nezaujímala sa o otca. Otec začal riešiť spísanie závetu, ale nestihol ho dokončiť. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, čo môžeme v tejto situácii urobiť, keďže finančná suma, ktorá by jej mala byť vyplatená, je vysoká, pre nás je to cudzia osoba a bohužiaľ, nemáme takúto sumu k dispozícii. Vopred vám veľmi pekne ďakujem za radu.

Odpoveď: Nevlastný brat ako dedič ?

(odpoveď odoslaná: 16.12.2019)

Dobrý deň,

Vaša nevlastná sestra je plnoprávnym dedičom po svojom otcovi. 
Ak sa v dedičskom konaní ako dedičia nedohodnete na vyplatení nevlastnej sestry napr. aj napr. v splátkach,  prípadne na tom, že ona sama sa vzdá podielu na dedičstve, potom platí ust. § 481 a nasl. Obč. zákonníka :
"§ 481 : Ak je len jeden dedič, potvrdí mu súd, že dedičstvo nadobudol.
§ 482 :
(1) Ak je viac dedičov, vyporiadajú sa na súde medzi sebou o dedičstve dohodou.
(2) Ak dohoda neodporuje zákonu alebo dobrým mravom, súd ju schváli.
§ 483 : Ak nedôjde k dohode, súd potvrdí nadobudnutie dedičstva tým, ktorých dedičské právo bolo preukázané."


Uvedený zákonný text v podstate znamená, že Vaša nevlastná sestra sa stane podielovým spoluvlastníkom bytu.
Ak sa následne nedohodnete na vyporiadaní bytu a teda, že Vaša nevlastná sestra Vám svoj podiel predá alebo daruje, potom budete musieť podať návrh na súd na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva.
To, že Vaša sestra sa o svojho otca nezaujímala a nijako nestarala, nie je právnou prekážkou, aby nebola dedičom. Iným prípadom by bolo, ak by ju Váš otec vydedil.
V súvislosti s dedič. konaním je treba  uviesť, že pokiaľ predmetom dedenia budú aj dlhy poručiteľa, Vaša sestra bude rovnako zodpovedať aj za tieto dlhy a v to v pomere k tomu, čo z dedičstva nadobudne.

O zodpovednosti dedičov za dlhy poručiteľa sa venujeme v našom špeciálnom článku.

Nepíšete v otázke, či predmetom dedenia budú aj dlhy poručiteľa, preto v dedičskom konaní je treba sa zaoberať aj touto otázkou a prípadne požiadať notára, aby vyhláškou vyzval veriteľov, aby prihlásili svoje pohľadávky, ktoré majú voči Vášmu otcovi ako poručiteľovi. 

Podľa ust. § 470 Obč. zákonníka platí :

"(1) Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou.

(2) Ak je viac dedičov, zodpovedajú za náklady poručiteľovho pohrebu a za dlhy podľa pomeru toho, čo z dedičstva nadobudli, k celému dedičstvu."


 


Trápi vás "Nevlastný brat ako dedič ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Nevlastný brat ako dedič ? (Dedičské právo)

Dobrý deň, po smrti otca sme zistili, že máme nevlastného brata. Je starší a bol synom nášho otca ešte pred uzavretím manželstva s našou mamou. Moja otázka znie: Ako to bude s dedičstvom po otcovi? Ďakujem.

Odpoveď: Nevlastný brat ako dedič ?

(odpoveď odoslaná: 24.10.2018)

Dobrý deň,

v slovenskom právnom systéme sa nerobí rozdiel medzi potomkami a tým, či pochádzajú z manželstva, alebo nie. Podstatné je, že majú statu potomka poručiteľa. V takom prípade majú právo dediť, pokiaľ nie sú platne vydedené, prípadne sa nevylúčia z dedičstva svojím konaním. Odpoveďou teda je, že dediť bude aj tento nevlastný brat, pokiaľ nie je platne vydedený.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Nevlastný brat ako dedič ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.