Máte
otázku?

Pozemok a dedičské konanie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Bratislava

Otázka: Pozemok a dedičské konanie

Dobrý deň, vlastním polovicu parcely pred mojim pozemkom, na ktorej sa nachádza cesta a chodník a chcel by som túto situáciu vyriešiť. Majiteľ jednej štvrtiny už nie je medzi živými a vlastníčka zvyšnej štvrtiny (ktorá by bola jeho dedičkou) neprejavuje záujem o komunikáciu napriek dohode o otvorení dedičstva. Rád by som sa opýtal: Môžem ako nezúčastnená strana podať na súd podnet na znovuotvorenie dedičského konania po zosnulom? Ďakujem.

Odpoveď: Pozemok a dedičské konanie

Dobrý deň, pokiaľ ešte dedičské konanie neprebehlo, potom môžete podať na súd podnet, aby začal vo veci konanie o dedičstve po poručiteľovi (spoluvlastníkovi spoločného pozemku).

Uvedené upravuje ust. § 174 ods. 1 a ods 2 Civilného mimosporového poriadku:

"Konanie je začaté na návrh, ak je z neho zjavné, že navrhovateľ ako dedič žiada prejednanie dedičstva po poručiteľovi."

"Súd uznesením začne konanie aj bez návrhu, len čo sa dozvie, že niekto zomrel alebo bol vyhlásený za mŕtveho, ibaže sa konanie už začalo na návrh."

Ak už prebehlo, avšak jeho predmetom nebol tento spoluvlastnícky podiel poručiteľa (zosnulého spoluvlastníka), potom môžete podať podnet, že existuje po poručiteľovi ešte majetok, ktorý nebol prejednaný v dedičskom konaní. Súd by mal potom ex offo, t. j. z úradnej povinnosti začať vo veci dodatočné konanie o dedičstve, nakoľko súd je povinný konať, ak sa dozvie o existencii ďalšieho majetku po poručiteľovi, ktorý v pôvodnom konaní o dedičstve nebol prejednaný a prededený.

Uvedené upravuje ust. § 211 CMP: "Ak sa objaví po právoplatnosti uznesenia, ktorým sa konanie o dedičstve skončilo, ďalší poručiteľov majetok, prípadne aj dlh, súd na návrh vykoná o tomto majetku dodatočné konanie o dedičstve. Ak sa objaví iba dlh poručiteľa, dodatočné konanie o dedičstve sa nevykoná"

Návrh na začatie takéhoto konania podať nemôžete (môžete podať iba podnet), keďže nie ste dedičom. Vy preto ani nebudete účastníkom konania. Účastníkmi sú len dedičia. Treba podať podnet, že máte vedomosť o tom, že existuje tu majetok po poručiteľovi, ktorý nebol prejednaný v dedičskom konaní a na podklade neho začne konať súd ex offo. Nakoľko ak by ste podali návrh, súd by váš návrh odmietol. Avšak platí aj v takomto prípade, že aj tak by začal konať o dedičstve ex offo, za predpokladu, že by vaše podanie vyhodnotil podľa obsahu ako podnet.

Už teraz ale môžete začať konanie o zrušenie a vysporiadanie podielového spoluvlastníctva, a to aj napriek tomu, že je na LV pôvodný vlastník. Návrh na zrušenie spoluvlastníctva by ste podávali proti dedičovi.

Trápi vás "Pozemok a dedičské konanie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Pozemok a dedičské konanie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Obnova dedičského konania po predkoch

    Môžem sám požiadať o obnovu dedičského konania a zdediť podiel z pôdy, ktorá nebola ... Je nejaká šanca, napr. obnoviť dedičské konanie a pozemok pod domom ...

  • Dodatočné prejednanie dedičstva

    Z SPF mi na dopyt odpovedali, že je potrebné obnoviť dodatočne dedičské konanie. Lenže tento pozemok sa zrejme nejakým spôsobom "stratil" už pri dedičskom ...

  • Dedičské konanie

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať ohľadom dedičského konania, ... Ide o majetok ako je byt, garáž, pozemok na chatu, a starý dom s pozemkom-chalupa.

  • Dedičské konanie, je potrebný znalecký posudok?

    Dobrý deň, nedávno nám umrela mama a čoskoro nás čaká dedičské konanie. ... dopytom na realitné kancelárie aká je trhová hodnota pozemku v konkrétnom mieste ...

  • Ako postupovať v dedičskom konaní?

    Na pojednávaní sa vzdal ostatných pozemkov v prospech oboch súrodencov. Notárka nám síce predtým vymenovala pozemky v číslach a dala podpísať súhlas o ...

  • Dedenie novoobjaveného majetku

    Výsledkom registra obnovenej evidencie pozemkov je zápis mnohých vlastníckych ... V tomto návrhu je potrebné uviesť informácie o pôvodnom dedičskom konaní, ...

  • Dedenie a započítanie daru

    Pokiaľ ide o hodnotu pozemkov, ako vyplýva aj z judikatúry súdov, pre započítanie tohto daru v dedičskom konaní na váš zákonný dedičský podiel, ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.