Máte
otázku?

Ako postupovať v dedičskom konaní?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Prešov

Otázka: Ako postupovať v dedičskom konaní?

Dnes prebehlo dedičské konanie podľa zákona. Brat žil s našou mamou, ktorá mu po smrti nášho otca odkázala dom. Dom predpokladal, že zahrňuje aj príslušný pozemok. Na pojednávaní sa vzdal ostatných pozemkov v prospech oboch súrodencov. Predtým nám notárka vymenovala pozemky podľa ich čísel a dala nás podpísať súhlas o vyrozumení. Avšak až doma, po dôkladnom preštudovaní dokumentov, sme zistili, že pozemok pod domom, v ktorom žije brat, ktorý sa pozemkov vzdal, prešiel na druhého brata. Zastavaná plocha s nadvorím nebola ústne notárkou menovaná. Prosím o radu, ako ďalej postupovať.

Odpoveď: Ako postupovať v dedičskom konaní?

Dobrý deň, ak v konaní o dedičstve boli porušené vaše práva alebo rozhodnutie trpí inými právnymi vadami, podajte odvolanie proti uzneseniu o dedičstve. Podľa § 69 a 70 Civilného mimosporového poriadku, proti uzneseniu vydanému notárom ako súdnym komisárom je prípustné odvolanie. Odvolanie proti uzneseniu vydanému notárom ako súdnym komisárom sa podáva u notára, ktorý uznesenie vydal. Odvolanie je podané včas aj vtedy, ak bolo podané v lehote na súde prvej inštancie, ktorý notára poveril, alebo na príslušnom odvolacom súde.

Trápi vás "Ako postupovať v dedičskom konaní?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať v dedičskom konaní? (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa straty hodnoty domu po uplynutí 25 rokov od dedičského konania. Dom zostal v pôvodnom stave, tak ako bol pred čtvrtstoročím. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať v dedičskom konaní?

(odpoveď odoslaná: 04.04.2024)

Dobrý deň, otázka straty hodnoty domu po 25 rokoch od dedičského konania a jeho ponechania v pôvodnom stave nie je konkrétne riešená v žiadnom z predpisov. Dedičské právo a majetkové právo sa zaoberajú právnou úpravou dedenia a správy majetku, ale neuvádzajú konkrétne pravidlá týkajúce sa automatickej straty hodnoty nehnuteľnosti v čase či v dôsledku dedičského konania. Hodnota nehnuteľnosti môže byť ovplyvnená mnohými faktormi vrátane lokality, stavu nehnuteľnosti, trhových podmienok a iných vnútorných a vonkajších vplyvov, ale otázku automatickej straty hodnoty následkom plynutia času právne predpisy špecificky neupravujú. Takže nemusí stratiť hodnotu. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako postupovať v dedičskom konaní? (Dedičské právo)

Dobrý deň, obraciame sa na Vás s prosbou o radu, ako správne a právne korektne napísať odvolanie voči rozhodnutiu o dedičstve. Chceme zaistiť, aby náš dokument neobsahoval žiadne chyby, ktoré by mohli viesť k našej nevýhode. Radi by sme predišli akýmkoľvek pochybeniam. Ďakujeme Vám za pomoc.

Odpoveď: Ako postupovať v dedičskom konaní?

(odpoveď odoslaná: 17.11.2023)

Dobrý deň,

pri písaní odvolania na rozhodnutie o dedičstve je dôležité dodržať správnu formu a obsah tak, aby bolo právne správne a účinné. Tu je všeobecný návod, ako na to:

 

Hlavička

- Odosielateľ: Uveďte svoje plné meno, adresu, prípadne ďalšie kontaktné údaje.

- Adresát: Adresujte odvolanie príslušnému súdu alebo inému orgánu, ktorý rozhodnutie o dedičstve vydal.

- Dátum: Uveďte aktuálny dátum.

 

Predmet

- Uveďte, že ide o „Odvolanie proti rozhodnutiu o dedičstve“.

- Uveďte číslo spisu alebo iné identifikačné údaje rozhodnutia, proti ktorému sa odvolávate.

 

Úvod

- Stručne popíšte, proti akému rozhodnutiu sa odvolávate a uveďte dátum, kedy ste boli o rozhodnutí informovaní.

 

Dôvody odvolania

- Jasne a konkrétne uveďte dôvody, pre ktoré sa odvolávate. Tieto môžu zahŕňať:

  - Právne námietky (napr. rozhodnutie je v rozpore so zákonom, nesprávna aplikácia právnych predpisov).

  - Faktické námietky (napr. rozhodnutie vychádza z nesprávneho alebo neúplného zistenia skutkového stavu).

- Pokiaľ je to možné, podložte svoje tvrdenia dôkazmi alebo odkazmi na relevantné právne predpisy.

 

Záver

- Vyjadrite svoju žiadosť o prehodnotenie rozhodnutia.

- Uveďte, čo presne očakávate od súdu alebo príslušného orgánu (napr. zrušenie rozhodnutia, vykonanie nového konania).

 

Záverečné formalné údaje

- Podpíšte sa s dátumom a prípadne uveďte, kto všetko sa odvolaniu pripája (napr. ostatní dediči).

 

Prílohy

- Pripojte kópiu rozhodnutia, proti ktorému sa odvolávate, a akékoľvek ďalšie relevantné dokumenty alebo dôkazy podporujúce vaše odvolanie.

 

Dôležité Upozornenia:

- Uistite sa, že odvolanie podávate v lehote určenej zákonom.

- V prípade, že nie ste si istí svojím postupom alebo potrebujete pomoc s konkrétnymi právnymi aspektmi, je vhodné konzultovať sa s právnikom.

Tento návod je základný a je dôležité prispôsobiť ho konkrétnym okolnostiam vášho prípadu.

Pri písaní odvolania proti rozhodnutiu o dedičstve je dôležité dodržať niekoľko kľúčových bodov:

1. Lehota na podanie odvolania: Odvolanie musí byť podané do 15 dní od doručenia uznesenia. Je považované za včasné, ak bolo podané v tejto lehote na súde prvej inštancie, ktorý súdneho komisára poveril, alebo na príslušnom odvolacom súde.

 

2. Miesto podania odvolania: Odvolanie sa podáva u notára, ktorý vo veci rozhodol, alebo na súde, ktorý vydal uznesenie

 

3. Obsah odvolania:

   - Tak ako je uvedené vyššie.

4. Prílohy: Pripojte prípadne aj kópiu uznesenia, proti ktorému sa odvolávate (ale nie je to nevyhnutné), a všetky príslušné dôkazy alebo dokumenty.

 

5. Formálne požiadavky: Uistite sa, že odvolanie spĺňa všetky formálne požiadavky, vrátane správnej adresy a priloženia všetkých potrebných dokumentov.

 


Podotázka: Ako postupovať v dedičskom konaní? (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, kto bude pozvaný na dedičské konanie v prípade, keď moja mama zomrela a už nič nevlastnila, pretože všetko preniesla na môjho brata. Ten následne po dohode s mamou prepísal všetko na svoju vnúčku. Boli sme spolu traja súrodenci. Ja a môj brat stále žijeme a po našom zosnulom bratovi ostali tri dospelé deti. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať v dedičskom konaní?

(odpoveď odoslaná: 29.09.2023)

Dobrý deň, postup notára je obvykle ten, že na predbežné prejednanie dedičstva predvolá osobu, ktorá obstarala pohreb poručiteľky.

Ak mama nebola vlastníkom žiadneho majetku majetku, resp. majetku nepatrnej hodnoty, potom súd - notár dedičské konanie zastaví. Poukazujeme na ust. § 188 ods. 1 Civilného mimosporového poriadku :

"Ak poručiteľ zanechal majetok nepatrnej hodnoty alebo ak majetok poručiteľa nedosahuje výšku primeraných nákladov spojených s pohrebom poručiteľa, môže ho súd vydať tomu, kto sa postaral o pohreb, a konanie o dedičstve zastaviť."

Skutočnosť tá, že mama za svojho života darovala nehnuteľnosti jednému zo svojich detí, tu platí, že tento súrodenec nie je povinný zo zákona vyplatiť ostatných súrodencov a títo sa ani nemôžu domáhať vyplatenia podielov na predmetnej nehnuteľnosti, ktorá bola predmetom daru.


Trápi vás "Ako postupovať v dedičskom konaní?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako postupovať v dedičskom konaní? (Dedičské právo)

Dobrý deň, mohli by ste mi, prosím, vysvetliť, prečo som nebola pozvaná na dedičské konanie po smrti môjho partnera, s ktorým som žila 17 rokov? Posledných 6 mesiacov pred jeho smrťou sa z dôvodu môjho zhoršeného zdravotného stavu o neho starala jeho sestra. Potom u nej nakazil covidom a po pobyte v nemocnici a v dome sociálnych služieb zomrel. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať v dedičskom konaní?

(odpoveď odoslaná: 04.06.2023)

Dobrý deň,

podmienkou preto, aby mohla osoba, ktorá nie je v príbuzenskom vzťahu k poručiteľovi dediť je taká, že s ním musela žiť v spoločnej domácnosti minimálne 1 rok pred jeho smrťou a z tohto titulu sa o spoločnú domácnosť starala alebo bola na poručiteľa odkázaná výživou. Spolužitie osoby s poručiteľom v spoločnej domácnosti musí existovať v čase smrti poručiteľa. Zákon vyžaduje minimálne jednoročnú trvácnosť domácnosti, pričom jeden rok sa počíta spätne ku dňu smrti poručiteľa. Súčasne musí byť splnená podmienka, že spoločná domácnosť musela v tejto dobe existovať nepretržite (bez prerušenia). 

Komentár k Občianskemu zákonníku súčasne uvádza, že za skončenie ani prerušenie spolužitia sa nepovažujú prípady, ak sa spolužijúca osoba a poručiteľ dočasne zdržiavali na rôznych miestach bez úmyslu ukončiť spolužitie (napr. štúdium, liečenie, dovolenka, výkon trestu odňatia slobody a pod.). Rovnako tak umiestnenie druha a družky, ktorí predtým mali spoločnú domácnosť, v tom istom domove dôchodcov, nemožno vždy považovať za zrušenie spoločnej domácnosti, najmä nie vtedy, keď aj v domove dôchodcov bývali v spoločnej miestnosti, kde sa spoločne starali o poriadok, spoločne hospodárili s vreckovým a prilepšeniami od príbuzných. 

Vzhľadom na to, podľa toho, čo uvádzate, zdá sa, že notár mal za to, že túto podmienku nespĺňate aj napriek tomu, že ste s priateľom žili  spolu 17 rokov, akurát, že tesne pred smrťou, kedy sa jeho zdravotný st zhoršil sa vaše spolužitie prerušilo. Podľa nášho názoru, pokiaľ ešte dedičské konanie neskončilo, kontaktujte notára a oboznámte ho so stavom veci. Najmä sa ho opýtajte, prečo vás nepovolal dediť. 

Ak už dedičské konanie skončilo, potom by ste mohli vyzvať účastníkov dedičského konania k uzavretiu dohody, aby vám dedičstvo, na ktoré máte nárok, vydali. Ak sa tento krok ukáže ako neefektívny, môžete ako oprávnený dedič podať žalobu na vydanie dedičstva na súd (žaloba na ochranu oprávneného dediča). V tejto však musíte vedieť preukázať, že ste oprávneným dedičom, že ste boli v čase smrti poručiteľa spolužijúcou osobou poručiteľa a že ste sa z tohto titulu starali o spoločnú domácnosť a preto ste mali byť notárom povolaná dediť. Súčasne je vašou povinnosťou ako žalobcu preukázať, že osoba, ktorá dedila, teda neoprávnený dedič sa na váš úkor bezdôvodne obohatil. Touto žalobou sa tak môžete domáhať vydania dedičstva, ktoré nadobudol nepravý dedič.


Podotázka: Ako postupovať v dedičskom konaní? (Dedičské právo)

Dobrý deň, mám otázku. Naša mama zomrela a zostali sme troje dediči. Brat vlastní polovicu domu a všetkých pozemkov. Zaujíma ma, ako by sme sa to mali podeliť, keď brat chce dom, ale nesúhlasí s tým, aby sa ohodnotil celý majetok. Náš otec a najmladší brat už nežijú a zo zákona dostáva dedičstvo synovec. Ja vlastním byt, ktorý brat chce, aby som predala a vyplatila synovca. Ale s týmto návrhom nesúhlasím. Byt som dostala do daru od priateľa. Brat mi ponúka svoj byt, o ktorom viem, že je založený kvôli jeho firme. Je to situácia, v ktorej si neviem poradiť.

Odpoveď: Ako postupovať v dedičskom konaní?

(odpoveď odoslaná: 06.08.2022)

Dobrý deň,
riešenie vami uvedeného problému je jednoduché :

1./ Z otázky vyplýva, že brat je podielovým spoluvlastníkom domu a pozemku, ktorý zrejme nadobudol dedením po otcovi, čo však len usudzujeme. Ak má byť teraz ohodnotený dom pre účely dedičského konania, v konaní ak sa nedohodnete na všeobecnej cene nehnuteľnosti, ktorá bude predmetom dedenia, žiadajte v dedičskom konaní o ustanovenie súdneho znalca, ktorého brat bude musieť pustiť do nehnuteľnosti. Svojho podielu v dedičskom konaní po mame sa nevzdávajte v prospech brata s tým, že by vás vyplatil, lebo by to spôsobilo len problémy pre vás s nejasným výsledkom úhrady vášho podielu na byte zo strany brata /jeho zadĺžená firma/. Žiadajte preto v dedičskom konaní o dedenie podľa zákona podľa dedičských skupín a trvajte na rozhodnutí podľa dedičských podielov, teda nadobudnete podiel po vašej mame. Následne sa buď s bratom dohodnete, že riadne odkúpi od vás váš podiel na byte za dohodnutú cenu, alebo vec skončí na súde. Sme však názoru, že zmierčie riešenie sa nájde /vyplatenie podielu na byte vám/.

2./ Vás byt, ktorého ste vlastníčkou /daroval vám ho priateľ, tu uvádzame, že vás majetok nemá nič spoločné s dedičským konaním po mame a vy nie ste nijako povinná synovca /syna vášho nebohého brata/ vyplatiť. K tomu vás nemôže donútiť ani súd, aby ste váš byt predali.

3./ Ak vám brat ponúka jeho byt zaťažený hypotékou v prospech jeho firmy, na toto nepristupujte v žiadnom prípade.

Pokiaľ ide o samotné dedičské konanie, ktoré ešte neprebehlo, odporúčame vám, aby ste sa nechali zastupovať v tomto konaní advokátom.

Môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako postupovať v dedičskom konaní? (Dedičské právo)

Dobrý deň, naša teta náhle zomrela na Covid v nemocnici. Sme troje dediči. Jeden z dedičov mal aj dispozičné právo k jej účtom. Teta bola medzi solventnejšími, mala viacero účtov. Môj brat však tvrdí, že na účtoch nezanechala žiadne peniaze. Chcem sa opýtať, máme právo žiadať výpis z účtov za posledný mesiac jej života? Je možné, že by notár mohol zabudnúť alebo nevypátrať všetky účty? Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať v dedičskom konaní?

(odpoveď odoslaná: 29.07.2021)

Dobrý deň,

dopyt na bankové inštitúcie vykoná notár, poverený súdom na prejednanie dedičstva. Treba však vedieť, že notár vychádza len z informácii, ktoré mu osoba predvolaná na predbežné šetrenie poskytla (prípadne informácii získaných v priebehu dedičského konania). Spravidla ide o osobu z okruhu dedičov. Môže sa stať, že niektoré účty nebudú takto nahlásené. Treba si to u notára overiť a pokiaľ máte informáciu o tom, že teta mala účet vedený aj v inej banke, informujte o tom bezodkladne notára.

Na základe týchto informácii mal notár dopytom zistiť výšku zostatku na bankových účtoch Vašej tety - poručiteľky. Zostatok sa zisťuje ku dňu smrti poručiteľa a táto suma patrí do dedičstva. Po tom, ako banka dostane oznámenie o úmrtí klienta, zablokuje všetky jeho bankové účty. V prípade, že peniaze na účte chýbajú, je na Vás dedičoch, aby ste sa domáhali vrátenia zvyšku dedičstva od toho, kto uvedené finančné prostriedky vybral, a to výzvou na zaplatenie, prípadne návrhom na súd na vydanie bezdôvodného obohatenia.

Peniaze vybrané z účtu kartou poručiteľa pred dátumom jeho smrti sa v dedičskom konaní neprejednávajú, ak sa nenájdu ku dňu smrti poručiteľa. 


Trápi vás "Ako postupovať v dedičskom konaní?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako postupovať v dedičskom konaní? (Dedičské právo)

Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o informáciu alebo postup. Nedávno mi zomrela manželka, mám dvoch synov a momentálne prebieha dedičské konanie. Chcel by som nehnuteľnosti, ako sú byt, chata a garáž, ponechať mojim synom. Potreboval by som vedieť, čo je potrebné urobiť, aby toto konanie prebehlo v súlade s dohovorom medzi mnou a synmi. Rovnako by som rád vedel, ako sa mohu poistiť v prípade, keby sa moji synovia v dohľadnej dobe rozhodli, že musím opustiť byt alebo mi zabrániť využívať nehnuteľnosti. Existuje nejaké vecné bremeno ohľadom mojho zabezpečenia? Budem vďačný za stručnú pomoc a rady, ako v tejto situácii pokračovať. Ďakujem, Jozef.

Odpoveď: Ako postupovať v dedičskom konaní?

(odpoveď odoslaná: 29.01.2021)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že Vami uvádzané nehnuteľnosti patria do bezpodielového spoluvlastníctva manželov /BSM/, teda ste ich nadobudli spolu s manželkou za trvania manželstva. Ide o to, že z dôvodu úmrtia Vašej manežlky sa v dedičskom konaní najprv vyporiada zaniknuté BSM a až následne podiel, ktorý pripadá z BSM na Vašu manželku bude predmetom dedenia.

V dedičskom konaní v zmysle ust. § 482 Obč. zákonníka je možná dohoda dedičov o tom , ako sa vyporiadajú v dedičskom konaní.

V otázke uvádzate, že ste sa synmi predbežne dohodli, že všetok majetok zdedia a Vy budete mať užívacie právo k nehnuteľnostiam. V tomto prípade je potrebné v dedičskom konaní zriadiť doživotné právo užívania a bývania v nehnuteľnostiach. Z otázky pre nás vyplýva, že máte obavy, aby v budúcnosti nedošlo k tomu, že synovia Vám nedovolia užívať nehnuteľnosti napriek zriadeniu vecného bremena vo Váš prospech. Táto situácia samozrejme môže vzniknúť. Príkladom uvedieme okolnosť, že synovia ako vlastníci nehnuteľnosti by tieto chceli predať alebo darovať. Vecné bremeno vo Váš prospech nezanikne a prechádza samozrejme na nového vlastníka nehnuteľnosti.

Odporúčame z dôvodu Vašej právnej istoty v dedičskom konaní postupovať v súlade s ust. Civil. mimospor. poriadku, že najprv v dedičskom konaní sa vyporiada BSM a v zmysle ust. Obč. zákonníka predmetom dedenia bude len podiel manželky, teda v podstate jedna polovica Vami uvádzaných nehnuteľností, kde nadobudnete podiel Vy a synovia v rovnakom pomere, teda nehnuteľností budú v podielovom spoluvlastníctve Vás a synov.

 


Podotázka: Ako postupovať v dedičskom konaní? (Dedičské právo)

Dobrý deň! Sme už po dedičskom konaní, s ktorým však nesúhlasím. Notárka mi povedala, že mám 2 týždne na odvolanie. Ak sa rozhodnem uplatniť právo odvolania, bude možné zmeniť skutočnosti, ktoré nám notárka prečítala? Ďakujem za odpoveď!

Odpoveď: Ako postupovať v dedičskom konaní?

(odpoveď odoslaná: 27.05.2020)

Dobrý deň,

proti rozhodnutiu v dedičskom konaní máte právo podať odvolanie. Lehota na podanie odvolania je 15 dní (nie dva týždne) a plynie od nasledujúceho dňa po tom, ako Vám bude doručené písomné vyhotovenie rozhodnutia. V rámci odvolania môžete namietať aj nesprávne skutkové zistenia povereného notára/notárky.


Podotázka: Ako postupovať v dedičskom konaní? (Dedičské právo)

Dobrý deň, potrebujem radu ohľadom toho, ako postupovať v situácii vzniknutej po smrti môjho otca. Otec posledných 10 rokov žil s priateľkou, ktorá v dedičskom konaní vystupovala ako osoba zariaďujúca pohreb. Napriek tomu, že pohreb som vybavil a zaplatil ja, bola ona jediná osoba, ktorá bola predvolaná na predbežné konanie o dedičstve. Nedávno som sa dozvedel, že dedičské konanie sa ukončuje, pretože otec vraj nevlastnil žiaden majetok. Toto tvrdenie, ktoré považujem za obrovskú lož, ma zmátlo. Ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Ako postupovať v dedičskom konaní?

(odpoveď odoslaná: 11.01.2019)

Dobrý deň, 

na Vašu otázku uvádzame, že predmetnú skutočnosť je potrebné oznámiť písomne notárovi, ako aj doklady o tom, že ste zariaďovali pohreb, to isté sa týka aj samotného majetku poručiteľa a požiadať notára o zistenie majetku dožiadaním do bánk na čísla účtu poručiteľa, prípadne kataster.

Pokiaľ máte vedomosti o majetku poručiteľa, je potrebné tento uviesť, prípadne požiadať notára o zabezpečenie dedičstva podľa ust. § 180 Civil. mimosporového poriadku :

"(1) Zabezpečenie vecí patriacich do dedičstva sa vykoná najmä ich uložením do úschovy u notára, ktorý koná ako súdny komisár, alebo uložením u uschovávateľa, alebo zapečatením v poručiteľovom byte alebo na inom vhodnom mieste.

(2) Ak bol poručiteľ majiteľom bankového účtu alebo vkladnej knižky, môže súd uznesením zakázať výplatu z bankového účtu alebo z vkladnej knižky.

(3) Ak mal poručiteľ pohľadávky, môže súd uznesením uložiť jeho dlžníkovi, aby plnenie zložil do notárskej úschovy a poučí ho, že inak plnenie nebude mať za následok splnenie dlhu."


Trápi vás "Ako postupovať v dedičskom konaní?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako postupovať v dedičskom konaní? (Dedičské právo)

Moja mama žije v dome, v ktorom sa starala o babku. Po babkinej smrti sa dedičstvo delí na tri časti, pretože mama má ešte dve sestry. Chcela by, aby bol dom prepísaný na ňu, keďže nemá vlastné bývanie a je rozvedená. Súhlasila by aj s tým, že by svoje sestry vyplatila. Avšak jedna z nich robí problémy. Nechce, aby dom zostal mojej mame, a trvá na tom, že by mal byť rozdelený na tri časti. Druhá sestra je ochotná darovať svoj podiel mojej mame a súhlasiť s prepisom domu na ňu. Napriek tomu druhá sestra neustúpi a blíži sa dedičské konanie. Poradíte, čo by bolo najvýhodnejšie?

Odpoveď: Ako postupovať v dedičskom konaní?

(odpoveď odoslaná: 20.11.2017)

Dobrý deň, ďakujeme za otázku, na ktorú odpovedáme nasledovne :

 

1./ Predovšetkým je potrebné vedieť, že pokiaľ nie je dedičské konanie, tak viac menej nie je o čom sa teraz ešte dohadovať medzi dedičmi.

2./ Poručiteľka - stará mama mohla zanechať závet a ten bude rozhodujúci, v ktorom mohla určiť, že jediným dedičom jej majetku v celosti, teda aj domu, bude dcéra, ktorá sa o ňu starala. V tomto prípade, ak by nedošlo k vydedeniu, sestry Vašej matky by mali zo zákona nárok len na jednu polovicu ich dedičského podielu zo zákona.

3./ Pre informáciu uvádzam, že ak by vo veci poručiteľka nespísala závet, potom pre notára je rozhodujúca dohoda dedičov. Sestra, ktorá je ochotná, ako píšete v otázke, darovať svoj podiel Vašej matke, v dedičskom konaní môže uviesť, že sa vzdáva dedičského podielu v prospech Vašej matky bez povinnosti výplaty. Sestra, ktorá v súčasnosti, keď ešte nie je dedičské konanie, môže len plánovať. Najlepšie by bolo, keby sa tiež vzdala svojho podielu a nehnuteľnosti v prospech Vašej matky, s tým, že táto jej podiel vyplatí v eurách v dohodnutej dobe. 

4./ Otázkou je aký ďalší majetok bude predmetom dedičského konania.

 

 

Dúfame, že naša právna rada Vám pomôže.

 

 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať v dedičskom konaní?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Dedičské konanie

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať ohľadom dedičského konania, ktoré ... Ak môžte poraďte mi ako postupovať pri dedičskom konaní, aby mňa a mojich ...

  • Ako postupovať v konaní o rozvod manželstva?

    7. júl 2016 ... ... 100 Civilného mimosporového poriadku platí, že s konaním o rozvod manželstva je spojené konanie ... Ako postupovať v dedičskom konaní?

  • Obnova dedičského konania po predkoch

    Prosím Vás o radu ako postupovať (požiadať o nové dedičské konanie, aby sa majetok nebohej babky prepísal na dedičov, aby sa nehnuteľnosti mohli predať?

  • Vyplatenie dedičského podielu ostatnými dedičmi

    V dedičskom konaní majú dedičia právo uzatvoriť dohodu, na základe ktorej predmet ... Ak sa dedičia nedohodnú, tak notár ako súdny komisár musí postupovať ...

  • Zmena notára v dedičskom konaní

    Dobrý deň, mozem požiadať o zmenu notára pri dedičskom konaní? ... ak jej to nezabezpečia strany súdneho konania, má právo takto postupovať. JUDr.

  • Ako obnoviť dedičské konanie?

    Otázka: Ako obnoviť dedičské konanie? Dobrý deň, chcem sa opýtať na možnosti zrušenia rozhodnutia o dedení. V apríli 2014 došlo k úmrtiu mojej matky v ...

  • Ako posúriť vysporiadanie dedičstva?

    Dobrý deň, neuviedli ste, či bolo dedičské konanie právoplatne ukončené alebo stále ... Na poplatky v dedičskom konaní nemám, ako mám postupovať? Chcem ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.