POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Povolenie manžela na vycestovanie dieťaťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Košice

Otázka: Povolenie manžela na vycestovanie dieťaťa

Dobrý deň. Rada by som sa opýtala na nasledovnú situáciu. Mám v pláne odísť so svojou sedemmesečnou dcérkou do zahraničia, konkrétne do Českej republiky. Vzhľadom na rozvodové konanie potrebujem od svojho manžela súhlas. No on mi ho odmieta dať. Ako mám v takej situácii postupovať? Môžem odísť aj napriek tomu, že mu o tom len písomne oznámim?

Odpoveď: Povolenie manžela na vycestovanie dieťaťa

Dobrý deň, ak chcete vycestovať natrvalo, správny postup (podľa zákona) je taký, že podáte návrh na súd, ktorým budete žiadať súhlas manžela na vycestovanie. Ak by ste vycestovali bez súhlasu, manžel sa môže dožadovať návratu dieťaťa (nie Vás osobne ale dieťaťa). Návrh na návrat musí podať do 1 roka od vycestovania.

Trápi vás "Povolenie manžela na vycestovanie dieťaťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Povolenie manžela na vycestovanie dieťaťa (Rozvod)

Dobrý večer, nachádzame sa s manželom v rozvodovom konaní a plánujem s našou malou odísť na dovolenku do Egypta. Potrebujem jeho súhlas na vycestovanie. Dovolenka by mala trvať 8 dní. Po jej ukončení sa vrátime späť na Slovensko.

Odpoveď: Povolenie manžela na vycestovanie dieťaťa

(odpoveď odoslaná: 07.06.2018)

Dobrý deň,

podľa súčasného právneho stavu a ustálenej súdnej praxe, pokiaľ rodič dieťaťa chce vziať dieťa na dovolenku do zahraničia, nejedná sa o trvalé vysťahovanie, ale len o výkon rodičovských práv (určuje ako a kde bude tráviť čas s dieťaťom). Súhlas s vycestovaním podľa môjho právneho názoru nie je v takomto prípade potrebným, pretože ten sa vyžaduje len ak by ste sa chceli s dieťaťom vysťahovať natrvalo. Dovoľujem si Však odporučiť, aby ste manžela aspoň informovali, kam idete.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Povolenie manžela na vycestovanie dieťaťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.