Máte
otázku?

Povinnosť oznámiť uzavretie manželstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Banská Bystrica

Otázka: Povinnosť oznámiť uzavretie manželstva

Dobrý deň. Spolu s priateľom študujeme na dennom štúdiu na vysokej škole a plánujeme sa zobrať. Moji rodičia sú niekoľko rokov rozvedení a môj otec mi mesačne prispieva na výživné sumou 100€. Bola som informovaná, že vyživovacia povinnosť zaniká po svadbe iba pod podmienkou, že budeme obaja naďalej študovať na dennom štúdiu. Kvôli napätým vzťahom s otcom by som si želala, aby o našej svadbe nevedel, ak by to bolo možné. Chcela by som sa preto opýtať, či som, vzhľadom na súdne určené výživné, povinná informovať otca o svadbe okamžite, alebo až po úplnom zaniknutí vyživovacej povinnosti. Prípadne, či ho nemusím informovať vôbec a po úplnom zaniknutí vyživovacej povinnosti stačí iba podať žiadosť o zrušenie výživného. Ďakujem.

Odpoveď: Povinnosť oznámiť uzavretie manželstva

Dobrý deň  

vyživovacia povinnosť rodiča k dieťaťu trvá dovtredy, pokiaľ nie je schopné samo sa živiť. V prípade dieťaťa, ktoré uzavrelo manželstvo, vyživovacia povinnosť trvá aj naďalej, pokiaľ manžel nie je schopný plniť vyživovaciu povinnosť voči druhému manželovi vôbec alebo v plnej miere. Oznamovanie skutočnosti, že sa idete vydávať Vám zo zákona nevyplýva.

 

To znamená, že nemusíte vôbec oznamovať otcovi, že ste sa vydali. Pokiaľ má otec súdom stanovenú povinnosť platiť výživné, tak pokiaľ nepodá návrh na zrušenie výživného, je ohrozený v prípade, ak by svojvoľne prestal platiť výživné.

Trápi vás "Povinnosť oznámiť uzavretie manželstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Povinnosť oznámiť uzavretie manželstva (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám dieťa z minulého vzťahu, ktoré mi bolo zverené do starostlivosti. Otec dcéry platí alimenty. Pred týždňom som sa vydala a chcem sa spýtať, ako to je s alimentami po svadbe. Má mi otec dcéry platiť ďalej?

Odpoveď: Povinnosť oznámiť uzavretie manželstva

(odpoveď odoslaná: 16.09.2022)

Dobrý deň, áno samozrejme, výživné platiť musí otec dieťaťa naďalej. Uzatvorením vášho manželstva jeho vyživovacia povinnosť nezaniká.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Povinnosť oznámiť uzavretie manželstva (Rodinné právo)

Dobrý deň, moja snúbenica každý mesiac dostáva výživné a plánujeme sa zobrať v lete. Už normálne pracujem, a preto by som rád vedel, či musíme pred svadbou alebo po nej upovedomiť platiteľa výživného alebo súd, že už nebude mať nárok na výživné. Je potrebné informovať súd alebo platiteľa výživného? Chceli by sme predísť situácii, kedy by mohol od nás požadovať peniaze za to, že platil, hoci to už nebolo potrebné. Budem vďačný za každú radu.

Odpoveď: Povinnosť oznámiť uzavretie manželstva

(odpoveď odoslaná: 22.02.2018)

Dobrý deň,

ak uzavrie dieťa rodiča, ktorý na neho platí výživné manželstvo, prednosť pred výživným poskytovaným rodičom má výživné poskytované manželom. Podľa ustálenej súdnej praxe však vyživovacia povinnosť rodiča voči dieťaťu aj naďalej trvá ako podporná, ak druhý manžel nie je schopný manžela (dieťa oprávnené na výživné od rodiča) vyživovať.

Je vhodné o tejto skutočnosti informovať povinného rodiča, resp. zvážiť, či objektívne budete schopný v manželstve zabezpečiť aj výživu manželky. Ak áno, potom je potrebné informovať rodiča snúbenice, že jeho vyživovacia povinnosť zanikla. Ak však bolo výživné určené súdom, potom je potrebné podať na súd návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti. Súd posúdi, či ste objektívny v manželstve vyživovať manželku a či je dôvod na podporné trvanie vyživovacej povinnosti od rodiča, alebo nie. 


Podotázka: Povinnosť oznámiť uzavretie manželstva (Rodinné právo)

Na ktorých úradoch na Slovensku je potrebné ohlásiť uzavretie manželstva vo Veľkej Británii s cudzincom? Je nutné to ohlásiť na slovenskej matrike? Ako by sme mali postupovať?

Odpoveď: Povinnosť oznámiť uzavretie manželstva

(odpoveď odoslaná: 13.02.2017)

Dobrý deň, podľa § 23 zákona o matrikách, narodenie, uzavretie manželstva a úmrtie štátnych občanov Slovenskej republiky, ktoré nastali na území cudzieho štátu, sa zapisujú do osobitnej matriky. Zápis sa vykoná na základe písomnej žiadosti; k žiadosti musia byť priložené doklady potrebné na vykonanie zápisu v osobitnej matrike. Zápis sa vykoná na základe rodného listu, sobášneho listu alebo úmrtného listu vydaného cudzím štátom, dokladu o štátnom občianstve Slovenskej republiky, zápisu o narodení, uzavretí manželstva alebo úmrtí spísaného zastupiteľským úradom alebo matričným úradom, alebo na základe inej listiny, alebo iného obdobného dôkazu matričnej udalosti. Žiadosť sa podáva na

a) zastupiteľskom úrade Slovenskej republiky v cudzom štáte,

b) matričnom úrade, v ktorého územnom obvode má občan trvalý pobyt,

c) matričnom úrade, v ktorého územnom obvode mal občan posledný trvalý pobyt, alebo

d) ktoromkoľvek matričnom úrade, ak občan nemal na území Slovenskej republiky trvalý pobyt.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Povinnosť oznámiť uzavretie manželstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.