POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Uzavretie manželstva maloletým


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trnava

Otázka: Uzavretie manželstva maloletým

Dobrý deň. Mám 16 rokov a som tehotná. Chcela by som sa opýtať, ak som maloletá a môj priateľ je plnoletý, či sa môžeme zobrať a byť manželia. Ako máme podať návrh na súd? Predtým som mala nad sebou súdny dohľad. A ešte, ako je to v prípade, že by nám mohli zobrať bábätko, hoci má všetko, čo potrebuje a rodičia z oboch strán sa naň tešia. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Uzavretie manželstva maloletým

Dobrý deň. Na to, aby ste za daných okolností mohli s partnerom platne uzavrieť manželstvo, je potrebný rozsudok súdu o povolení uzavrieť manželstvo. Konanie o povolenie uzavrieť manželstvo je upravené v ustanoveniach § 87 a nasl. Civilného mimosporového poriadku (hmotnoprávne podmienky sú upravené v § 11 zákona o rodine). V tomto konaní budete mať ako navrhovateľka spôsobilosť samostatne konať pred súdom v plnom rozsahu, a to aj napriek tomu, že ste ešte maloletá. Navyše ak by súd povolil uzavretie manželstva, uzavretím manželstva by ste v zmysle zákona nadobudli plnoletosť. Pokiaľ ide o Vaše dieťa, ak bude o neho riadne postarané, nemal by Vám ho nikto zobrať.

Trápi vás "Uzavretie manželstva maloletým" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Uzavretie manželstva maloletým (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, keď môj priateľ má 19 rokov a ja mám 16 rokov, či môžeme uskutočniť manželstvo (vstúpiť do manželstva).

Odpoveď: Uzavretie manželstva maloletým

(odpoveď odoslaná: 19.09.2022)

Dobrý deň, pokiaľ ste maloletá, manželstvo môžete uzatvoriť len s povolením súdu. Preto samotnému uzavretiu manželstva predchádza rozhodnutie súdu, ktorým uzavretie manželstva povolí. Urobí tak na podklade vášho návrhu podaného na súd príslušný podľa miesta vášho trvalého pobytu.

Aj napriek tomu, že ste maloletá, v konaní budete mať spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu. Účastníkmi konania o povolenie uzavrieť manželstvo sú okrem vás a vášho snúbenca aj vaši zákonní zástupcovia. V takomto konaní bude súd rozhodovať o povolení uzavrieť manželstvo s konkrétno osobou, t. j. s vašim snúbencom. Ak uzavretie manželstva povolí, môžete pristúpiť k samotnému sobášu. Uzavretím manželstva v zmysle zákona taktiež nadobúdate plnoletosť. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Uzavretie manželstva maloletým" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.