Máte
otázku?

Darovanie peňazí deťom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Darovanie peňazí deťom

Dobrý deň, chcela by som sa vás opýtať: Otec plánuje rozdeliť medzi nás, jeho deti, peniaze z predaja bytu (nie všetky, len určitý podiel). Čo by bolo lepšie - riešiť to cez darovaciu zmluvu, alebo iným spôsobom? Je nevyhnutne potrebné mať overený podpis na zmluve, alebo je lepšie ho overiť, aby ho po jeho smrti nemohol niekto napadnúť?

Odpoveď: Darovanie peňazí deťom

Dobrý deň. 

Na bežné darovanie hotovosti nemusí byť písomná darovacia zmluva, avšak z dôvodu právnej istoty by som darovaciu zmluvu vo Vašom prípade spísala. Overenie podpisu darcu nie je v týchto prípadoch povinné, no je lepšie, keď podpis necháte overiť z dôvodu predídeniu neskorším pochybnostiam príbuzných o tom, či podpis darcu je pravý alebo či bol darca v čase darovania svojprávny.

Ešte upozorňujem na formu úhrady daru, pretože dar Vám môže byť poskytnutý v hotovosti len do výšky 15 000 EUR . Vo Vašom prípade keď budete spisovať darovaciu zmluvu by som odporúčala dar poskytnúť formou prevodu na účet, keďže dar bude poskytnutý z peňažných prostriedkov, ktoré Váš otec získa z predaja bytu. 

Trápi vás "Darovanie peňazí deťom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Darovanie peňazí deťom (Občianske právo)

Dobrý deň, vo Vašej odpovedi inej dotazovateľke som sa dočítala, že rodič môže dieťaťu v hotovosti darovať sumu 15 000 EUR. Ak je suma vyššia, je možné ju rozdeliť na viac častí? Chce mi darovať jednu časť teraz a ďalšiu o pol roka tiež v hotovosti. Mám trvalý pobyt v ČR. Musím z tohoto daru platiť aj nejakú daň? Ďakujem.

Odpoveď: Darovanie peňazí deťom

(odpoveď odoslaná: 18.11.2017)

Dobrý deň, rozdeliť dar na viac častí nie je možné bez toho aby šlo o priestupok. Ak darujete peniaze v hotovosti a do dvoch rokov to nebude nikto riešiť ako priestupok, potom po 2 rokoch nemôžete byť prejednávaná za tento priestupok. 

Pamätajte: "kde niet žalobcu, niet ani sudcu" 

Žiadna daň z daru sa neplatí.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Darovanie peňazí deťom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.