Máte
otázku?

Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Žilina

Otázka: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu

Dobrý večer, chcem Vás poprosiť o radu, ako mám postupovať, keďže som sa stal obeťou podvodu. Na internete som sa pokúsil kúpiť auto od predávajúceho z Nemecka prostredníctvom inzerátu. Auto malo byť doručené prepravnou firmou, ktorej som zaslal celú sumu jeho ceny na základe zmluvy, ktorú mi poslali emailom. Po obdržaní peňazí mi však oznámili, že kamión mal nehodu a auto mi nedodajú. Požiadal som ich o vrátenie peňazí, ale už sa viac neozvali. Ďakujem za Váš čas a radu.

Odpoveď: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu

Dobrý deň, môžete podať trestné oznámenie na najbližšom oddelení policajného zboru SR, pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu. Polícii je potrebné čo najpresnejšie a najrozsiahlejšie popísať celý skutkový stav veci a predložiť im všetky doklady, ktoré máte. Odporúčam Vám vytlačiť si i e-mailové správy, v ktorých ste komunikovali s predajcom a dopravcom z Nemecka. V obdobných prípadoch však trestné konanie býva vo väčšine prípadov zastavené, z dôvodu, že sa čin nepodarí polícii preukázať (je otázne, či Vám osoby poskytli pravdivé údaje). V prípade, že trestné konanie nebude úspešné je možné ešte uvažovať nad vymáhaním Vašej pohľadávky, avšak tú budete musieť vymáhať v Nemecku, nakoľko dlžník sa nachádza v Nemecku. Pre posúdenie vymáhateľnosti Vašej pohľadávky by však bolo potrebné vidieť presné znenie Vašej zmluvy.

Trápi vás "Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo mám robiť, ak som prišla o peniaze kvôli podvodníkom na internete. Išlo o situáciu, kde mi mali poskytnúť pôžičku až po tom, ako som uhradila poplatky a zaslala im fotokópiu občianskeho preukazu. Mala by som sa v tejto situácii obrátiť na políciu?

Odpoveď: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu

(odpoveď odoslaná: 19.03.2024)

Dobrý deň,

z Vášho popisu nie je celkom zrejmé akého konania sa dopustil páchateľ. Skutková podstata trestného činu podvodu je upravená v ust. § 221 Trestného zákona: 

Kto na škodu cudzieho majetku seba alebo iného obohatí tým, že uvedie niekoho do omylu alebo využije niečí omyl, a spôsobí tak na cudzom majetku malú škodu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.   Minimálnou škodou je suma 266 eur a 1 cent. Preto, ak Vám bola spôsobená aspoň takáto škoda, tak by sa mohlo jednať o trestný čin za predpokladu, že boli naplnené aj zvyšné znaky trestného činu podvodu. V takom prípade bude na mieste podanie trestného oznámenia na políciu alebo prokuratúru, a to ústne do zápisnice alebo písomne poštou.  
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu (Trestné právo)

Dobrý deň, potrebujem poradiť, neviem, ako postupovať ďalej. Požiadala som o pôžičku vo výške 1500 eur od nemeckej banky, ktorá má pobočku vo Francúzsku. Táto banka mi neustále vyžaduje rôzne poplatky, ktoré sa už vyšplhali na viac ako polovicu sumy úveru, ktorý som ešte nedostala. Som úplne zúfalá a obávam sa, že prídem o peniaze. Zároveň ma trápi myšlienka, že ak odstúpim od zmluvy, budem musieť zaplatiť pokutu. Banka má skratku CMA, ale neuvádzate jej celý názov. Môžete mi, prosím, poradiť, ako mám v tejto situácii postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu

(odpoveď odoslaná: 09.02.2024)

Dobrý deň, určite ide o úverovú družstevnú akciovú spoločnosť, problematika je to pomerne zložitá, keďže sa nejedná o banku na území SR. Žiadne svoje údaje banke neposielajte, rovnako ani číslo platobnej karty.

Uvádzame, že žiadna banka na Slovensku od vás nebude pýtať peniaze - poplatky za to, že si chcete od nej požičať peniaze. Nič neuhradzujte ani jeden jediný cent.

Môžete len kontaktovať vašu banku, aby od príjemcu vyžiadala platby, ktoré ste uhradili. Ak platby sa vám dobrovoľne nevrátia, banka oznámi meno majiteľa účtu a peniaze budete musieť vymáhať cestou súdu. 

 


Podotázka: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu (Trestné právo)

Dobrý deň, nedávno som absolvovala pracovný pohovor na základe inzerátu na stránke bazoš.sk. Osoba, ktorá pohovor viedla, prejavovala len minimálny záujem o moje predchádzajúce pracovné skúsenosti a o firmu mi poskytla len veľmi stručné informácie. Počas pohovoru som mala vyplniť žiadosť, ktorá obsahovala aj dohodu o školení, ktoré sa malo uskutočniť o týždeň. Bolo mi povedané, že je potrebné zaplatiť 30 eur na účel školenia s tým, že táto čiastka mi bude vrátená v prvej výplate. Moja budúca úloha by mala spočívať v hľadaní ľudí na pracovné pohovory prostredníctvom inzercie. Po príchode domov som začala firmu i osobu z vizitky podrobne overovať. Narazila som na negatívne recenzie a dozvedela sa o existujúcich dlhoch firmy. Mohli by ste mi poradiť, ako mám v tejto situácii ďalej postupovať? Ďakujem za radu.

Odpoveď: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu

(odpoveď odoslaná: 07.02.2024)

Dobrý deň,
je nám ľúto v akej situácií ste sa ocitli. Odporúčam Vám počkať či sa predmetné školenie zrealizuje, a v prípade, ak nie a prestanú Vám odpovedať, tak im adresujte písomnú výzvu na vrátenie peňazí. Dobré by tiež bolo, ak by sa vám podarilo nájsť aj iných ľudí, ktorých takýmto spôsobom oklamali a následne by ste mohli podať spoločne trestné oznámenie, nakoľko, ak by Vás podviedli o 30 eur, tak nejde o trestný čin, avšak v prípade, že by sa takýto podvod týkal väčšieho počtu ľudí, tak by sa mohlo jednať o hromadný trestný čin v zmysle ust. § 122 ods. 11 Trestného zákona:

Za hromadný trestný čin sa považuje jeho spáchanie viacerými činmi, ktoré samostatne ešte nie sú trestným činom. Trestnosť všetkých takých činov sa posudzuje spoločne.
Trápi vás "Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu (Trestné právo)

Dobrý deň, stala som sa obeťou internetového podvodu. Kúpila som telefón cez internet od jednej dámy, ktorý ponúkala ako tovar z druhej ruky. Zaplatila som zaň vopred, ale telefón som doteraz nedostala. Keď som ju žiadala o vrátenie peňazí alebo o dôkaz, že tovar bol skutočne odoslaný, zablokovala ma a inzerát vymazala. Mám jej meno, o ktorom si nie som istá, či je pravé, a číslo účtu, na ktoré som poslala peniaze. Môžete mi poradiť, ako by som mala ďalej postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu

(odpoveď odoslaná: 04.02.2024)

Dobrý deň, vo vami uvedenej veci odporúčam kontaktovať vašu banku, aby od príjemcu platbu vyťžiadala jej vrátenie. Ak k vráteniu na základe výzvy banky nedôjde, banka vám poskytne údaje o majiteľovi účtu a uhradenú kúppnu cenu za mobil. telefón budete musieť vymáhať samostatne prípadne aj cestou súdu. Meno, ktoré vám pani povedala, nemusí byť to isté ako osoby, ktorá je majiteľom účtu. Ak následne ani na zákalde vašej výzvy nedôjde k vráteniu peňazí, vec budete musieť postúpiť na súd podaním žaloby.


Podotázka: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu (Trestné právo)

Dobrý deň, na Facebooku som našiel inzerát na telefón Samsung S24 Ultra za 42 eur. Poslal som objednávku, a oni mi poslali potvrdenie. Po troch týždňoch mi prišiel balík, za ktorý som zaplatil 42 eur. Keď som ho otvoril, našiel som v ňom hračku v hodnote 3 eur. Premýšľam nad tým a došiel som k záveru, že ide o medzinárodnú skupinu podvodníkov, ktorá to má celé precízne naplánované. Stále mi odpisovali, že potrebujú číslo balíka, QR kód a podobne. Keď som im odpísal, že neviem anglicky, obrátili sa na mňa písomne v poľštine. Niekedy môžu tieto podvody zasiahnuť viacero ľudí, ktorí si tiež objednajú telefón a dostanú len hračku.

Odpoveď: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu

(odpoveď odoslaná: 03.02.2024)

Dobrý deň, odporúčam kontatkovať komerčné média /napr. TV JOJ/, aby váš prípad zverejnili. Vaše osobné údaje zverejnené nebudú.

Pokiaľ ide o platbu 42 €, odporúčam obrátiť sa na banku, aby vyžiadali peniaze od prijímateľa platby.

Naša rad na záver : Nikdy nekupujte a netreba platiť za niečo, čo je veľmi lacné vzhľadom na skutočnú hodnotu veci a naviac pri platbe vopred. Pred nákupom cez internet výdy pozrite zoznam rizikových eshopov, ktoré zverejňuje Slov. obchodná inepškcia a nenakupujte veci cez eshopy, ktoré sú len sprostredkovateľom cez tzv. nákupné galérie. Pred nákupom si vždy prečítajte obchodné podmienky konkr. ehopu, aby nemal sídlo napr. niekde v Číne, a podobne.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o možnostiach, ktoré mám v situácii, keď som sa stal obeťou podvodu na internete. Konkrétne sa jednalo o podvod na webovej stránke Bazoš. Zakúpil som si mobilný telefón a s predávajúcim sme sa dohodli, že pošlem polovicu sumy vopred a druhú polovicu po prevzatí tovaru. Po zaslaní prvej polovice sumy som zistil, že predávajúci neponúka žiadny tovar, pretože inzeruje pod rôznymi inzerátmi. Poslaná suma bola presne 349 eur. Aké možnosti mám v tejto situácii? Ďakujem za Vašu pomoc.

Odpoveď: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu

(odpoveď odoslaná: 31.01.2024)

Dobrý deň,
v takomto prípade by sa mohlo jednať o trestný čin podvodu. V zmysle ust. § 221 Trestného zákona:

Kto na škodu cudzieho majetku seba alebo iného obohatí tým, že uvedie niekoho do omylu alebo využije niečí omyl, a spôsobí tak na cudzom majetku malú škodu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.   Malá škoda je v súčasnosti 266 eur a 1 cent, preto vo Vami spomínanom prípade je táto podmienka splnená. Pokúste sa adresovať výzvu danej osobe a vyzvite ju na vrátenie peňazí do určitej lehoty, nakoľko ste neobdržali žiadny tovar. Po uplynutí predmetnej lehoty nech považuje výzvu za odstúpenie od zmluvy, čo zakladá Váš nárok na vydanie bezdôvodného obohatenia. Súčasne uveďte, že sa Vám to celé javí ako podvod, a že ak Vám peniaze vrátené v lehote nebudú, tak podáte trestné oznámenie. 
Trápi vás "Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu (Trestné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť, ako mám postupovať v prípade, že som sa stala obeťou podvodu na internete. Bola som oklamaná s prísľubom zisku 6000 €, ak investujem určitú sumu peňazí. Po mojej investícii mi podvodníci začali žiadať ďalšie peniaze. Keď som už odmietla poslať viac, poslali mi overovací kód na Facebook s tým, že je potrebný pre prevod peňazí. Nakoniec mi v dôsledku toho nabúrali do profilu na Facebooku. Existuje niečo, čo môžem podniknúť v situácii, keď som takto naivne naletela? Nechcem späť nič viac, len sumu, ktorú som investovala. Za vašu odpoveď vám vopred veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu

(odpoveď odoslaná: 17.12.2023)

Dobrý deň,
uvedená situácia nás mrzí. Podobné podvody sa v poslednej dobe dejú pomerne často. Ak je suma, ktorú od Vás vylákali vyššia ako 266 eur a 1 cent, tak potom by páchatelia mohli niesť aj trestnoprávnu zodpovednosť. V danej veci by ste mohli podať trestné oznámenie pre trestný čin podvodu a súčasne si uplatniť aj nárok na náhradu škody. Trestné oznámenie Vám odporúčam podať písomne a odoslať poštou na políciu alebo prokuratúru. K trestnému oznámeniu pripojte aj dôkazy, ktoré máte. Je pravdou, že trestná činnosť podobného charakteru sa deje pomerne sofistikovane a odhalenie páchateľa nie je vždy jednoduché, avšak netreba strácať nádej. 


Podotázka: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu (Trestné právo)

Dobrý deň, stala som sa obeťou podvodníka na bazáre. Dohodli sme sa, že mi pošle vstupenky na koncert, ale po poslaní peňazí mi už nereaguje. Následne sa mi prihodilo, že som mu omylom poslala peniaze znova, keďže som mala uložené údaje v aplikácii a omylom som stlačila nesprávne tlačidlo. Písala som jej/už mnohokrát, no stále bez odpovede. V banke mi povedali, že nie je isté, či bude možné vykonať platobný príkaz na vrátenie peňazí. Neviem, čo mám robiť, pre mňa to predstavuje významnú sumu a neviem, ako získať peniaze späť. Ďakujem za akúkoľvek radu.

Odpoveď: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu

(odpoveď odoslaná: 21.11.2023)

Dobrý deň,
vo veci odporúčam počkať na informáciu z banky, resp. či nedôjde k dobrovoľnému vráteniu peňazí na váš účet. Ak by k vráteniu peňazí nedošlo, banka vám oznámi meno majiteľa bankového účtu, keďže majiteľ bankového účtu môže byť celkom iná osoba ako osoba, s ktorou ste sa dohodli na kúpe lístkov na koncert. Následne budete musieť peniaze vymáhať cestou súdu.

Vo veci následne v prípade potreby môžete kontaktovať našu advokátsku kanceláriu.

Odporúčam súčasne kontaktovať komerčné média /napr. TV JOJ/ a oboznámiť ich s vašim prípadom, aby sa predišlo podobným podvodom.


Podotázka: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu (Trestné právo)

Dobrý deň, stal som sa obeťou. Chcel som predať PS4 cez Marketplace na Facebooku a ozval sa mi jeden pán, ktorý mal záujem o kúpu. Tvrdil, že býva vo Fiľakove a navrhol, aby sme využili služby kuriérskej spoločnosti. Objednal teda službu DPD, kde som musel zadať informácie o svojej karte pre prijatie platieb za PS4. Následne mi, žiaľ, zo súčtu odišli všetky mé peniaze.

Odpoveď: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu

(odpoveď odoslaná: 18.08.2023)

Dobrý deň,
uvedená situácia nás mrzí, v dnešnej dobe sa s podobnými prípadmi stretávame často a ľudia si naozaj musia dávať pozor komu dôverujú. V takomto prípade by sa mohlo jednať o trestný čin podvodu, ak ste mali na účte sumu viac ako 266 eur (minimálne 266 eur a 1 cent), nakoľko to je suma potrebná na vznik malej škody v zmysle trestného zákona. Ak Vám teda vznikla škoda väčšia, tak podajte trestné oznámenie na polícií alebo prokuratúre, aby vec prešetrili. Ak máte aj nejaké dôkazy, tak ich pripojte k trestnému oznámeniu. 


Trápi vás "Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu (Trestné právo)

Dobrý deň, čo môžem urobiť, keď ma oklamali na bazári? Urobila som výmenu telefónu za slúchadlá, ale po výmene som zistila, že nie sú originálne. Teraz na telefónate neodpovedá a na e-maily nereaguje. Ďakujem vopred za radu.

Odpoveď: Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu

(odpoveď odoslaná: 08.07.2023)

Dobrý deň,
ak to rozumiem správne obdržali ste výmenou tovar, ktorý nezodpovedal dohode, nejde o originálny produkt. Zámenná zmluva má v zásade obdobný právny režim ako zmluva kúpna. Ak ste sa s druhou zmluvnou stranou dohodli, že Vám odovzdá originálne slúchladlá, pričom túto svoju povinnosť si nesplnil, tak máte právo odstúpiť od zmluvy, čoho následkom bude vrátenie si navzájom poskytnutých plnení. Odošlite na adresu dotyčnej osoby písomné odstúpenie od zmluvy spolu s výzvou v ktorej určíte lehotu dokedy Vám bude druhá zmluvná strana povinná tovar vrátiť, resp, navrhnite miesto a čas, kedy má dôjsť k výmene.  Ak na výzvu daná osoba nebude reagovať, tak bude jedinou možnosťou domáhať sa ochrany svojho práva žalobou na súde. Ak išlo o podvod a škoda bola vyššia ako 266 eur, tak to môžete riešiť aj trestným oznámením.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať keď som sa stal obeťou podvodu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.