Máte
otázku?

Podanie žiadosti o podmienečne prepustenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Bratislava

Otázka: Podanie žiadosti o podmienečne prepustenie

Dobrý deň! Mám otázku týkajúcu sa podmienečného prepustenia. Môj priateľ bol nedávno odsúdený na trest odňatia slobody v trvaní štyroch mesiacov. Predtým bol už trestaný a porušil podmienku tým, že nástup na výkon trestu zrealizoval neskôr, ako mal. Pol roka trval jeho domáci arrest. Teraz dostal za porušenie podmienky štyrimesačný trest. Keď mu nasadzovali náramok, povedali mu, že má možnosť podať žiadosť o podmienečné prepustenie po odpykaní 1/3 trestu a zvyšok by mohol stráviť v domácom väzení. Je to v skutočnosti možné? Ďakujem vám vopred za odpoveď.

Odpoveď: Podanie žiadosti o podmienečne prepustenie

Dobrý deň, pokiaľ je vo výkone trestu odňatia slobody, ma právo požiadať o podmienečne prepustenie. Nie je to však po 1/3 výkone trestu alebo až po výkone polovice trestu odňatia slobody. Z Vašej otázky nie je úplne zrejme, že, či porušil trest domáceho väzenia alebo porušil podmienku, pretože to je rozdiel. V tomto prípade sa počíta inak čas, ktorý strávi vo výkone trestu odňatia slobody ak poruší podmienku.

Podľa Vašej otázky to skôr vyzerá na to, že porušil trest domáceho väzenia.

Trápi vás "Podanie žiadosti o podmienečne prepustenie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Podanie žiadosti o podmienečne prepustenie (Trestné právo)

Dobrý deň, rada by som sa spýtala, ako sa podáva žiadosť o podmienečné prepustenie, keď som v domácom väzení a od 12. augusta mám nárok na podmienečné prepustenie.

Odpoveď: Podanie žiadosti o podmienečne prepustenie

(odpoveď odoslaná: 28.07.2023)

Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade, ak ste boli odsúdený na trest domáceho väzenia, potom môžete požiadať po výkone polovice tohto trestu o podmienečné upustenie od výkonu zvyšku tohto trestu. Uvedené upravuje ust. § 68a Trestného zákona:

"Po výkone polovice trestu domáceho väzenia môže súd podmienečne upustiť od výkonu jeho zvyšku, ak odsúdený v čase výkonu trestu spôsobom svojho života preukázal, že ďalší výkon tohto trestu už nie je potrebný." 

Preto vo Vašej žiadosti poukážte na to, že počas výkonu polovice trestu ste spôsobom svojho života preukázali nápravu, z dôvodu čoho už nie je nevyhnutný výkon zvyšku trestu.  Žiadosť o podmienečné upustenie o výkonu zvyšku trestu domáceho väzenia podajte na príslušnom súde, ktorý rozhodoval o vašej vine a treste. Súd je povinný o vašej žiadosti rozhodnúť najneskôr do 60 dní od jej podania, a to uznesením, voči ktorému je prípustná sťažnosť, ktorá má odkladný účinok.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Podanie žiadosti o podmienečne prepustenie (Trestné právo)

Dobrý deň. Môj priateľ bol odsúdený na piatich mesiacov za prečin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Kedy najskôr môže podať žiadosť o podmienečné prepustenie pred vypršaním polovičného trestu? Súd má až 60 dní na rozhodnutie o žiadosti, v tomto prípade by teda nemalo mať zmysel podávať ju. Ako by sme mali postupovať?

Odpoveď: Podanie žiadosti o podmienečne prepustenie

(odpoveď odoslaná: 11.03.2019)

Dobrý deň, zo znenia Trestného zákona je možné vyvodiť, že žiadosť je možné podať až po uplynutí polovice trestu. Tzn. že v jeho prípade bude možné podať žiadosť po uplynutí 2,5 mesiaca trestu. Nakoľko však má súd 60 dňovú lehotu na rozhodnutie, ktorá často nie je dodržaná, bol by z výkonu trestu odňatia slobody prepustený skôr iba o necelé dva týždne. Zároveň by mu však súd uložil skúšobnú dobu v trvaní 1 až 7 rokov, v rámci ktorej by si musel dávať pozor aj na najmenšie priestupky a až po uplynutí tejto skúšobnej doby sa bude rozhodovať o tom, či sa osvedčil v rámci nej alebo nie. Až následne mu bude zahladené odsúdenie. Naproti tomu ak by bol vo výkone trestu odňatia slobody po dobu celého trestu. Po prepustení z výkonu by nemal uloženú žiadnu skúšobnú dobu a po uplynutí zákonom stanovenej lehoty by mohol požiadať súd o zahladenie odsúdenia. Bol by to rýchlejší proces než prostredníctvom podmienečného prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody. Pri týchto krátkych trestoch sa po zvážení všetkých okolností prípadu sa často javí lepším postupom vykonať celý uložený trest odňatia slobody, aby odsúdený nebol ďalšie roky obmedzovaný skúšobnou dobou a hrozbou opätovného vykonania trestu, ak by sa zistilo, že sa neosvedčil.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Podanie žiadosti o podmienečne prepustenie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.