Máte
otázku?

Podmienečne prepustenie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trenčín

Otázka: Podmienečne prepustenie

Dobrý deň. Môj manžel je momentálne vo výkone trestu v Dubnici nad Váhom. Bol odsúdený na 10 mesiacov a trest mu vyprší 30. 6. 2017. Dňa 2. 3. 2017 podal žiadosť o premenu trestu, spolu so žiadosťou o podmienečne prepustenie. Avšak do dnešného dňa neprijal žiadne vyjadrenie, ani inú reakciu. Podľa trestného poriadku by mal súd mať na rozhodnutie 60-dňovú lehotu, ktorá už teraz uplynula. Dubnica nad Váhom patrí pod Trenčiansky kraj, avšak manžel podal žiadosť na okresný súd Nove Mesto nad Váhom, kde bol odsúdený. Má to nejaký vplyv a mal by čakať ďalších 60 dní? Keďže mu už aj vyprší trest, aký potom má zmysel podmienečné prepustenie? Alebo to nijak neovplyvňuje situáciu a malo to byť postúpené na správny súd a rozhodnuté v 60-dňovom termíne? Ak malo byť naozaj rozhodnuté do 60 dní bez ohľadu na to, kam to bola podaná žiadosť, hovoríme tu o pochybení súdu? A aký je v tom prípade ďalší postup? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Podmienečne prepustenie

Dobrý deň,

ak Vášho manžela právoplatne odsúdil na trest odňatia slobody Okresný súd Nové Mesto nad Váhom, tak podľa § 417 ods. 1 a § 414a ods. 3 Trestného poriadku je aj vo veci rozhodovania o premene zvyšku trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia ako aj na rozhodovanie o podmienečnom prepustení z výkonu trestu odňatia slobody príslušný súd, ktorý vo veci rozhodol v prvom stupni. Ak žiadosť o podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody podal preto Váš manžel na Okresnom súde Nové Mesto nad Váhom, nepostupoval správne, keďže tento súd nie je príslušným na dané rozhodovanie. Správny postup by mal byť preto taký, že Okresný súd Nové Mesto nad Váhom musí postúpiť  podanie Vášho manžela Okresnému súdu Trenčín. Ten by mal podanie Vášho manžela v časti návrhu na premenu zvyšku trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia odmietnuť, nakoľko ho podala neoprávnená osoba.

Totiž podľa § 414a ods. 1 Trestného poriadku návrh na premenu zvyšku trestu odňatia slobody na trest domáceho väzenia môže podať len riaditeľ ústavu na výkon trestu odňatia slobody

Návrh na podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody mohol podať aj Váš manžel ako odsúdený. Ako správne uvádzate, podľa Trestného poriadku by mal v danej veci rozhodnúť súd v lehote 60 dní odo dňa doručenia návrhu. Táto lehota má však len procesný charakter, jej nedodržanie neznamená bez ďalšieho porušenie práva odsúdeného na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov či nesprávny úradný postup.

Trápi vás "Podmienečne prepustenie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Podmienečne prepustenie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.