POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Platnosť závetu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Trenčín

Otázka: Platnosť závetu

Ak by som chcel vydediť syna z dôvodu, že sa nestará o rodinu, najmä o deti a ani o nás rodičov, nehovoriac o množstve dlhov kade-tade (je gambler), bola by závet platný, ak by som sa opieral o právoplatný rozsudok podľa §207 odst. 3, § 36 odst. 3 a §36 písm. l, na základe ktorých bol odsúdený na 15 mesiacov odňatia slobody s odkladom výkonu na skúšobnú dobu 18 mesiacov za neplatenie výživného?

Odpoveď: Platnosť závetu

Samotný závet na vydedenie potomka nestačí, Váš syn patrí medzi tzv. neopomenuteľných dedičov, t.z. že ak je plnoletý tak či tak by zdedil polovicu zákonného podielu, preto je potrebné k závetu pripojiť listinu o vydedení, v ktorej musí byť uvedený dôvod vydedenia. Vydediť možno len zo zákonných dôvodov podľa § 469 a Občianskeho zákonníka, a to ak potomok: a) v rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch, b) o poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať, c) bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka, d) trvalo vedie neusporiadaný život.

Trápi vás "Platnosť závetu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Platnosť závetu (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či v prípade závetu napísaného vlastnou rukou a podpísaného poručiteľom musí byť jeho podpis overený (na matrike), alebo je takýto závet platný? Jedná sa o univerzálnu sukcesiu. Musí byť závet registrovaný v centrálnej databáze závetov? Ďakujem.

Odpoveď: Platnosť závetu

(odpoveď odoslaná: 29.07.2023)

Dobrý deň, áno je platný. 

Ak závet napísal sám poručiteľ vlastnou rukou, aj ho podpísal vlastnou rukou, tak závet nemusí obsahovať podpis s úradným overením. Musí byť v ňom uvedený dátum a miesto spísania. 

Podľa § 476 ods. 1 a 2 Občianskeho zákonníka, "Poručiteľ môže závet buď napísať vlastnou rukou, alebo ho zriadiť v inej písomnej forme za účasti svedkov alebo vo forme notárskej zápisnice. V každom závete musí byť uvedený deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný, inak je neplatný."

Podľa § 476a Občianskeho zákonníka, "Vlastnoručný závet musí byť napísaný a podpísaný vlastnou rukou, inak je neplatný."

Čo sa týka registrácie závetu, zákon to nevyžaduje na jeho platnosť, ale odporúča sa to na jeho lepšie dohľadanie v čase po smrti poručiteľa. Túto registráciu v centrálnom registri závetov vykonávajú notári.

V závete, pri rozdeľovaní majetku sa nesmie zabudnúť na deti poručiteľa, ktoré sú neopomenuteľní dedičia. 

Podľa § 479 Občianskeho zákonníka, "Maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Platnosť závetu (Dedičské právo)

Dobrý deň prajem. Chcel by som sa opýtať, kde je možné spísať uvedený doklad - listinu o vydedení, tak, aby to stačilo pre proces vydedenia? Podľa bodov, ktoré ste mi uvedli vo Vašej odpovedi (bod b, c a d), spĺňam požadované kritéria a predpokladám, že by to malo byť právoplatné. Bod a však zatiaľ nemôžem potvrdiť, pretože som ešte stále sám a on momentálne žije niekde v zahraničí.

Odpoveď: Platnosť závetu

(odpoveď odoslaná: 07.03.2017)

Dobrý deň, závet spolu s listinou o vydedení Vám môže kvalifikovane spísať advokát, prípadne ich môžete spísať na notárskom úrade, pričom tieto listiny sa uložia priamo v príslušnom registri závetov.


Podotázka: Platnosť závetu (Dedičské právo)

Dobrý deň, rada by som Vás požiadala o právnu radu. Sestra mojej babky pred časom spísala závet, v ktorom ustanovila za dediča dvoch nehnuteľností dcéru svojej sestry, ktorá je moja mama. Pani nemá manžela ani deti. Jednu z nehnuteľností už predala, a tak ostala len druhá nehnuteľnosť, avšak závet sa neupravil. Rada by som vedela, či je takýto závet platný aj v tom prípade, ak už jeden z predmetov dedenia neexistuje. Ďakujem pekne. S pozdravom,

Odpoveď: Platnosť závetu

(odpoveď odoslaná: 24.02.2017)

Dobrý deň, pokiaľ predmet dedenia už neexistuje v čase, keď poručiteľ zomrel, tak to nerobí závet neplatným. Závetný dedič bude dediť iba to, čo zostalo vo vlastníctve poručiteľa.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Platnosť závetu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.