Máte
otázku?

Patrí nehnuteľnosť z darovaných peňazí do BSM ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Košice

Otázka: Patrí nehnuteľnosť z darovaných peňazí do BSM ?

Dobrý deň, kúpil som nehnuteľnosť počas môjho manželstva za peniaze, ktoré mi boli darované výhradne na tento účel. Suma darovaných peňazí bola rovnaká ako hodnota nehnuteľnosti. Mám k dispozícii darovacie zmluvy. Momentálne prebieha rekonštrukcia nehnuteľnosti, na ktorú používam peniaze z úveru, ktorý bol vylúčený z BSM a je teda len môj. Po rekonštrukcii bude mať nehnuteľnosť určite vyššiu hodnotu ako suma darovaných peňazí spolu s úverom. Chcel by som sa opýtať, či by moja manželka mala v prípade rozvodu nárok na podiel tejto nehnuteľnosti alebo na nejakú peňažnú časť? Nehnuteľnosť je výhradne v mojom vlastníctve, som jej jediným vlastníkom v katastri. Môžem túto nehnuteľnosť prepísať na inú osobu bez toho, aby moja manželka mohla toto rozhodnutie právne napadnúť? Ďakujem vám za odpoveď.

Odpoveď: Patrí nehnuteľnosť z darovaných peňazí do BSM ?

Dobrý deň,

na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ V zmysle ust. § 143 Obč. zákonníka platí, že v  BSM je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka.

2./V  prípade zániku BSM podľa ust. § 149 Obč. zákonníka "pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti." Aj keď ste iba jediným  dlžníkom voči banke vo veci úveru, tento splácate zo mzdy a vyplatená mzda patrí do BSM.

3./ Predať svoj výlučný majetok, ako píšete, na ktorý Vám boli darované peniaze, môžete aj bez súhlasu manželky. V prípade rozvodu  by si manželka mohla nárokovať to, čo sa zo spoločného majetku použilo na Váš výlučný majetok.

 

Trápi vás "Patrí nehnuteľnosť z darovaných peňazí do BSM ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Patrí nehnuteľnosť z darovaných peňazí do BSM ? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, dostal som darom peniaze. Po čase sme za tieto peniaze kúpili auto. Je toto auto súčasťou BSM?

Odpoveď: Patrí nehnuteľnosť z darovaných peňazí do BSM ?

(odpoveď odoslaná: 17.12.2019)

Dobrý deň, 

podľa ust. § 143 Obč. zákonníka platí :

"V bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, a vecí vydaných v rámci predpisov o reštitúcii majetku jednému z manželov, ktorý mal vydanú vec vo vlastníctve pred uzavretím manželstva alebo ktorému bola vec vydaná ako právnemu nástupcovi pôvodného vlastníka."

 

Z uvedeného vyplýva, že pokiaľ  ste fin. prostriedky peniaze dostali darom a za tieto peniaze bolo kúpené auto v rovnakej hodnote ako darované peniaze, teda na kúpu auta neboli použité žiadne peniaze patriace do BSM, potom auto do BSM nepatrí. 

Poukazujeme však na to, že v prípade sporu budete musieť preukázať, že peniaze boli darované výlučne Vám, a nie aj manželke, teda nejednalo sa o spoločný dar manželom, aký bol teda úmysel darcu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Patrí nehnuteľnosť z darovaných peňazí do BSM ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.