Máte
otázku?

Trhová cena ornej pôdy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Košice

Otázka: Trhová cena ornej pôdy

Dobrý deň, rada by som sa informovala o trhovej cene ornej pôdy v katastrálnom území Zbudza. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Trhová cena ornej pôdy

Dobrý deň,

v súčasnosti neexistuje jeden cenový predpis, ktorý by stanovil jednotnú výšku ceny poľnohospodárskej pôdy, ktorou je aj orná pôda. Cenu pôda stanovujú viaceré právne predpisy, avšak v závislosti od účelu, na ktorý sa cena zisťuje, môže ísť o kúpu a predaj, zistenie vymeriavacieho základu dane, určenie výšky nájomného, zabezpečenie hypotekárneho úveru a i. Účel ceny pôdy ste však neuviedli. Pre kúpu a predaj medzi fyzickými a právnickými osobami platí cena, na ktorej sa vzájomne dohodnú zmluvné strany.Táto dohodnutá cena nepodlieha žiadnym zákonným obmedzeniam, a je nezávislá na hodnote poľnohospodárskeho pozemku vypočítaného, či už podľa znaleckého posudku, alebo podľa iných existujúcich právnych predpisov. Trhovú cenu ornej pôdy ovplyvňujú viaceré faktory (napr. dopyt a ponuka na mieste, druh pozemku, poloha pozemku, atraktívnosť lokality, infraštruktúra a i.).

Trápi vás "Trhová cena ornej pôdy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Trhová cena ornej pôdy

Dobrý deň, aká je súčasná trhová cena orné pôdy v katastrálnej jednotke Ba 4 v Záhorskej Bystrici, a to konkrétne v časti, kde boli ovocné sady, oproti krematóriu?

Odpoveď: Trhová cena ornej pôdy

(odpoveď odoslaná: 01.01.2024)

Dobrý deň, uviesť trhovú cenu ornej pôdy vo vami uvedenom území vám uviesť nevieme, lebo je to otázka na súdneho znalca, ktorých zoznam nájdete na stránke Ministerstva spravodlivosti SR. 

Je to aj otázka ponuky a dopytu po pôde v uvedenej lokalite, čo môžete zistiť aj na internete, ako aj to či v budúcnosti sa neráta s využitím konkrétneho územia na stavebné účely a potom je hodnota pozemku úplne iná ako pri ornej pôde. V tomto smere preto pozrite územný plán obce, ktorý by mal byť zverejnený na internete.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Trhová cena ornej pôdy

Dobrý deň, chcela by som aspoň orientačne vedieť trhovú cenu ornej pôdy v katastri obce Bojná. Ďakujem.

Odpoveď: Trhová cena ornej pôdy

(odpoveď odoslaná: 12.10.2022)

Dobrý deň,
trhová cena nie je stanovená právnymi predpismi. Trhová cena je ekonomický inštitút, kedy sa cena stanovuje na základe pomeru dopytu (záujem kúpiť) a ponuky (záujem predať). Na túto otázku Vám vie najlepšie odpovedať maklér, ktorý má skúsenosti s predajom ornej pôdy.


Podotázka: Trhová cena ornej pôdy

Dobrý deň, Chcem predať ornú pôdu v katastrálnom území Žakovce, okres Kežmarok. Rozmer pozemku je 800 m2 a je v mojom osobnom vlastníctve. Rád by som vedel, aká je približná trhová hodnota takéhoto pozemku. Ďakujem Vám za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Trhová cena ornej pôdy

(odpoveď odoslaná: 18.07.2022)

Dobrý deň,
odporúčam Vám kontaktovať súdneho znalca alebo maklére, ktorý vie odhadnúť hodnotu nehnuteľnosti. Ak sa totiž síce jedná o ornú pôdu, ale ide o intravilán a územný plán obce pripúšťa zástavbu, môže sa jednať do budúcnosti aj o stavebný pozemok.


Trápi vás "Trhová cena ornej pôdy" a chcete pomôcť?

Podotázka: Trhová cena ornej pôdy

Dobrý deň, som spoluvlastníčkou pozemku v Bratislave, v lokalite Karlova Ves, a chcem vyriešiť vlastníctvo s druhou vlastníčkou. Rada by som odkúpila jej polovicu pozemku, ale nepoznáme jeho hodnotu. Ide o ornú pôdu, ktorá sa nachádza pod vedením vysokého napätia a bez prístupu k vode a elektrine. Využívam tento pozemok ako záhradu. Údaje získané z dedičstva po mojich starých rodičoch. Existuje nejaký cenník alebo aspoň spôsob, ako zistiť hodnotu pozemku?

Odpoveď: Trhová cena ornej pôdy

(odpoveď odoslaná: 12.07.2022)

Dobrý deň,

 

za daných okolností Vám odporúčam to, aby ste sa s druhou spoluvlastníčkou dohodli na osobe znalca. Následne Vám takto zvolený znalec určí hodnotu pozemku, z ktorej môžete vychádzať pri vyporiadaní.


Podotázka: Trhová cena ornej pôdy

Dobrý deň, vlastním záhradu v jednej obci. Teraz obec chce, aby cez môj pozemok viedla trasa kanalizácie, čím by mi vzniklo vecné bremeno. Akú sumu mám požadovať za toto vecné bremeno? Toto vecné bremeno by mi výrazne sťažilo užívanie môjho vlastníctva. Ďakujem. Martin

Odpoveď: Trhová cena ornej pôdy

(odpoveď odoslaná: 23.05.2022)

Dobrý deň, na vami položenpú otázku uvádzame, že keďže nepoznáme konkrétny pozemok, plánovanú trasu celej kanalizácie, sme názoru, že pre vás by bolo zrejme lepšie, aby ste sa dohodli, že kanalizácia, ak bude musieť viesť ceuz váš pozemok, aby viedla jeho okrajom a predmetnp konkrétnu časť pozemku radšej odpedať obci za za cenu podľa znaleckého posudku.

Prečo sme  dosleli k tomuto záveru ? Podľa ust. zákona o verejných vodovodoch a verejných kalanizáciách platí pásmo ochrany pri verejnej kanalizácii a teda v tomto mieste vedenia kanalizácie nebudete môcť stavať prípadne vykonávať činnosť, ktorá by mohla kanalizáciu poškodiť a pod.

Citujeme ust. § 19 ods. 5 zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách :

"V pásme ochrany okrem výkonu oprávnení správcu vodného toku podľa osobitného predpisu11b) je zakázané
a) vykonávať zemné práce, umiestňovať stavby, konštrukcie alebo iné podobné zariadenia, alebo vykonávať činnosti, ktoré obmedzujú prístup k verejnému vodovodu alebo k verejnej kanalizácii alebo ktoré by mohli ohroziť ich technický stav,
b) vysádzať trvalé porasty,
c) umiestňovať skládky,
d/ vykonávať terénne úpravy."
 
Ak by malo dôjsť len k zriadeniu vecného bremena, sumu za zriadenie vecného bremena môžete požadovať podľa znaleckého posudku vyhotoveného podľa ustanovení vyhlášky o stanovení všeobecnej hodnoty majetku, ktorý by mala dať vypracovať obec, keďže ide o záujem obce. Podľa ustanovení citovanej vyhláška sa výpočet všeobecnej hodnoty vecného bremena sa vykoná takto, že "práva spojené s nehnuteľnosťou sa odhadnú tak, že sa zistí výhoda, ktorú tieto práva prinášajú oprávnenému (vlastníkovi) v období jedného roka, a hodnota tejto výhody sa násobí pri právach časovo neobmedzených dvadsiatimi, pri právach časovo obmedzených počtom rokov, počas ktorých má právo ešte trvať, najviac však dvadsiatimi."
 
Konkrétnu sumu za zriadenie vecného bremena vám nemôžeme uviesť, lebo je to vec znaleckého posudku. Možnosťou na vašej strane je orientačne zistiť na internete ohodnotenie vecného bremena v podobných prípadoch ako je váš /napr. : https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=kanaliz%C3%A1cia+vecn%C3%A9+bremeno+znaleck%C3%BD+posudok/.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Trhová cena ornej pôdy

Dobrý deň, Potrebovala by som vedieť aktuálnu trhovú cenu ornej pôdy v katastrálnom území Čičarovce, okres Michalovce. Dopytujem sa s cieľom predaja. Ďakujem.

Odpoveď: Trhová cena ornej pôdy

(odpoveď odoslaná: 26.11.2021)

Dobrý deň,

žiaľ neexistuje univerzálny cenový predpis, z ktorého by ste mohli pri určení ceny vychádzať. Cenu pôdu upravujú viaceré cenové predpisy, avšak s poukazom na konkrétny účel, pre ktorý sa cena zisťuje (napr. pre účely výpočtu nájomného). V zásade sa na hodnote ornej pôdy pri predaji môžete so zmluvnou stranou dohodnúť, za akú cenu by sa kúpa a predaj uskutočnili. Takto dohodnutá cena nie je limitovaná žiadnou reguláciou, a je nezávislá od ceny určenej inak (napr. znaleckým posudkom). Ak chcete orientačne zistiť trhovú cenu, môžete sa inšpirovať aktuálnou ponukou a dopytom porovnateľného pozemku v rovnakom mieste, a to na realitných portáloch. Tu vám nedokážeme oceniť koľko stojí pozemok v konkrétnej obci. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Trhová cena ornej pôdy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Predaj poľnohospodárskej pôdy - odpovede advokáta ...

    Pri obstarávaní pôdy treba predovšetkým rozlišovať, či ide o pozemky ... v ktorej by dojednaná kúpna cena nereflektovala reálnu trhovú cenu pôdy, a to ani v ...

  • Ako sa určuje hodnota dedičstva

    Z toho dôvodu sa môže stať, že s ohľadom na výmeru ornej pôdy, túto bude ... mám vypočítať len z ceny bytu alebo si mám zistiť aj hodnotu tej pôdy a lesov atď.

  • Kupa poľnohospodárskej pôdy

    Dobrý deň, Mám záujem o kúpu poľnohospodárskej pôdy v extraviláne obce kde ... poľnohospodársky pozemok previesť za cenu alebo hodnotu podľa § 5 ods.

  • Nájom poľnohospodárskej pôdy

    Ak priemerné ceny poľnohospodárskych výrobkov, ktoré sú predmetom regulácie trhu s ... Prenájom poľnohos. pôdy sa nedá brať ako prenájom bytu. Agrofirma ...

  • Daň z predaja zdedenej nehnuteľnosti

    Ak predajná cena bola rovnaká ako hodnota nehnuteľnosti v dedič. konaní, ... prosím informáciu či som oslobodený od dane z predaja pozemku – ornej pôdy. ... za trhovú hodnotu a podiel, ktorý som zdedila po bratovi za symbolickú cenu?

  • Predaj nehnuteľnosti nadobudnutej darovaním

    Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na predaj nehnuteľnosti (ornej pôdy v ... časť kúpnej ceny za meter štvorcový aktuálnej trhovej ceny v konkrétnom meste.

  • Vyplatenie dedičského podielu ostatnými dedičmi

    45 000, - e, čo bude zapísané aj v dedičskom konaní, ale trhová cena, za ktorú ... dedičského konania stal vlastníkom ornej pôdy ohodnotenej na určitú sumu.




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.