Máte
otázku?

Odmietnutie dedenia po prijatí daru


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Bratislava

Otázka: Odmietnutie dedenia po prijatí daru

Dobrý deň, rád by som sa opýtal na otázku týkajúcu sa dedičského konania. Je možné počas života rodiča prijať niečo ako dar (napríklad nehnuteľnosť), a zároveň mať po jeho smrti možnosť odmietnuť dedičstvo (dlhy/záväzky), ale ponechať si danú nehnuteľnosť? Alebo, ak raz prijmem dar, som povinný následne prijať aj dedičstvo vrátane prípadných záväzkov? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Odmietnutie dedenia po prijatí daru

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že je vecou dohody Vás a rodičov, či Vám darujú nejakú nehnuteľnosť na základe darovacej zmluvy.
V prípade, že by došlo k úmrtiu rodiča/rodičov, nie je Vašou právnou povinnosťou dedičstvo prijať, toto môžete odmietnúť, ale len v celom rozsahu, teda aktíva aj pasíva/. V prípade, že by ste dedičstvo odmietli, hľadí sa na Vás v zmysle práva ako keby ste sa úmrtia rodičov ani nedožili. Nik od Vás následne nemôže nič vymáhať.

Druhou možnosťou je vzdať sa dedičstva v prospech druhých dedičov, tu je však podmienkou, že títo dedičia dedičstvo prijmú a to s tým, že Vám vyplatia peňažnú náhradu alebo vzdanie sa dedičstva z Vašej strany bude bezodplatné. Ak by ste nededili v tomto prípade žiadne aktíva, ani v tomto prípade od Vás nik nemôže nič vymáhať. Dedič totiž zodpovedá  za poručiteľove dlhy len v rozsahu zdedeného majetku po odpočte primeraných nákladov spojených s pohrebom.

Zjednodušene povedané : samotné prijatie daru - nehnuteľnosti Vás nezaväzuje, aby ste v budúcnosti nemohli dedičstvo odmietnúť alebo sa dedičstva vzdať.

Trápi vás "Odmietnutie dedenia po prijatí daru" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Odmietnutie dedenia po prijatí daru" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:
  • Zrieknutie sa dedičstva a dlhy

    Predpokladám, že zrieknutím sa dedičstva a myslíte odmietnutie dedičstva v ... Alebo máme počkať do dedičského konania a odmietnúť dedičstvo nakoľko otec ...

  • Dedenie dlhov a odmietnutie dedičstva

    Dobrý deň, dostala som sa do situácie, že mi zomrel otec 3. 9. 2017. S otcom sme nemali blízky vzťah. Posledných pár rokov som s ním bola v kontakte. Sme.

  • Dedičské konanie

    Ja som to bohužiaľ odmietla, lebo to nie je pre mňa výhodné, z toho dôvodu, ... V prípade, že poručiteľ nezriadil závet, tak sa bude dediť podľa zákona a ...

  • Ako sa vzdať dedičstva?

    Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva môže dedič urobiť len do jedného mesiaca ... bytu v čase darovania a v podstate o toľko budete menej dediť po starej mame.

  • Dedenie a započítanie daru

    Trápi vás "Dedenie a započítanie daru" a chcete pomôcť? ... ale teraz jedna to odmietla, že už som to mal dávno predať a dala započítať dar do dedičstva.

  • Exekúcia a dedičstvo

    Zástupca dediča môže za neho dedičstvo odmietnuť len podľa plnomocenstva, ktoré ho na to ... Prijatie dedičstva má ten právny dôsledok ( § 470 nasl.

  • Odmietnutie dedičstva pre maloleté dieťa

    Keby súd uznal odmietnutie dedičstva aj pre malú, ďalšími dedičmi sú otcovi synovci a neter a jeho ... 23.06.2023 - Odmietnutie dedenia po prijatí daru ...




najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.