Máte
otázku?

Obídenie predkupného práva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trenčín

Otázka: Obídenie predkupného práva

Dobrý deň, mám záujem využiť predkupné právo a odkúpiť spoluvlastnícky podiel od druhého spoluvlastníka. Ten mi ho však neponúkol a chce odpredať svoj podiel tretej osobe. Konkrétne to chce urobiť takým spôsobom, že s touto treťou osobou uzavrel zmluvu o budúcej zmluve, podľa ktorej po rozdelení pozemku tento odpredá. Z toho dôvodu, že sa ma snaží obísť s predkupným právom, som podal žalobu na súd o rozdelenie spoločného pozemku. Ak na súde preukážem, že žalobca nemá záujem užívať novovzniknutú nehnuteľnosť, ale má ju obratom predať tretej osobe, akú mám šancu v súdnom spore, že súd spoločnú parcelu nerozdelí, prípadne že jeho podiel prisúdi mne? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Obídenie predkupného práva

Dobrý deň, spoluvlastník má právo podať na súd návrh na zrušenie a vysporiadanie podielového spoluvlastníctva. Súd ako prvé rieši otázku deliteľnosti pozemku. Pokiaľ je deľba reálny možná, tak súd pozemok rozdelí. Pokiaľ by však pozemok nebol deliteľný, potom by súd rozhodoval o tom, komu zo spoluvlastníkov podiel toho druhého prisúdi v súdnom konaní. Je pre vás teda najdôležitejšie dokázať, že pozemok nie je deliteľný. Ak sa Vám to nepodarí, druhý spoluvlastník môže svoj už rozdelený podiel predať tretej osobe.

Trápi vás "Obídenie predkupného práva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Obídenie predkupného práva (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som Vás požiadať o radu. Náhodne som zistil, že bolo porušené moje predkupné právo, ako aj predkupné právo mojich dvoch sesterníc, jednou nemenovanou spoločnosťou s ručením obmedzeným, ktorá sa zaoberá poľnohospodárskou výrobou. Na základe informácií dostupných na Vašej webovej stránke som sa rozhodol v zákonnej lehote požiadať uvedenú spoločnosť, aby mi (so súhlasom ostatných) ponúkla nadobudnutý podiel za rovnakých podmienok. Avšak ešte pred podaním som si všimol, že na listine vlastníctva je uvedený titul nadobudnutia ako darovacia zmluva. Nemám právne vzdelanie ani skúsenosti s podobnými záležitosťami, len uvažujem nad tým, prečo tam je uvedená darovacia zmluva. Zaujíma ma, či to nebolo obísť, aby sa to nedalo napadnúť. Teraz neviem, či môj pôvodný zámer – požiadať ich o ponúknutie podielu mne – bude v tomto prípade postačujúci. Ďakujem.

Odpoveď: Obídenie predkupného práva

(odpoveď odoslaná: 09.01.2020)

Dobrý deň. V aplikačnej praxi slovenských súdov sa ustanovenie § 140 Občianskeho zákonníka, upravujúce predkupné právo podielových spoluvlastníkov, vykladá tak, že sa uplatňuje aj pri prevode spoluvlastníckeho podielu na základe darovacej zmluvy. Vzhľadom na uvedené som toho názoru, že si môžete uplatniť nároky vyplývajúce z porušenia predkupného práva, aj keď bol prevod realizovaný na základe darovacej zmluvy.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Obídenie predkupného práva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.